Paanie toć to ma 165mm. Domniemam że 18tki awx które mam na frontach więcej basu dają.
Jezz...widać poziom edukacji jest niski . Zobacz sobie na mms tego głośnika i na awx'a. To jest typowy mały subwoofer. Taki jak używany jest czasami w car audio. Gwarantuje że 18awx nie będzie miał więcej basu. Poza tym sub 30cm w pokoju 20m2? Nie jest to przesada trochę? I tak tego basu nie usłyszysz.
Jezz...widać poziom edukacji jest niski . Zobacz sobie na mms tego głośnika i na awx'a. To jest typowy mały subwoofer. Taki jak używany jest czasami w car audio. Gwarantuje że 18awx nie będzie miał więcej basu. Poza tym sub 30cm w pokoju 20m2? Nie jest to przesada trochę? I tak tego basu nie usłyszysz.
[emoji846]
Oskar Oskar. Wielkość ma znaczenie. I tu chodzi o SD membrany, a nie ilość basu czy f3.
Także, musisz jesze poczytać i posłuchać [emoji2957]
Powiedz wszystkim posiadaczom Altusow, że 2x25 czy 2x30cm to przesada [emoji6][emoji1787]
Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
[emoji846]
Oskar Oskar. Wielkość ma znaczenie. I tu chodzi o SD membrany, a nie ilość basu czy f3.
Także, musisz jesze poczytać i posłuchać [emoji2957]
Powiedz wszystkim posiadaczom Altusow, że 2x25 czy 2x30cm to przesada [emoji6][emoji1787]
Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
oczywiście że wielkość ma znaczenie ale nie wmówisz mi że głośnik midbassowy ma więcej basu niż typowy subwoofer. Sorry.
Aha czyli mocno na oślep. Rozumiem. No ja w tej chwili walczę z REW'em (Room Eq Wizard) żeby sprawdzić jak to wygląda z pokojem i jakie mody będę musiał zrobić żeby do maxa wykorzystać suba.
344m/s podzielić przez 5m ( długość pokoju ) i podzielić przez 2 . = 34,4Hz
A jaki jest impuls w zakresie 30hz i poniżej? Co tam się dzieje takiego szybkiego? Czy zdajesz sobie sprawę, że większe problemy basem będziesz miał w przez mody pomieszczenia niż mityczny GD?
Czym niżej schodzimy tym wolniej się dzieje, Najlepiej przeliczyć ms na przesunięcie kątowe dla danej czestotliwosci . Bedzie łatwiej zobrazować
344m/s podzielić przez 5m ( długość pokoju ) i podzielić przez 2 . = 34,4Hz
no to ciekawe bo bardzo wyraźnie i z dość dobrym ciśnieniem (zatyka uszy) słyszę na obecnym subie 28hz. W zasadzie wrażenia słuchowe pokrywają się z wykresem z REW'a. Pytanie czy to nie przez nakładanie się fal. Przecież fale po odbiciu będą wracać i się nakładać więc siłą rzeczy konieć końców musi być je słychać. Czy czasem brak słyszalności tych częstotliwości nie będzie występował tylko w 100% wytłumionym pokoju?
Nie wiem jaki jest w przypadku tego scana natomiast gd potem wzrasta do 15-16ms. Teoretycznie w muzie potrzeba impulsu do max 30hz a potem nie interesuje a w kinie do 20-25hz już nie. Dlatego w planach mam kupić głośnik i go testować w różnych aplikacjach pod ten salon. Tylko póki co muszę coś wybrać. Testowałem u siebie svs sb-3000 i basu było bardzo mało. Membrana latała jak szmata a nic nie było słychać jedynie czuć. Obecny stary magnat 10" daje lepsze wrażenia słuchowe (co nie znaczy że jest dobrze). Dlatego też odpuściłem sobie closed ponieważ nie mam możliwości latać z subem po pokoju. Co proponujesz w takim przypadku?
Myślę, że nadal trochę blednie myślisz o GD i jego wartości. Wyobraź sobie taka sytuacje, w której jakiś głośnik niskotonowy pakujesz do przewymiarowanej obudowy zamkniętej, która będzie miała bardzo niski parametr GD w całym zakresie częstotliwości. Czy uważasz, że taka obudowa będzie miała wybitnie dobry impuls w Twoim rozumieniu? Poza tym instrumenty, które są zdolne do wygenerowania częstotliwości poniżej 30hz potrzebują na to czasu, aby wzbudzić tak niski rezonans. Ze względu na ten czas wzbudzania, są to instrumenty dające tło dźwięku, a nie jego rytm. Kontrabas może brzmieć zwinnie, ale to dzięki wyższym dzwiekom i ich harmonicznym. W technice kinowej jest podobnie, dźwięki sub niskotonowe są dźwiękami tła, które mają tworzyć atmosferę, efekt, a nie prowadzenie. Nawet biorąc pod uwagę fakt, że instrumenty elektroniczne są generatorami i mogą zmieniać swoje stany w sposób natychmiastowy, to i tak nie będziesz wstanie usłyszeć szybkości tych zmian na żadnych głośnikach.
Aby zobrazować problem, warto tutaj przywołać niezwykle ciekawy instrument jakim jest Octobass, którego niezwykła konstrukcja umożliwia wygenerowanie częstotliwości poniżej 20hz, ale jakie wiaza sie z tym problemy, można zobaczyć w tym filmie http://www.youtube.com/watch?v=12X-i...ture=emb_title
GD w jest również ściśle związany odpowiedzią częstotliwości. Każdy dodatkowy filtr wpływa na zmiany GD. Jeśli chcesz utrzymać w miarę niskie wartości GD w obudowie rezonującej, to musisz zastosować odpowiedni model strojenia rezonatora, gdzie uzyskasz łagodne opadanie charakterystyki częstotliwości oraz szeroka i słabsza odpowiedz portu BR, o mniejszej dobroci. Taki model będzie miał lepsze charakterystyki impulsowe.
Jaki z tego wniosek? Jeśli możesz mieć tylko jeden sub i nie możesz mieć w nim aktywnej korekcji pasma, to trzeba mieć duży głośnik, w dużej obudowie, która będzie odpowiednio nisko zestrojona. Dzięki temu większość pasma "akustycznego" będzie pokrywana przez pracę głośnika, którego odpowiedz GD w tym zakresie będzie równa odpowiedzi obudowy zamkniętej. Resztę roboty zrobi BR.
Myślę, że nadal trochę blednie myślisz o GD i jego wartości. Wyobraź sobie taka sytuacje, w której jakiś głośnik niskotonowy pakujesz do przewymiarowanej obudowy zamkniętej, która będzie miała bardzo niski parametr GD w całym zakresie częstotliwości. Czy uważasz, że taka obudowa będzie miała wybitnie dobry impuls w Twoim rozumieniu? Poza tym instrumenty, które są zdolne do wygenerowania częstotliwości poniżej 30hz potrzebują na to czasu, aby wzbudzić tak niski rezonans. Ze względu na ten czas wzbudzania, są to instrumenty dające tło dźwięku, a nie jego rytm. Kontrabas może brzmieć zwinnie, ale to dzięki wyższym dzwiekom i ich harmonicznym. W technice kinowej jest podobnie, dźwięki sub niskotonowe są dźwiękami tła, które mają tworzyć atmosferę, efekt, a nie prowadzenie. Nawet biorąc pod uwagę fakt, że instrumenty elektroniczne są generatorami i mogą zmieniać swoje stany w sposób natychmiastowy, to i tak nie będziesz wstanie usłyszeć szybkości tych zmian na żadnych głośnikach.
Aby zobrazować problem, warto tutaj przywołać niezwykle ciekawy instrument jakim jest Octobass, którego niezwykła konstrukcja umożliwia wygenerowanie częstotliwości poniżej 20hz, ale jakie wiaza sie z tym problemy, można zobaczyć w tym filmie http://www.youtube.com/watch?v=12X-i...ture=emb_title
GD w jest również ściśle związany odpowiedzią częstotliwości. Każdy dodatkowy filtr wpływa na zmiany GD. Jeśli chcesz utrzymać w miarę niskie wartości GD w obudowie rezonującej, to musisz zastosować odpowiedni model strojenia rezonatora, gdzie uzyskasz łagodne opadanie charakterystyki częstotliwości oraz szeroka i słabsza odpowiedz portu BR, o mniejszej dobroci. Taki model będzie miał lepsze charakterystyki impulsowe.
Jaki z tego wniosek? Jeśli możesz mieć tylko jeden sub i nie możesz mieć w nim aktywnej korekcji pasma, to trzeba mieć duży głośnik, w dużej obudowie, która będzie odpowiednio nisko zestrojona. Dzięki temu większość pasma "akustycznego" będzie pokrywana przez pracę głośnika, którego odpowiedz GD w tym zakresie będzie równa odpowiedzi obudowy zamkniętej. Resztę roboty zrobi BR.
Dzięki za uzupełnienie wiedzy! Mam miejsce tylko na jeden. Aktywna korekcja może być (ale musiałbym filtr dodatkowo dorzucić bo wzmak tego nie posiada) natomiast czy 350W nie będzie za mało na 12" cali w closecie? W zasadzie wszystko porównuje do Scana 30W i kompromis wielkosc/symulacja wychodzi przy 70L@18hz. I GD wygląda najładniej ze wszystkich b-r. W closecie wychodzi przy 350W 100db@20hz. Bez aktywnej korekcji oczywiście. W zasadzie jak już kupię głośnik to go przetestuje w różnych wariantach.
Producent dopuszcza b-r (110L bodajże, symulowałem go i podobnie do scana wygląda) natomiast myslałem o closecie bo dośc nisko bez korekcji schodzi. Ale te WAty...
Budę testową zrobiłem na 70L i strojenie 19hz (nie da rady wcisnąć więcej tunelu b-r). Po przetestowaniu różnych opcji najlepszy impuls wychodzi przy 60L i strojeniu 23hz. F3 przesunęło się o 1hz w górę natomiast w pokoju w miejscu odsłuchowym słychać max 27hz. 23-24hz dopiero w rogu gdzie nikt nie siedzi. W tym litrażu (60) sub bardo zyskuje na impulsie i sprężystości (mimo wyższego GD w WINISD). W 70L jest muł nawet w filmach zbyt wolny.
Skomentuj