Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w budowie kolumn JVC RV-B90

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w budowie kolumn JVC RV-B90

Witam wszystkich jestem tu nowy i chciałbym poprosić was o pomoc.
    Dostałam od kolegi Boomboxa JVC RV-B90, problem polega na tym, że jest popękana obudowa i nie da się jej skleić.
    Chciałbym zbudować osobne kolumny do tych głośników, tylko nie wie jaka powinna być wielkość obudowy do głośników basowych ( to znaczy ile ma mieć L i wielkość ).
    Proszę o pomoc w budowie :)

Bardzo ogólna informacja o zastosowanych głośnikach.
    Określ w jakiej pojemności pracują, a jak brzmią przyzwoicie pomimo pęknięcia, to "skomponuj" podobnej pojemności budkę.
    Masz manual'u tego Boomboxa:
    Manual RV-B90 - JVC
    Przejrzałem service manual, ale nie ma tam konkretnej nazwy głośników.

Skomentuj

Jeśli chcesz osobno wykonać obudowy do tych głośników, to jest to czysta matematyka.
      Wzór na objętość walca.

Tak jest zaledwie kolka litrów na głośnik.
      Jak wyliczysz jeden litr w tą czy w drugą stronę to nie zrobi to dużej różnicy.

Skomentuj

Dziękuję za zainteresowanie się postem.
        Cała obudowa jest popękana i nic nie da się zrobić.
        Znalazłem manualna do JVC, tu znajdują się wszystkie instrukcje https://www.vintageshifi.com/repertoire-pdf/Jvc-9.php
        A głośnik basowy wygląda tak, dokładny model qas0007-001 a wygląda tak http://www.wikiboombox.com/tiki-inde...e=JVC+RV-DP100
        Jak będą potrzebne dokładne wymiary głośnika proszę napisać, podeślę.
        Ja rozumiem, że to jest czysta matematyka, tylko ja jestem w tym temacie zielony :/ Obudowę jeszcze policzę jak zrobić ale nie wiem ja zrobić bass reflex :(.

Skomentuj

Z pierwszego posta nie bardzo wiemy do czego chcesz używać te nowe kolumny. Czy mają służyć jako stacjonarne głośniki podpięte do stacjonarnego sprzętu, czy chcesz wykorzystać wzmacniacz z boomboxa i zrobić nowy przenośny zestaw.
          Musisz mieć świadomość tego, że podział pasma w JVC był realizowany za pomocą odrębnych wzmacniaczy i zwrotnic na układach w przedwzmacniaczu.

Jeżeli ma to być opcja 1, to możesz zrobić obudowy takiej samej wielkości jak oryginale lub większe o ok. 30% od oryginalnych i zastosować strojenie w ok. 50-60 hz (tak strzelam po opisie i wielkości głośników), żeby poprawić zejście głośników kosztem wytrzymałości mocowej. Potem pozostanie Ci tylko zaprojektować samemu zwrotnice lub kogoś o to poprosić, co w obliczu niewiadomej jaki osiągniemy rezultat jest opcją ryzykowną.

Natomiast jeżeli ma to być sprzęt mobilny w nowej budce najlepiej będzie jak obliczysz wielkość istniejącej obudowy, długość rury i jej średnicę, a następnie za pomocą jakiegoś programu do symulacji obudów br. ustalisz oryginalne strojenie i pozostanie już "tylko" zaprojektowanie i wykonanie nowej obudowy i przełożenie bebechów.

Trzecią opcją moim zdaniem najsensowniejszą jest reanimacja istniejącej obudowy poprzez poklejenie jej od wewnątrz za pomocą żywicy epoksydowej i maty szklanej oraz uzupełnienie drobnych ubytków szpachlówką poliestrową z włóknem szklanym i pomalowanie całości jakąś farbą w sprayu.
          Last edited by KAPRINT; 22.03.2020, 10:07.

Skomentuj

Zapomniałem napisać do czego ja chcę to używać. Przepraszam.
            Chcę zbudować osobne kolumny a całą resztę zostawię. Z tego boomboxa wychodzą osobno przewody od głośników wysoko tonowych i basowych. Ma to być radio do garażu. Wzmacniacz będzie osobno i kolumny osobno coś z wyglądu starych wież stereo. Chodzi mi o to jak zbudować kolumny wymiar i jaka ma być pojemność.

Kolega wspominał jak odtwarzał coś na tym boomboxie to z wylotów od głośników basowych było słychać "prykanie". Przez to bym chciał zbudować osobne kolumny tylko nie wiem jaka ma być pojemność i jaki ma być wymiar bas reflex.

Znalazłem program do budowy kolumn ale to dla mnie czarna magia. Dlatego napisałem o pomoc.

Skomentuj

Zrób o pojemności 8 litrów, strojenie 60Hz, port śred. 50mm i dług. 168mm.

Do tych 8 ltr. dodaj objętość portu i litraż wypierany przez woofer.

Konkretnie dodaj ok. 0.36 ltr. dla portu i ok. 0.4 ltr. dla woofera -> razem +/- 8.8 ltr. po zaokrągleniu.

Dla takiej objętości oblicz formatki kolumny - uwzględnij grubość materiału. Objętość obliczana po wykonaniu pomiaru wewnątrz przyszłej kolumny... nie po zewnętrznej :)

Zbyt oczywiste rzeczy piszę, ale jak piszesz, że jest to dla Ciebie czarna magia, to pozwoliłem sobie na konkrety.

Jak coś, to bardziej doświadczeni Koledzy poprawią moją propozycję.
              Last edited by grzeczny_52; 22.03.2020, 11:58.

Skomentuj

Czaruję...
              X