Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt forumowy na Spot 2020

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Myślałem kiedyś o zaprojektowaniu kolumn "Altus Kiler", na W.32.500.8.MC, M.18.200.8.MCX oraz jakiejś mocnej wysokotonówce (kopułkowej).
    Zap Projekt zgodził się nawet na pomoc w pomiarach.
    Ale po dłuższych przemyśleniach doszedłem do wniosku, że projekt nie był by doceniony przez ludzi którzy słuchają Altusów, z racji mniejszej głośności tych kolumn spowodowaną lepszą zwrotnicą, nastawioną na jakość a nie głośność.

Skomentuj

Projekt wykonac, a pozniej na jakies dziecko w potrzebie zlicytowac ;-)

Skomentuj

Mam te głośniki Marian :)
        A do tego ubzdurał mi się seas 27TBC/G.

Skomentuj

Luszti, czy nadal jesteś za tym 2,5way na SB PFCR?
          Głośniki SB trochę podrożały.
          Z drugiej strony alternatywy w podobnej cenie nie ma.

Tak pytam, bo temat trochę ucichł, a do spotu zostały 2 miesiące.

Skomentuj

W podobnej kwocie nadal bym był za tanim FAST-em, jeśli warunki pomiarowe pozwolą.

Wyjdzie taniej niż 2.5way

Skomentuj

Generalnie jestem w stanie zazwrotkować w ciągu jednego dnia konstrukcję 2 lub 2,5 drożną, przy czym ktoś musi ją zasponsorować i później ją sobie zabierze.
              Nie mam ochoty robić kolumn i blokować w nich pieniądze, których nie mogę odzyskać tak jak to jest z projektem Oversized 2-way. Kolumny wiszą na OLX od dłuższego czasu.
              Jeśli nikt się nie zgłosi - projektu nie będzie i nie będzie także projektowania na żywo.
              Jeśli zgłosi się więcej niż jedna osoba, wtedy zrobi się ankietę, który projekt wybrać.
              Na pewno razem z kolegą Kaprint pokażemy na spocie projekt dużych monitorów 3-way w stylu vintage, z kopułką średniotonową i z lekkim głośnikiem basowym. Miał to być projekt na AVS, ale z racji, że nie jedziemy to będzie na spota.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A to nie lepiej aby osoby, które przyjadą na zlot nie wiem zrobił zrzutę po te 10-20 zł (w zależności ile osób będzie). Wtedy będzie na kolumny, głośniki i zwrotkowanie a wieczorem losowanie na zaskoczenie i ktoś je zabiera ze sobą? Uczciwe dla wszystkich, nie wyjdą duże koszty i każdy to przełknie z zainteresowanych....

Skomentuj

No wydaje mi się, że musiało by być ze 100 os. po 20 zł żeby się zwróciło za supple
                  DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Na razie na spocie mamy 12 osób, z czego dwie to ja i moja żona :)
                    Zostaje 10 osób. Więc koszty wychodzą spore. Poza tym ktoś te kolumny musi jeszcze złożyć i przywieźć względnie gotowe na spota.
                    No i zostaje kwestia tego czy komuś ze zrzucających się takie kolumny w ogóle są do szczęścia potrzebne :) Bo jeśli nie...to po co miałby się zrzucać? :)
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Słuchajcie to może zróbcie jeszcze inaczej - to jest tylko propozycja. Zróbcie oficjalną zbiórkę. Każdy kto wpłaca ma szansę na wygraną. Ustawcie próg minimalny od którego zaczynacie pracę (żeby zwróciły się koszty). Takich gotowych, sprawdzonych konstrukcji jest bardzo mało zamieszczanych. To też generuje wiadomo koszty dla ich autora. Uzbiera się kwota - zamykacie, leci projekt i w między czasie otwieracie następną. Można ustawić 1 zbiórka i realizacja 1 kwartał.

Skomentuj

No u nas na forum według mnie jest sporo projektów, a jeśli chodzi o Nisko budżetowe to w cholerne... czy jest sens coś kolejnego takiego samego budować? Dla funu, rozumiem...

Ja widzę to tak, że ktoś wyłoży kasę, zbuduje wstępnie, przywiezie na spot, a w ramach imprezy zrobi się projekt zwrotnicy... gratyfikacja w takiej postaci jest satysfakcjonująca. Według mnie oczywiście.
                        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

a robic stolarke w amatorskich warunkach... troche mija sie z celem :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                            gratyfikacja w takiej postaci jest satysfakcjonująca.
                            I jeszcze forum na tym skorzysta, bo projekt będzie udostępniony.
                            Last edited by marian; 22.06.2020, 20:51.

Skomentuj

W razie czego pomogę w miarę możliwości. Mogę zasponsorować głośniki, oczywiście w granicach rozsądku :) Mam przygotowane głośniki na kolumny 3 drożne SB23 i 17 NBAC. Pozostaje wysokotonowy dobrać do tego. Ewentualnie inne propozycje z waszej strony. Obudowę ktoś z was może wykonać, lub zlecę stolarzowi. Mam też gotowe obudowy, ale raczej do 2,5-dróg, myślałem o 2x17crc + DA32TX.

Skomentuj

A kiedy ten spot miałby się odbyć? Takie cóś leży u mnie w szafie zakupione dawno TIW 200, AL130, Morel Supreme. Pozdrawiam.

Skomentuj

No przecież Luszti napisał że 3way odpada ze względu ograniczenia czasowego.
                                  Przy 3way jednak trzeba trochę posiedzieć.

2,5way na SB PFCR + 29SDAC to dobra opcja.
                                  Ale, co by to nie było i tak trzeba wykonać obudowy.
                                  Gdyby temat był "dopięty" wcześniej, to może bym ogarnął... ale teraz nie ma szans, bo jeszcze nawet nie wiemy co wybrać i czy będą głośniki.

Skomentuj

STX wypuścił DIY 2,5way.
                                    Gdybyśmy zrobili te 2,5way na SB PFCR, to DIY-owiec miał by ciężki wybór, czy kopiować kolumny które zaprojektowała firma, czy nieco droższe zaprojektowane przez konstruktora z forum :)

Skomentuj

Moja propozycja.- Małe 3 way
                                      obudowa zamknięta typu monitor, strojenie do małych pomieszczeń blisko ścian.

Tego nie ma nikt [emoji3]

Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Mogę przywieźć to:

Będzie już pomierzone i wstępnie zazwrotkowane a na spocie zrobi się finalne strojenie.
                                        Jedno ALE - dość trudno będzie w warunkach lokalowych spotu uzyskać granie jak w małych pomieszczeniach - sala na której się wszystko odbywa jest duża.

Skomentuj

Zaadoptować jeden z pokoi jako mały do odsłuchu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X