Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik niskotonowy STX W.22.200.8.MCX_v2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik niskotonowy STX W.22.200.8.MCX_v2

Mam pytanie do forumowiczów odnośnie w/w głośnika.
    Jestem posiadaczem owego woofera i chciałem wykonać do niego stosowną obudowę bass reflex. Producent podaje następujące dane:

https://stx.pl/w-22-200-8-mcx.html Zalecana obudowa - Bass - Reflex 30 L @ 35 Hz

Czy ta objętość 30L jest objętością po odjęciu powierzchni głośnika, portu bass reflex, usztywnień i wytłumienia ? Czy może muszę uwzględnić te elementy ? Jeśli muszę je uwzględnić, to jaki stosunek, albo o ile procent muszę zmniejszyć obudowę w stosunku do wytłumienia materiałem w środku. Jaki jest przelicznik ? Na "naszym" forum o obudowach nie znalazłem informacji.Proszę o pomoc i wyjaśnienie. Chcę rozrysować skrzynkę i stanąłem w miejscu, a nie chce zrobić babola. Szkoda mojej pracy i materiału.
    Przy okazji zapytam praktyków. Biorąc pod uwagę w/w głośnik w przykładzie, jaki może być efekt końcowy w odsłuchu, kiedy zmienimy pojemność o jeden litr w górę i w dół od nominału ? Czy to jest zauważalne i ten litr, czy dwa maja duże znaczenie ? Dziękuję za wszelką pomoc.

Zamieszczone przez ROBERTO_1965 Zobacz posta
    Czy ta objętość 30L jest objętością po odjęciu powierzchni głośnika, portu bass reflex, usztywnień
    Objętość liczy się po odjęciu wszystkiego dla przykładu jeśli włożysz cegły do środka to objętość widziana przez glosnik się zmniejszy. Musisz obliczyc rzeczywista objętość jaka będzie. Wytłumienie zwiększa objętość widziana przez głośnik o około 10 - 15 procent. Zależy ile i czym się tłumi. Skrzynki br nie tłumi się zbyt mocno bo zmniejsza się efektywność promieniowania portu dlatego nie zalecane jest upychanie wytłumienia blisko portu. Najlepiej dobrać na słuch, zniwelujesz tym jakieś rezonanse, drgania i dostroisz ostatecznie.

Jeden litr nie będzie słyszalny, można uzyskać inny charakter basu poprzez inne strojenie czy pojemność lecz nie koniecznie pasmo będzie liniowe. Głośnik będzie najlepiej spisywał się w odpowiedniej zalecanej dla niego obudowie i strojeniu.
    Last edited by Flip90; 29.04.2020, 09:51.

Skomentuj

Dziękuję koledze za odpowiedź.
      Na stronie stx nie piszą, czy to netto, czy brutto i byłem trochę niepewny, co dalej. Może dla konstruktorów jest to oczywiste, że te 30 litrów, to jest netto i zawsze podają w netto, ale jak nie ma czarno na białym napisane, to dla mnie jest to niewiadoma.
      Czyli jeśli skrzynia ma dajmy na to 10 litrów, to biorąc pod uwagę samo wytłumienie powinienem zrobić 8,5-9 litrów, jak rozumiem. Dalej jeszcze odjąć port bass reflex i usztywnienia, oraz głośnik, jak rozumiem. Jeśli chodzi o bass reflex, to mam go traktować, jako
      pełny walec i tyle odjąć ? ( a nie tylko całkowita powierzchnia samych ścianek rury ? ), a co się tyczy głośnika, to cała powierzchnia magnesu i całego kosza ? Traktować cały stożek kosza, jako pojemność ?

Te dane dadzą mi pełny obraz, co dalej. Może jeszcze ktoś coś doda ?.

Skomentuj

Musisz obliczyć wszystko w przybliżeniu - uśrednić. Cała powierzchnię portu odejmujesz. Porty mogą być różne.

Dalej jeszcze odjąć port bass reflex i usztywnienia, oraz głośnik, jak rozumiem. Jeśli chodzi o bass reflex, to mam go traktować, jako
        pełny walec i tyle odjąć ? ( a nie tylko całkowita powierzchnia samych ścianek rury ? ), a co się tyczy głośnika, to cała powierzchnia magnesu i całego kosza ? Traktować cały stożek kosza, jako pojemność ?
        Zadajesz za dużo pytań, odpowiedzi znajdziesz na naszym forum. Producenci podają niekiedy te dane, w przybliżeniu można to obliczyć bez dodatkowych pytań.

Skomentuj

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
          Zadajesz za dużo pytań
          No to mnie kolega zastrzelił tą wypowiedzią :( To do czego służy forum między innymi ?

Zadałem raptem może z trzy pytania w jednym poście, a żeby nie tworzyć rozwleczonego tematu. Pytania proste i konkretne, ale skoro to taki problem odpisać, to bardzo dziękuję za pomoc. Odsyłanie do forum, gdzie są tysiące postów, a może jeszcze do literatury..... Ciągle to samo. Gdyby mnie ktoś zapytał, a bym wiedział, to po prostu bym napisał i tyle. Pozdrawiam i miłego dnia życzę.

Skomentuj

No to mnie kolega zastrzelił tą wypowiedzią To do czego służy forum między innymi ?
            Temat wielokrotnie walkowany na te pytania znajdziesz tutaj odpowiedzi, wystarczy poszukać bez nerwow.
            Gdybyś przeczytał na pewno nie musiał byś pytać o to.
            W zasadzie wszystko opisałem.
            Last edited by Flip90; 29.04.2020, 11:42.

Skomentuj

Nie musisz do tego podchodzic az taka wielka precyzja. Odlicz te pojemnosci mniej wiecej, wez pod uwage, ze material tlumiacy zwiekszy pozorna objetosc obudowy. Glosniki tez maja swoje rozrzuty i nie mierzac ich nie wiesz tak naprawde jaka powinna byc dokladnie obudowa. Dzialaj i nie przejmuj sie na zapas. To nie prom kosmiczny.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
                Temat wielokrotnie walkowany na te pytania znajdziesz tutaj odpowiedzi,
                Zaśmierdziało elektrodą, a to nie jest podejście ludzi na tym forum. Jeśli masz komuś tak odpowiadać to sobie daruj i nie pisz nic.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dziękuję Wam za cenne uwagi.
                  Ja się nie denerwuję. Po prostu pytam w miarę możliwości jak najprecyzyjniej ( z tond nieraz dokładne i na wyrost z detalami ) i również liczę na konkretną odpowiedź w temacie. Po co rozciągać w nieskończoność i zapychać serwer niepotrzebnymi wpisami. Tego typu rady nie należą do przyjemnych i zniechęcają do dalszych dyskusji. Nikt nie urodził się od razu alfą i ... ale dzięki.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Nie musisz do tego podchodzic az taka wielka precyzja. Odlicz te pojemnosci mniej wiecej, wez pod uwage, ze material tlumiacy zwiekszy pozorna objetosc obudowy. Glosniki tez maja swoje rozrzuty i nie mierzac ich nie wiesz tak naprawde jaka powinna byc dokladnie obudowa. Dzialaj i nie przejmuj sie na zapas. To nie prom kosmiczny.
                  Popieram, ale jak czytam różne posty w temacie budowy kolumn i jak konstruktorzy wypowiadają się co do różnych kwestii, to sam nieraz nie wiem, co o tym myśleć i podchodzę po aptekarsku. Wiadomo, że każdy budując coś po raz pierwszy chce jak najlepiej i mieć jak najmniejszą wtopę. Pewnie wszyscy tak mieliście :) Szczerze, to nie mam czasu na szukanie w gąszczu postów, ponieważ chciałem zamówić MDF i zacząć działać, dla tego poprosiłem o wyjaśnienie tej kwestii. Ja większość ogarniam, ale zawsze jest to ale i wole spytać doświadczonych w tej materii forumowiczów, niż potem kupować materiał jeszcze raz. Zdaje sobie sprawę, że to nie przetworniki wysokich lotów, które wybrałem, ale jeśli już coś robię, to nie chcę popełniać elementarnych błędów, które potem będą się za mną ciągnęły. Niech ta skrzynka będzie zrobiona prawidłowo.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Do przykładowej skrzyni 30 ltr. netto dodajesz pojemność wypieraną przez głośnik, objętość portu zarówno typu rurowego czy też szczelinowego, objętość ewentualnych usztywnień i wszystkiego, co znajduje się wewnątrz skrzyni.
                    Po dodaniu obliczonych objętości (litry) dodajesz do tych 30 litrów i kroisz MDF do wyliczonej objętości.
                    Nie wrzucę Ci linków - w pracy jestem- ale możesz użyć do obliczenia objętości głośnika oraz portu kalkulator na stronie excursion-audio.pl
                    Znajdziesz go w kafelku opisanym jako Dokumentacja i wsparcie techniczne.
                    Wpisując dane używaj kropki, nie przecinka.
                    Last edited by grzeczny_52; 29.04.2020, 15:46.

Skomentuj

Zamieszczone przez grzeczny_52 Zobacz posta
                      Do przykładowej skrzyni 30 ltr. netto dodajesz pojemność wypieraną przez głośnik, objętość portu zarówno typu rurowego czy też szczelinowego, objętość ewentualnych usztywnień i wszystkiego, co znajduje się wewnątrz skrzyni.
                      Po dodaniu obliczonych objętości (litry) dodajesz do tych 30 litrów i kroisz MDF do wyliczonej objętości.
                      Nie wrzucę Ci linków - w pracy jestem- ale możesz użyć do obliczenia objętości głośnika oraz portu kalkulator na stronie excursion-audio.pl
                      Znajdziesz go w kafelku opisanym jako Dokumentacja i wsparcie techniczne.
                      Wpisując dane używaj kropki, nie przecinka.
                      Czyli potwierdza się to, co koledzy wcześniej napisali. Reasumując robię dokładnie tak, jak napisał kolega grzeczny_52 i na koniec pomniejszam jeszcze zsumowane litry o 10-15%, skoro wytłumienie nieznacznie "zwiększa" objętość. To, czy będzie 10, czy 15 % nie jest aż tak istotne, jak zrozumiałem Pogromcę mitów ? Dzięki wielkie. Myślę, że te informacje są wystarczające i będzie ok. Pozdrawiam.

Skomentuj

Chopie, bo nie zaczniesz roboty... masz głośnik około 10", br i wzmocnienia. Jak nie robisz kratownicy w środku to dorzuć z 3-4 litry na górkę i będzie dobrze.
                        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

https://stx.pl/w-22-200-8-mcx.html Zalecana obudowa - Bass - Reflex 30 L @ 35 Hz
                          Najprościej:
                          Tak jak już zostało napisane (a tylko dodam, że jest to u nas na forum, dokładnie tutaj: https://diyaudio.pl/content.php/25-Wytlumianie-obudowy), od litrażu obudowy którą sobie zaprojektowaliśmy, trzeba odjąć objętość wzmocnień (jeśli takowe będą), portu oraz głośnika.
                          Ale, obudowę i tak wytłumimy, co zwiększy pozornie obudowę widzianą przez głośnik.
                          Dlatego, w przypadku obudowy 30L z głośnikiem 8" ja bym tak nie dumał, tylko wykonał obudowę 30L, a to co odejmie litraż (czyli wzmocnienia, port i głośnik), zniweluje wytłumienie.

Skomentuj

a jak już bardzo jesteś zakręcony - dodaj do skrzynek 10% - zrób 33 litry i ciesz się muzyką... :) powodzenia

Skomentuj

No i gitara.
                              Bardzo Wam dziękuję za pomoc. Materiał zamówiłem. W przyszłym tygodniu będzie i zacznę pomału robotę. Nie dziwcie się, że tak skrupulatnie podszedłem do tego, ale większość z Was tak miała (zapewne). Ja też muszę przez to przejść. Jak poczytałem o najlepszym umiejscowieniu tweetera, że przesunięcie o centymetr, czy dwa zmienia diametralnie granie i zwrotkę (może trochę przesadziłem), no to jak miałem się odnieść do tematu litrażu ? Przecież to Wasze słowa z naszego forum. Wiem wiem, to zupełnie inny temat, ale po czytaniu takich postów u większości osób składających pierwszą kolumnę rodzi się niepewność i wyolbrzymiamy z pozoru może nie znaczące detale. Tak czy inaczej kiedyś kolejna osoba tu zajrzy i te informacje będą przydatne :) Pozdrawiam.

Skomentuj

Chciałem jeszcze dopytać odnośnie wytłumienia.

Marian podał ciekawy link dotyczący tego zagadnienia https://diyaudio.pl/content.php/25-Wytlumianie-obudowy Przeczytałem, ale jednej rzeczy trochę nie rozumiem. Napisano "bass-reflex - na wszystkie ścianki gąbka 1...2cm z zachowaniem odległości 1cm od płyty" Może znów doszukuje się drobiazgów, ale nie widzę tego oczami wyobraźni :( Jak umieścić wygłuszenie 1cm od ścianki ? Do powietrza nie przykleję ? Pozdro.

Skomentuj

Nie wiem o co chodziło autorowi.
                                  Gąbka jest niepolecana do konstrukcji zamkniętych i BR, sam zresztą kiedyś robiłem porównanie i gąbka to zły pomysł.
                                  Najlepszy jest filc prasowany (poroso), jedna gruba warstwa (poroso ma różne grubości i gęstości) na ściankę wystarczy.
                                  Jeśli to ma być sub to oprócz poroso ja bym już nic nie dawał (co innego w kolumnach).
                                  W droższych konstrukcjach można by najpierw okleić ścianki matą bitumiczną, ale w przypadku tego STX-a finansowo to nie ma sense.

Skomentuj

Dzięki Marianie.
                                    Nie, to nie jest sub. Ja postanowiłem zrobić kolumny na bazie projektu ravena1985, ale inaczej: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...t-by-raven1985
                                    Wiem, że tam jest wszystko, gotowy projekt, litraż i cała reszta...., ale ja mam swoja wizję i chcę przez to przejść po "mojemu". Kupiłem niski i średniak, jak w projekcie, a tweetera mam innego. Zobaczę, co z tego wyjdzie. MDF opłacony, zamówiony i czekam na towar. W przyszłym tygodniu dojdzie. Głośniki mam. MDF kupiłem 22mm. Wiem, że w oryginale jest cieńszy, ale tak sobie założyłem, a żeby było sztywniej. Może źle robię, że tak kombinuję i pewnie znajdą się osoby, które powiedzą, że niepotrzebnie komplikuję sobie życie. Może te głośniki nie są warte takiego zachodu, ale tak postanowiłem i koniec. Tweetery mam ze starych zapasów Scan Speak D2608/913000 i chcę je zastosować. I tak leżą w kartonie. Ot i cała prawda.
                                    No to teraz czekam na kubeł zimnej wody dla ochłody :) :) Pozdrowionka.

Skomentuj

Wiem, że tam jest wszystko, gotowy projekt, litraż i cała reszta...., ale ja mam swoja wizję i chcę przez to przejść po "mojemu".
                                      To przedstaw tą wizję.

Kupiłem niski i średniak, jak w projekcie, a tweetera mam innego.
                                      Skoro wysokotonowy inny, to i zwrotnica inna.
                                      Jak masz problem z obudową, to co dopiero ze zwrotnicą.

MDF kupiłem 22mm. Wiem, że w oryginale jest cieńszy, ale tak sobie założyłem, a żeby było sztywniej.
                                      Może być, byle litraż się zgadzał i ułożenie głośników na froncie (nawet gdy wysokotonowy jest inny, bo można by zmodyfikować zwrotnicę tylko w sekcji wysokotonowej (oczywiście to po linii najmniejszego oporu) no i jakoś to powinno zagrać.

Skomentuj

To ja bym się z szanownym kolega marianem nie zgodzil :) Gąbka jest jak najbardziej ok i nie wiem dlaczego miałaby być nie polecana? Być może problemem jest jej gęstość i aby gąbką dobrze działała powinna mieć gęstość minimum t25 i więcej. Gąbka bardzo dobrze wpływa na zmianę podatności powietrza w obudowie, co jest szczególnie polecane do obudów zamkniętych. Jedyny jej minus to to, ze z czasem sparcieje, ale na to trzeba wielu, wielu lat.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X