Mam zamiar zbudować jakies mocniejsze 3way do mojego pokoju/biura. Do tej pory robiłem tylko kolumny z gotowych projektów ale od jakiegoś roku chodzą mi po głowie własne duże monitory z 10-12" niskotonowym (tak jak naszego forumowego woźnego)/ szerokie ale nie za głębokie typu studyjne ATC, Genelec, Quested czy bardziej w stylu vintage JBL, Harberth itp. Głośników się trochę nazbierało a przy okazji znalazłem zależane części ze starych Dali 7a - kopułkowy średni+ tweeter (które znów gdzieś zawieruszyłem podczas sprzątania), więc brakuje mi tylko wybrać na dół cos mocniejszego. Chciałem popróbować symulację zwrotnicy za pomocą VituixCad ale znalezienie plików FRD/ZMA jest pewnie niemożliwe (chyba, że edycja i stworzenie samemu tak jak znalazłem tu https://imgur.com/a/p52E3r3). Od czego więc powinienem zacząć projektowanie zwrotki? Mam tez gdzieś Jiga ale szczerze nigdy nie znalazłem na niego czasu. Czy lepszym rozwiązaniem byłoby wybrac głośniki złożyc skrzynki i pojechać do kogoś na pomiary? ( :razz: Choć wtedy raczej się nic nie nauczę)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Monitory i pierwsza zwrotnica- od czego zacząć?
Collapse
X
-
Możesz coś powiedzieć o obudowach typu onken? Chodzi mi po głowie takie rozwiązanie, tylko chciałbym wszystkie 3 głośniki zmieścić w jednej obudowie (w osobnych komorach) zamiast modułu basowego + monitor ustawiony na nim. Może da radę umieścic porty w górnej części kolumny coś w typie Genelec 1238a, lub zrobić w miarę wąską kolumnę w w zamian wyższą.
Last edited by ruffpl; 03.05.2020, 17:27.
Skomentuj
-
W chwili wolnego czasu zrobiłem porządki i nazbierałem zalegające głośniki. Na dół pójdzie Eminence OmegaPro 15A, średni kopułkowy Vifa D75MX (obecnie Scan D7608/920010 ten co w kolumnach PMC), tweetery do wyboru mam na tę chwilę klasyczny Seas 27TDFC albo wstęgi Fountek JP3.0 lub Neo X3.0 (ewentualnie kupno jakiejs pary np VIFA D27TG lub cos wyższej klasy ale nie za drogiego). Na kilka tygodni będe zajęty wykańczaniem domu ale fajnie byłoby sklepac coś grającego na wakacje :) wiec z miłą chęcią posłucham porad.
Skomentuj
-
Szukając czegoś w miarę efektywnego do reszty na średnicę, zakupiłem parkę dodatkowych głośników zamiast kopułek. Na tę chwilę zestaw oparty będzie na Eminence OmegaPro 15A/ Lavoce WSF081/ Fountek Neo X 3.0. Nie moge znaleźć gotowych plików frd/zma więc wygenerowałem je w FPGraph Tracer wg danych charakterystyki częstotliwości i impedancji. Pierwszy raz próbuję tego typu programów do symulacji zwrotnicy więc jeśli mam dużo błędów 🙏 proooszę o wyrozumiałość. Po kilku dniach w necie oraz na youtube z kilkunastu prób i podobnych wersji najlepsze i namniej skomplikowane co udało mi sie poskladac to coś takiego
Ps. wszystkie głośniki 8ohmowe- dodałem dodatkowo rezystor 4,7ohm (nie wiem czy tak jest poprawnie), dodatkowo średniotonowy ma duży pik +5db przy 3000hz więc ciężko było to w miarę ładnie wygładzić ( jeszcze raz z góry przepraszam za błędy jeśli wykonałem coś źle):
Last edited by ruffpl; 29.06.2020, 21:13.
Skomentuj
-
Patefil
Na tej stronie są jakieś pliki do pobrania do różnych programów:
http://www.loudspeakerdatabase.com/E.../OMEGA_PRO-15A
http://www.loudspeakerdatabase.com/LaVoce/WSF081.82
Czy to są pliki z pomiarami?
Skomentuj
-
Dzieki za pomoc. Pliki ze strony już ściągałem/ musiałbym je jakoś przekonwertować lub użyć innych programów do których są dedykowane.
Co do rezystorów po odjęciu wygląda to tak:
R1 dałem aby wyrównać impedancje całego zestawu, R2 jest od wspomnianego piku na średniotonowym, a R3 i R4 zmniejsza spl wstęgi ze 103dbLast edited by ruffpl; 29.06.2020, 22:43.
Skomentuj
-
Nie chce Cię zniechęcać, ale ta zwrotnica jest kompletnie bez sensu. Symulacje na tych plikach sprowadza Cię tylko na złe tory. Nie rób tego i przyłóż się do realnych pomiarów. Cewka 33mH na basie? To nie ma prawa działać. Zostaw te symulacje i ucz się pomiarów, które będą baza dalszej symulacji.
Skomentuj
-
Dzięki za porady. Odkopuję więc Jiga z mikrofonem / sam nie jestem pewien czy moje pliki sa nawet poprawnie wygenerowane. Jaki zestaw jest potrzebny aby to razem ruszyło/ mam gdzieś emu 0404 usb z wbudowanym preampem/ nie wiem czy pójdzie na win10 ( na laptopie mam tylko jakiegos zintegrowanego realteka z jednym wyjściem słuchawkomym). Jaki byłby pewny zestaw komputerowy (jakby co to coś się znajdzie do poskładania) oraz soft do pomiarów z którym laik by sobie poradził?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ruffpl Zobacz postaDobra. Sprzęt skompletowany. Teraz tylko kable poskładać. EMU chwilę się zawieszało po instalacji ale ogólnie działa 😄 Po weekendzie biorę się do nauki.
Skomentuj
Skomentuj