Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pytania , pierwsze 2 way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pytania , pierwsze 2 way

Witam wszystkich , jestem na tym forum od 4 lat głownie jako bierny uczestnik, korzystając z ciężkiego dla nas okresu kwarantanny , postanowiłem popełnić zestaw dwudrożny , mam już obudowę głośniki podstawowy sprzęt pomiarowy ale i niestety sporo pytań. Może ktoś znalazł by chwile czasu żeby wyjaśnić mi parę wątpliwości .
    Obudowę zaprojektowałem i wykonałem z wysuniętym głośnikiem średnio-niskotonowym o 22 mm do przodu (grubość MDF ) .

I mam potężne wątpliwości jak ta zmianę uwzględnić w programach do symulacji (używam darmowych Xsim oraz Vituixcad )choć preferuje Xsim .
    W Xsim jest modyfikator Głośnik/tune mod delay można tam "wirtualnie odsunąć" głośnik od mikrofonu czy to wystarczy ? podczas zabawy z tym modyfikatorem wykres wynikowy znacznie się zmienia bo fazy przestają sie nakładać .
    Na zamieszczonym zrzucie ekranu widac jak response sie zmienia w zależności od "odsunięcia głośnika".

głośnik "przysunięty"

głośniki "wyzerowane" w osi Z

Vituixcad ma modyfikator Delay w zakładce ustawień głośnika podany w microSec można go podać w wartościach ujemnych bądź dodatnich które program konwertuje na mm osi Z . Wszystkie tutoriale o wyznaczaniu centrów akustycznych dotyczą głośników umieszczonych w jednej płaszczyźnie jak to ugryźć w moim przypadku ???
    czy porównać czas startu impulsu w Arta ?
    jak ogarniacie ten problem podczas projektowania pochyłych obudów ?

Czy należy do prawidłowości ze jeśli zmienię polaryzacje głośnika ( pod - z ampa podlacze + głośnika ) pierwszy pik impulsu będzie zawsze odpowiednio szedł góry bądź do dołu ? czy też zależy to od innych czynników .

ten sam głośnik podłączony raz prawidłowo raz w przeciw fazie

Witamy kolegę fotografa ( zacna półeczka w tle ).

Zamieszczone przez Dudeusz Zobacz posta
    I mam potężne wątpliwości jak ta zmianę uwzględnić w programach do symulacji (używam darmowych Xsim oraz Vituixcad )choć preferuje Xsim .
    W Xsim jest modyfikator Głośnik/tune mod delay można tam "wirtualnie odsunąć" głośnik od mikrofonu czy to wystarczy ? podczas zabawy z tym modyfikatorem wykres wynikowy znacznie się zmienia bo fazy przestają sie nakładać .
    Na zamieszczonym zrzucie ekranu widac jak response sie zmienia w zależności od "odsunięcia głośnika".
    Przede wszystkim nalezy ustalic czy charakterystyki czestotliwosci jakie eksportowales maja minimum fazy. Jesli tak, to bedziesz musial wprowadzic delay, poniewaz faza minimum phase nie zawiera zadnej informacji o roznicy odleglosci wzgledem drugiego glosnika. Xsim jest prostym symulatorem, ktory ma dosc ograniczone mozliwosci i z tego co pamietam nie umozliwia symulacji pelnej geometrii, a jedynie owzglednienie opoznienia miedzy glosnikami, a mikrofonem. To oznacza, ze nie bedziesz w stanie symulowac dzialania zwrotnicy z innego punktu niz punkt mikrofonu w czasie pomiaru.
    To czy masz pochylona kolumne, czy prosta, czy ze stopniowanym frontem nie ma zadnego znaczenia, bo ta roznica bedzie uwzgledniona albo w Arta przy eksporcie fazy albo pozniej za pomoca delay.

Najprostsza metoda, to eksportowanie pomiarow Arta z minimum phase, oraz wykonanie pomiaru referencyjnego, ktory bedzie dla Ciebie wzorcem, do ktorego musisz dopasowac to opoznienie w Xsim. Ten program nie ma pojecia gdzie w przestrzeni sa glosniki Twojej obudowy i interesuje go jedynie roznica czasowa miedzy nimi. Wiec wrzucasz pomiar referencyjny jako target, a nastepnie zmieniasz delay ( zwykle dla midwoofera jesli mierzyles kolumne na osi tweetera ) az symulacja polaczenia rownoleglego glosnikow ( jak w referencyjnym pomiarze ) pokryje sie z targetem. Jak sie pokryje, to mozesz juz projektowac zwrotnice.
    Ta metoda ma jednak te wade, ze nie sprawdzisz jak zwrotnica dziala z innych odleglosci niz punkt pomiaru.

Natomiast Vituix ma wiecej mozliwosci. Wlasciwie mozesz mu podac pliki .PIR z ktorych progam sam wyciagnie faze ( ale tu uwaga, trzeba pamietac o dodaniu pliku kalibracji mikrofonu jesli takiego uzywasz w ARTA ). Tu tez warto podac pomiar referencyjny jako target. Ustawiasz w opcjach odleglosc taka sama jak z pomiaru, oraz ustalasz geometrie glosnikow. Czyli jesli mierzyles na osi tweetera, to tutaj nic nie zmieniasz, a dla midwoofera wpiszujesz odleglosci od tweera na osi Y, a za pomoca Z znajdujesz centrum akustyczne calego trojkata. Jak juz pokryje Ci sie symulacja z pomiarem referencyjnym, to mozesz budowac zwrotnice, oraz w kazdej chwili mozesz zmienic odleglosc symulacji odsluchu.

Nie wiem czy mozna symulowac zwrotnice z innych katow, bo juz dawno tego programu nie uzywalem, a jest on stale aktualizowany, ale te kwestie w zasadzie mozna na tym etapie pominac.

Skomentuj

Pogromco Mitów jestes WIELKI !!!!! znalazłem Twój tutek w dyskusji o Arcie , i przejaśniło mi się pod czupryna wreszcie .
      mam teraz tyle lektury nt akustyki ze nawet nie wiem w co nos wsadzić . Jeszcze raz ślicznie dziękuje .

Skomentuj

Witam ponownie z nową porcją pytań .
        Nastąpiła zmiana planów i jako srednioniskotonowe siedzą w budach SB17NBAC-8, zwrotnica zaprojektowana nawet gra i nie trzeba wykorzystywać patentu z serem w uszach rodem z Allo Allo gdy spiewała madame Edith .
        Ponieważ mam możliwosc zmiany litrażu na głosnik srednionisko tonowy a zupłnie nie mam doświadczenia w doborze strojenia prosłbym bardziej doświadczonych kolegów o uzupełnienie/dodanie paru schemtów pojemności i strojenia . czy takie będa dobre ?

Strojenie Troelsa
        16 litrow - rura bass reflex 50 mm na 90 - strojenie oszacowane z pomiarów na jego stronie kolo 38 hz

Strojenie Yoshiego z zestawu Fox
        39 litrow na pół czyli 20 l i strojenie na 35 hz, własnie i tu zagwozdka jaka długosc BR przy średnicy 50 mm ????

strojanie maksymalne ile fabryka dala w obudowie czyli 29 litrów i znow zagwozdka jaka długość BR 50 mm ?? ( testowe strojenie zeby poznac wolny bas ze słabym impulsem )

strojenie obudowa zamknieta - jaki litraż ??? jak mocne wytłumienie czy litraż bedzie sie mocno róznił podczas aplikacji tego głosnika jako sredniotonowy ( np w 3 way ) oraz średnionisko tonowy 2 way ??

tu jest troche jak podczas rozmowy ze niewidomym o kolorach cyfry 35 hz czy 45 hz nie maja w moim przypadku odniesienia do rzeczywistosći a chciałbym nabrac trochę praktyki i mieć jakies wyobrazenie o skali wielkości i jakości . Dlatego proszę kolegów o wyrozumiałość i pomoc .

Skomentuj

Masz program do symulacji obudowy.
          WinISD - Symulacja obudowy.zip

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
            Masz program do symulacji obudowy.
            WinISD - [ATTACH]9054[/ATTACH]
            dziekuję winisd juz mam zainstalowany głosniki SB rowniez wtupane , ale to nie rozwiazuje problemow .
            Winisd podaje przykladowo objetosc dla zamknietej obudowy dla nbac na 15 litrow , ale wytlumienie obudowy zwieksza "wirtualnie" jej objetosc o powiedzmy 20 % czyli co mam zrobic 15 litrow a glosnik bedzie "widzial" 18 ? czy wlasnie 12 litrow zeby glosnik "widzial" 15 ??
            udalo mi sie uzyskac poprawne strojenie wg tutka Yoshiego dla obudowy 16 litrow ale uzywając BR 50x180 podczas gdy Troels podaje podobne strojenie na wykresie impedancji dla tego samego przetwornika tez 16 litrow ale przy BR 50x90 !!!!!!

nie chodzi mi dokladne przepisy na BR ale o pokazanie trendow , bezpiecznego poczatku , np dla tego przetwornika w objetosci 20 litrow zacznij od dlugosci BR 120 i tnij co 10 mm ogladaj impedancje i jak rezonans budy bedzie ciut nizszy od rezonansu glosnika , odsluchuj i ucz sie synu .
            przeciez majac dwie zmienne do opanowania objetosc plus dlugosc BR zbankrutuje na te rury .
            sprostujcie jesli sie myle ale przy takim samym przetworniku wraz ze zwiekszaniem objetosci budy obniza sie Fb , skraca sie rura BR oraz wydłuza impuls ?? oczywiscie w duzym uproszczeniu przyjmujac ??

Skomentuj

Troels używał głośnika w wersji 4 ohm, a Ty masz 8 Ohm, który będzie wymagał zupełnie innego strojenia i innej objętości.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Troels używał głośnika w wersji 4 ohm, a Ty masz 8 Ohm, który będzie wymagał zupełnie innego strojenia i innej objętości.
                Pogromco !!!!! zawsze muszę się jakos skompromitowac :crying: w tym szacownym gronie , zeby ulzyc mej urazonej milosci wlasnej napisz mi prosze o ile kazdorazowo bezpiecznie mozna skracac BR czy 10 mm jest bezpiecznie czy lepiej 5 mm ?

Skomentuj

Czaruję...
                X