Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnice głośnikowe - cewki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnice głośnikowe - cewki

Witam,
    jako nowy użytkownik forum chciałbym najpierw wszystkich powitać.
    Chciałbym polutować moje pierwsze zwrotnice, szukałem informacji na różnych forach ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, które mnie nurtuje a mianowicie - czy montując różne cewki w zwrotnicy (rdzeniowe, powietrzne) ich uzwojenie może być w dowolnym położeniu? Chodzi mi o to, czy powinienem zwracać uwagę na położenie kierunku końca i początku nawinięcia drutu cewki. Czy to ma jakieś znaczenie?
    Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

Zamieszczone przez Nutka Zobacz posta
    Chodzi mi o to, czy powinienem zwracać uwagę na położenie kierunku końca i początku nawinięcia drutu cewki. Czy to ma jakieś znaczenie?
    Nie ma.

Ale to ma znaczenie:

Skomentuj

Dziękuję bardzo za pomoc :)
      Mam jeszcze jedną sprawę dotyczącą projektu obudowy.

Jest to przykładowy projekt obudowy kolumny 2.5d w której zastosowano dwa głośniki niskotonowe o powierzchni SD 118 dla jednego czyli łącznie jest to 236 powierzchni membran.
      Na obrazku rozrysowałem orientacyjne rozmieszczenie portów (dwie sztuki na górze i na dole obudowy) oraz wzmocnień gdzie jedno wzmocnienie ma dwa otwory o średnicy 11cm czyli powierzchnia to w przybliżeniu 190. Chciałbym się zapytać czy powierzchnia otworów wzmocnienia powinna być większa od dwóch powierzchni membran głośnika czy w tym wypadku będzie wszystko w porządku?
      Może to jest zły projekt, przy jednym głośniku nie było by tego problemu zaś dwa w kolumnie słupkowej zmusiły mnie do kolejnego pytania.

Pozdrawiam.
      Last edited by Nutka; 08.06.2020, 18:49.

Skomentuj

Można by to spróbować ugryźć w ten sposób.

Jeśli głośniki są identyczne a objętość obudowy ponad czerwoną kreską jest podobna jak pod nią, wówczas można założyć że przepływy przez środkową odgrodę (przy czerwonej kresce) są niewielkie i można je pominąć, czyli tak jakby wstawić w miejsce czerwonej kreski prawdziwą odgrodę.

Wówczas każdą z oddzielonych kreską części obudowy można by potraktować jako "double tuned bass reflex".

Korzystając z narzędzia symulacyjnego Enclosure/VituixCAD i wklepując na oko (dla części "nad kreską") vol1=18l, vol2=9l, vent lenght1=18mm, vent lenght2=10cm, driver M16P8) wychodzi, że można spodziewać się niewielkiego zafalowania na charakterystyce w okolicach 300Hz.

W symulacji wychodzi to ok. 1dB i w pomiarach prawdopodobnie w ogóle by nie wyszło na tle własnych fluktuacji charakterystyki przetwornika. Ale pewności oczywiście nie ma, przecież po drodze były jakieś założenia i parametry na oko. Żeby nie bagatelizować zupełnie tego typu zjawisk warto zapoznać się z takim przypadkiem: https://audio.com.pl/testy/stereo/ko...audio-topaz-20
        Last edited by XMechanik; 08.06.2020, 23:36.

Skomentuj

Czyli wzmocnienia poprzez mały przelot mogą wprowadzać jakieś dodatkowe strojenie każdej z komór.
          Gdybym zastosował większe otwory powiedzmy 2x12cm średnicy miał bym powierzchnię 226 co już praktycznie było by równe 1:1 powierzchni sd membran głośników która wynosi 236 i być może nie miało by to juz wpływu.
          Upieram się przy okrągłych otworach ponieważ mniej przy tym pracy (kręcę w koło frezarke i mam).
          Ścianki były by znacznie cieńsze 11mm oraz 19mm, czy takie wzmocnienie również by spełniło swoją rolę?
          Rozrysowałem na rysunku jak by to wyglądało.
          Last edited by Nutka; 09.06.2020, 13:57.

Skomentuj

Czaruję...
          X