Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik do subwoofera po raz nty

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik do subwoofera po raz nty

Witam
    W temacie home audio nie siedzę już od paru lat i troszkę straciłem rachubę co się teraz opłaca kupić.
    Planuje zrobić subwoofer stylistycznie na wzór AudioPhysic Luna do pomieszczenia 30m2. Zasilany będzie wzmacniaczem dx300b. Stoję na etapie wyboru głośnika. Celuje raczej w dolną półkę, chce wydać max 400zł. Nie oczekuje od głośnika wodotrysków ma być jak najbardziej uniwersalny. Myślałem o kameleonie Tonsila - głównie cena daje do myślenia, ale też zastanawiam się nad W.27.500.8.FCX i na tym moje pomysły się kończą.

Zamieszczone przez wisnialodz Zobacz posta
    zastanawiam się nad W.27.500.8.FCX
    w ogloszeniach masz taniej ten glosnik
    grajek bardzo zacny
    jedynie wymaga bardzo duzo pradu no i 8ohm :/
    ale jezeli chodzi o brzmienie to goraco polecam!

Skomentuj

Zasilany będzie wzmacniaczem dx300b
      W.27.500.8.FCX
      Głośnik jest ok, ale nie w zestawie z takim wzmacniaczem, który na 8 omach osiągnie tylko 150W.
      Miałem do niego końcówkę 250W i uważam, że to jeszcze za mało.
      I nie chodzi mi o osiąganie estradowych poziomów głośności, tylko zachowanie jakiejś przyzwoitej kontroli nad głośnikiem.
      Z resztą w ogłoszeniu Barth pisze, że głośnik po serwisie sprawny, a wzmacniacz okazał się za słaby.
      U mnie był efekt taki, że głośnik potrafił strzelić prawdopodobnie o nabiegunnik.

Skomentuj

Tego dx'a mam pod ręką, ale napędza go trafo 500W więc zapas mocy na zmiany mam. Widziałem jeszcze w ofercie Visatona W250s i W300s. Podobno jak za tą cenę grają przyzwoicie tylko mocowo słabo wypadają.

Skomentuj

więc zapas mocy na zmiany mam
          Zapas mocy w zasilaniu może i jest, ale dx300 nie osiągnie więcej niż 150/8ohmach, co wynika z napięcia zasilania.
          Jeżeli chcesz wykorzystać potencjał tej końcówki to szukaj głośnika 4 omowego, ale nie mam pomysłu co to mogłoby być w takiej cenie.

Skomentuj

Mam ten głosnik i panel pa 400 400 watt 8 ohm (subwoofery.pl),efekt ten sam co u Piotrka ,ten głośnik potrzebuje ogrom mocy dla dobrej kontroli nad nim ,coś wydajnego w klasie d ja bym widział
            Mimo ,że potrafi strzelić tak jak było wspomniane ,to jest naprawdę zacny jeżeli chodzi o uzupełnienie basu ,szczególnie w filmach w muzyce mi mniej leży choć i tak jest dobrze :)

Skomentuj

Miałem go pod SAM 300d Monacora i to samo "strzał", czyli też za słaby wzmak. Teraz mam Scan-Speak 26W/4558T00 z membraną bierną i ten sam panel głośność ustawiona na pół i jest ok, czyli panel jest sprawny ale za słaby dla stx'a :unsure:

Skomentuj

Informacja
                ten "stuk" czy "strzał" to nie mechaniczne uderzanie o nabiegunnik, jak wiele osób mylnie twierdzi... to skutek indukowania prądu po tym jak cewka wyskoczyla ze szczeliny i wskoczyła do niej ponownie

Skomentuj

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
                  Mam ten głosnik i panel pa 400 400 watt 8 ohm (subwoofery.pl),efekt ten sam co u Piotrka ,ten głośnik potrzebuje ogrom mocy dla dobrej kontroli nad nim ,coś wydajnego w klasie d ja bym widział
                  Mimo ,że potrafi strzelić tak jak było wspomniane ,to jest naprawdę zacny jeżeli chodzi o uzupełnienie basu ,szczególnie w filmach w muzyce mi mniej leży choć i tak jest dobrze :)
                  Tak jest 400W 8ohm:
                  https://diyaudio.pl/showthread.php/2...zy-%C5%9Bciema
                  Edit:
                  Podłączę się pod temat, też będę budował subwoofer, a może taki głośnik SB34SWPL76-4? Jakieś opinie, czy inne polecane w podobnej cenie?
                  Wzmacniacz też będę budował sam, trochę ponad 400W jako panel, transformator daje napięcie ok -+76V 650W.
                  Last edited by Meteo; 21.05.2020, 19:15.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    ten "stuk" czy "strzał" to nie mechaniczne uderzanie o nabiegunnik, jak wiele osób mylnie twierdzi... to skutek indukowania prądu po tym jak cewka wyskoczyla ze szczeliny i wskoczyła do niej ponownie
                    Pawle, skąd ta informacja? Zrobiłem eksperyment, złagodziłem dolną połówkę sinusa, zapuściłem sygnał i... nie stuka. Myślę, że to jednak cewka uderza o nabiegunnik.

Skomentuj

a dasz rade mechanicznie docisnac cewke do nabiegunnika?
                      bo malo ktore glosniki maja tak zle zaprojektowany uklad... beyma cos o tym wie

Skomentuj

Czaruję...
                      X