Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny zaprojektowane do granie przy ścianie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny zaprojektowane do granie przy ścianie

Cześć
    Czy znacie może projekty podobne do tego:
    http://www.troelsgravesen.dk/BOOKSHELF-3WC.htm
    Mam warunki w bloku podobne do zdjęć z tej strony.
    Kolumny muszą stać blisko ściany na długiej półce rtv.
    Interesują mnie projekty 3 way.
    Obecnie gram na starych monitorach T+A Stratos P20.
    Z zatkanymi bass reflexami jest ok.
    Wcześniej miałem kilka par 2 way z bass reflex i to nie to samo. Projekt ze strony powyżej jest optymalny pod względem wielkości i spełnia założenia ale jest drogi jak na experyment. Za same przetworniki około 2k.szukam czegoś tańszego w budowie. Pozdrawiam

Witam 2k za głośniki to nie dużo...

Skomentuj

Na pierwszy raz wolałbym zrobić coś tańszego. Powiedzmy, że mam kogoś kto ogarnie zwrotnicę ale skrzynka i wybór głośników byłby po mojej stronie. Wstępnie zacząłem coś kminić i rysować. Głębokość obudowy to 35 max 40 cm. Ponieważ ceny mocno poszły w górę to mam pytanie o głośnik niskotonowy. Co jeszcze można by było wykorzystać w obudowie zamkniętej zamiast SB29NRX75-6 ? Minimum to 10 cali. Czy np. Peerless SDS lub Beyma Beyma 12BR70 lub 10BR60 nadadzą się ? Czy jednak warto nazbierać na SB ? Jeszcze jedna inspiracja to JBL L90.

Skomentuj

Przy takiej wielkości skrzynki masz 40 - 45 dla woofera.
        10 cali to max i będzie ciężka coś znaleźć.
        Jakie duże pomieszczenie że szukasz 10 cali l więcej?

to też ciekawe:
        https://www.lautsprechershop.de/hifi/vision_bs_en.htm

- - - - - aktualizacja - - - - -

A i jeszcze przypomniał mi się wątek LUSZTI-ego :
        https://www.audiostereo.pl/topic/124...e/13/#comments

Wychodzi 1300 zł za komplet na stereo :-) .
        Last edited by toopcool; 29.06.2020, 18:16.

Skomentuj

Pomieszczenie (salon z aneksem) ma 30m2 słucham w trójkącie równobocznym o boku 3m.
          Półka na której mam kolumny ma 3,5m długości, kolumny "pionowe" z głośnikiem 10cali będą za wysokie wiec muszą być poziome.
          Dlaczego tak duży głośnik ?
          W tej chwili mam 8 cali i chce zobaczyć jak gra większy :)
          Zakładam też użycie większego średnio-tonowego niż mam teraz (Vifa MD10).
          Ten projekt Visatona widziałem ale ceny przetworników chyba dość kosmiczne względem co oferują ?
          A więc czy któryś z głośników 10" które podałem nada się lub może inne pomysły ?
          Wg tego artykułu https://trueaudio.com/st_spcs1.htm kolumny stojące przy ścianie nie muszą jakoś super-nisko schodzić bo ustawienie spowoduje podbicie niskich częstotliwości.

Skomentuj

Zamieszczone przez mateoJazz Zobacz posta
            Pomieszczenie (salon z aneksem) ma 30m2 słucham w trójkącie równobocznym o boku 3m.
            Półka na której mam kolumny ma 3,5m długości, kolumny "pionowe" z głośnikiem 10cali będą za wysokie wiec muszą być poziome.
            Jakie ma znaczenie to jak LUSZTI ustawił głośniki na froncie skoro nie ma kompletnego projektu z schematem filtrów ?
            Nic nie stoi na przeszkodzie aby rozmieścić głośniki wedle własnego projektu bo i tak musisz robić pomiary i projekt filtrów od zera !!
            Podałem przykład abyś wyłuskał jakie głośniki użył forumowicz z dużym doświadczeniem .

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi. Widziałem te dwa projekty. Z tego co czytam oba może zostaną opublikowane po spocie.
              Czy próbujesz wskazać drogę że nie powinienem iść w głośnik 10" w tak małej obudowie ? :)

Skomentuj

D
                Czy próbujesz wskazać drogę że nie powinienem iść w głośnik 10" w tak małej obudowie ? :)
                Nie , nie próbuje .
                W takim metrażu to 10 cali będzie OK a 8 cali było by mało.
                Jednak przy takim litrażu jest to trudne wyzwanie bo przecież odchodzi jeszcze kilka litrów na średniaka.

Skomentuj

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Takich kolumn nie będzie można dogiąć tweeterem do punktu odsłuchowego.
                  Półka na której by stały musiała by mieć ze 60 cm głębokości.
                  Przy takim ustawieniu przetworników na froncie basy powinny być do wewnątrz czy na zewnątrz ?
                  Czy będzie mieć to znaczenie lub czy będzie to zależeć od zaprojektowanych filtrów ?
                  Próbuję dojść czy w ogóle jest sens zabierać się za kolumny w takiej formie.
                  Może lepiej iść w monitory 2 way i suba.
                  Nie za wiele jest takich znalazłem jeszcze serie JBL 4412, 4412A.

Skomentuj

Powiedzmy, że mam kogoś kto ogarnie zwrotnicę ale skrzynka i wybór głośników byłby po mojej stronie.
                    A ten ktoś nie może pomóc w wyborze głośników i projektu obudowy?
                    Skoro się zna na projektowaniu zwrotnic i miał by te kolumny mierzyć, to wręcz powinien coś doradzić aby przynajmniej sobie nie utrudniać roboty.

Moim zdaniem kolumny kompaktowe z głośnikiem 10" będą duże (w porównaniu z wersją 8"), bo być muszą (litraż dla basu większy, litraż dla średniaka większy - bo głośnik musi być większy jeśli ma być niżej cięty, lub mógłby być mały który ogarnie niskie częstotliwości, ale i tak litraż komory musi być większy, grubość ścianek i wzmocnienia).
                    Czy fajnie będą wyglądać takie klocki na półce?
                    Średnio.
                    Last edited by marian; 03.07.2020, 10:17.

Skomentuj

Cześć
                      Dzięki za odpowiedź.
                      Widać, że nie przepadasz za wyglądem oldschool-owych kolumn :)
                      A co do wykonawcy zwrotnic to dlatego zapytałem tutaj o opinię.
                      Bardzo sobie to forum cenię.
                      Gość doradził mi taniego średniaka a resztę po prostu zaakceptował.
                      Beymy nie poleca i to w sumie tyle od niego.
                      Możliwe że wybrałem niewłaściwą osobę do tego :)

Skomentuj

Widać, że nie przepadasz za wyglądem oldschool-owych kolumn
                        Tego nie napisałem.
                        Co innego Spendory na dedykowanych stojakach, a co innego na meblach.
                        Różnica kolosalna :)

Np.:

lub

Możliwe że wybrałem niewłaściwą osobę do tego
                        A tego to ja nie wiem.
                        Ale jeśli ja miał bym komuś robić zwrotnicę, to chciał bym wiedzieć z czym klient przyjdzie.
                        Może się okazać że klient wybrał takie głośniki, że nie da się ich sensownie połączyć... lub da się, ale dźwięk będzie kiepski, z racji zastosowania takich głośników a nie innych.
                        Last edited by marian; 03.07.2020, 13:49.

Skomentuj

Ostatnia wariacja. Litraż (50L)wzięty z projektu Beyma B-28/3. Około 2 litry więcej na głośnik średniotonowy. Rurę BR zamieniłem na port szczelinowy o takim samym polu powierzchni (nie wiem czy tak można). Głębokość 35cm.

Skomentuj

Rurę BR zamieniłem na port szczelinowy o takim samym polu powierzchni
                            Rurką prościej nastroić/dostroić układ. Port szczelinowy gdzie jedna jego ścianka to ścianka obudowy będzie wymagał znacznego skrócenia czy też po prostu pomiaru impedancji by dokładnie nastroić na założona częstotliwość bo to co pokaże symulacja nie będzie blisko tego co jest.

Skomentuj

Czaruję...
                            X