Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Niewidzialny Subwoofer" pod kanapę

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

"Niewidzialny Subwoofer" pod kanapę

Witam!
    Stoję przed koniecznością uzupełnienia systemu audio o subwoofer.
    Pomyślałem, że mógłbym wykorzystać miejsce pod kanapą budując z Waszą pomocą lub zlecając budowę płaskiej konstrukcji.
    Jednakże zastanawiam się czy taki subwoofer DIY będzie w stanie osiągnąć parametry np. Klipsch SPL-150 i nie kosztować więcej niż 2.500,00 zł?

Jedyne założenia jakie mam:
    Wymiary calej konstrukcji:
    Wysokość max 17-18 cm
    Szerokość do 80-90 cm
    Głębokość do 45-50 cm

Budżet do 2.500,00 zł

Parametry nie gorsze niż Klipsch SPL-150 tj. pasmo 18Hz - 125Hz, moc około 400W, Max moc akustyczna 122dB

Dlaczego tak?
    Wymiary są podyktowane miejscem pod kanapą i obszarem, który nie jest widoczny bez schylania się pod nią ("niewidzialny subwoofer")
    Docelowe parametry porównuje do SPL-150, gdyż SPL-150 gra tak jak chciałbym aby grał projektowany subwoofer (mocno, bardzo nisko, z dobrym impulsem). Pasmo dla subwoofera byłoby do około 50-70Hz.
    Natomiast budżet wynika z tego, że jeżeli mam wydać więcej niż 2500 zł na własną konstrukcje to po prostu wole dołożyć i kupić SPL-150 (ale będę miał kolejny mebel, czego chciałbym uniknąć).

Wiem ze najważniejszy jest dobór głośnika jednakże nie mam pojęcia
    który z głośników o głębokości do 150-160 mm będzie odpowiedni?
    Dobór rozmiarów i rodzaju skrzyni oraz dobór wzmacniacza, będzie uzależniony od wyboru głośnika.

Jest wiele rzeczy, których nie wiem i pewnie wiele o których nawet nie wiem że nie wiem, stąd ten post.

Zatem proszę o pomoc i wsparcie przy odpowiedzi na następujące kwestie:

1. Czy taka konstrukcja ma racje bytu i szanse na osiągniecie zamierzonej jakości? Słowem czy pchać się w DIY?

2. Jaki głośnik wybrać do tego projektu?
    Myślałem o:
    SCAN SPEAK DISCOVERY 30W/4558T00 Fs 17Hz, RMS 150W, 145 mm wysokości + 28 mm max wychył
    Monacor SPH-300CTC, Fs 18 Hz, RMS 2x 150 W, 130 mm wysokość, membrana 308 mm,
    Monacor SPH-300KE, Fs 22Hz, RMS 120W, 130 mm wysokości, membrana 309 mm,
    STX W.27.500.8.FCX, Fs 25 Hz, RMS 300W, 128 mm wysokości, membrana 260 mm
    STX W.32.500.8.MC, Fs 25 Hz, RMS 300 W, 136 mm wysokości, membrana 332 mm
    Miałem też na uwadze
    GDN 30/140/G 8 Ohm, Fs 28 Hz, 140W, ale nie mogę znaleść jego wysokości.
    Z uwagi na cenę STX i Tonsil można by zastosować dwa takie głośniki.

Co myślicie o takim projekcie?
    Last edited by abu1999; 15.06.2020, 10:11.

Zamieszczone przez abu1999 Zobacz posta
    Parametry nie gorsze niż Klipsch SPL-150 tj. pasmo 18Hz - 125Hz, moc około 400W, Max moc akustyczna 122dB
    ale to jest 15" sub, wiec dlaczego chcesz budowac "konkurencje" na mniejszych glosnikach?

obecnie najwiekszy problem to kupic wzmacniacz. pierw znajdz dobry, mocny naped, potem bedziemy dobierali glosniki

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      ale to jest 15" sub, wiec dlaczego chcesz budowac "konkurencje" na mniejszych glosnikach?
      W przykładowych głośnikach nie ma 15", bo te które znalazłem do tej pory były zbyt głębokie, a projektowany subwoofer ma wejść pod kanapę 17 cm i mieć tam jeszcze miejsce na granie.

Natomiast podsunąłeś mi inny pomysł pisząc:
      Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      dlaczego chcesz budowac "konkurencje" na mniejszych glosnikach?
      poszukałem i znalazłem oryginalne cześć ido SPL-150 i R-115SW (poprzednik spl-150) i tak:
      Głośnik:
      https://reconingspeakers.com/product...ent-15-woofer/ 210 $

https://reconingspeakers.com/product...5sw-15-woofer/ - 165 $

Wzmacniacz:
      https://reconingspeakers.com/product...ifier-1067491/ - 235 $

Niestety brak jakichkolwiek danych co do wymiarów i parametrów tych głośników.
      Ze zdjęć mogę wywnioskować że głębokość obu głośników uniemożliwia zastosowanie tak płaskiej obudowy jaką planuję.

I znowu wróciłem do punktu wyjścia... bo dalej nie wiem jaki głośnik będzie najbardziej odpowiedni do takiej konstrukcji.

Znalazłem jeszcze Monacor SPH-390TC, ale i on jest zbyt głęboki.

Będę wdzięczny za jakieś sugestie.

Co do wzmacniacza można zastosować ten wskazany powyżej z oryginalnego SPL-150.
      Myślałem też o polskim PA 400. https://www.subwoofery.pl/pa400.html
      Last edited by abu1999; 19.06.2020, 10:01.

Skomentuj

Tu masz mniejszego o mniejszej mocy https://allegro.pl/oferta/klipsch-sw...let-9397056931. Kup, wyciągnij bebechy sprzedaj obudowę i zrób własną pod swoją sofę (chyba, że szukasz naprawdę cos mocniejszego)

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
          Tu masz mniejszego o mniejszej mocy https://allegro.pl/oferta/klipsch-sw...let-9397056931. Kup, wyciągnij bebechy sprzedaj obudowę i zrób własną pod swoją sofę (chyba, że szukasz naprawdę cos mocniejszego)
          :) tak wydawałoby się najprościej i najsensowniej.
          Jednak jest wyraźna różnica pomiędzy SW-110, a SPL-150 (nie tylko w cenie), poza tym dalej nie wiem jakie wymiary ma ten głośnik w SW-110 (czy wejdzie), nie znam też jego parametrów do obliczenia obudowy, (chociaż tutaj można by zrobić po prostu taką samą objętość netto i eksperymentować z tunelem).

Subwoofer będzie współpracował z Klipsch RP-8000F, w pomieszczeniu 30m2, dlatego zbyt mały sub może się nie sprawdzić.
          Poza tym lubię jak się wszystko trzęsie. :cool:

Czy ktoś może zatem polecić jakiś głośnik do takiego projektu lub zna wymiary oryginalnego głośnika w SPL-150?

Napisałem do sklepu w którym znalazłem te głośniki z Klipscha o ich wymiary, ale milczą...

Skomentuj

Zamieszczone przez abu1999 Zobacz posta
            Napisałem do sklepu w którym znalazłem te głośniki z Klipscha o ich wymiary, ale milczą...
            Otrzymałem odpowiedź co do wymiarów i niestety te głośniki nie nadadzą się do płaskiej konstrukcji.
            Niestety żaden z oferowanych w tym sklepie głośników nie nada się to tego co chcę uzyskać...

Szukając głośnika na tyle dużego aby wytworzyć odpowiednie ciśnienie akustyczne i na tyle płytkiego aby zmieścić się w planowanej płaskiej konstrukcji uwagę moja zwróciły głośniki samochodowe, projektowane specjalnie do takich celów.

Z pośród oferowanych w PL głośników zastanawiam się nad:

https://allegro.pl/oferta/subwoofer-...6cm-7017144848
            PIONEER TS-SW3002S4

https://www.audiosklep.pl/rockford-f...p3sd4-12-p8985
            Rockford Fosgate P3SD4-12

https://allegro.pl/oferta/audio-syst...0cm-9348007159
            Audio System R12 Flat EVO

https://allegro.pl/oferta/rockford-f...del-6924838555

Z poprzednich głośników do zastosowań w domu zostawiłem:

https://allegro.pl/oferta/monacor-sp...ifi-7391075110
            Monacor SPH-300KE

Osobiście skłaniałbym się do PIONEER TS-SW3002S4, który ma dobre opinie w sieci.
            Jednak są to oponie zastosowań samochodowych a nie domowych.

Jako wzmacniacz zastosowałbym rodzimą konstrukcje:
            Od AB Elektronika - PA 400 na 4 lub 8 Ohm w zależności od głośnika.
            https://www.subwoofery.pl/pa400.html

Czy ktoś miał do czynienia z którymś z tych głośników w praktyce?
            Co myślicie o zastosowaniu głośnika samochodowego do tego projektu?
            Projektowany Subwoofer nie będzie grał wyżej niż 50 Hz, więc nie są tu potrzebne szerokie pasma przenoszenia tylko mocne doły.

Skomentuj

Jak wygląda ta twoja kanapa? Moze lepiej dać do niej wyższe nóżki i wtedy wmieścić coś większego co nie byloby i tak widoczne (przednia scianka z glosnikiem wystajaca w stronę podłogi ?) Jak to ma być sub do kina grający do 50hz to musisz poszukać głośnik o niższym fs niz te samochodowe. Na twoim miejscu brałbym np wymienionego na początku scana lub np peerlessa (moze trafi sie jakas uźywka) miejsce jakie mozesz uzyc na suba z twoich wymiarow to cos kolo 55-70l. Zrob fotki lub jakis rysunek jak.to wygląda.

Skomentuj

Panowie, ten temat to dla mnie poniekąd szansa na subwoofer którego do tej pory mieć nie mogłem, choć bardzo chciałem.
                Ograniczenia są proste i nienegocjowalne, musi być niewidoczny i nie stykać się z podłogą.
                I tu pomysł z subem w kanapie otwiera mi drzwi do audiofilskiego raju. :)
                Miejsca mam jeszcze mniej niż założyciel tematu więc w grę wchodzą chyba tylko przetworniki z car-audio wersji shallow.
                Miejsca mam na max 2 x 35l, a do napędu chciał bym użyć dwóch końcówek mocy 600W×8Ω / 1200Wx4Ω.

Bardzo proszę o sugestie :)

Skomentuj

malo danych
                  podaj wymiary jakie masz do dyspozycji i budzet

Skomentuj

Hej,

Nie mam zbyt dużego doświadczenia w temacie ale ciężko będzie ci uzyskać taka klasę w tej cenie.
                    Masz dwie opcje albo jedziesz po taniości wtedy kupujesz STX min 32 i do tego jakiś tani chiński wzmacniacz i wtedy pewnie zmieścisz sie w 1000zł.

Albo chcesz uzyskac jakosc i wtedy sam wzmacniacz to minimum 1200zl ( ja po poszukiwaniach wybrałem Behringer NX3000D (jak nie kupisz wzmacniacza z DPS będziesz musiał kombinować z filtrami). Drugi zakup to dobry głośnik i tu juz ci nie pomogę ja mam LAB12 ale na razie jeszcze nie skończyłem budowy wiec trudno powiedzieć jaki będzie efekt końcowy.

Skomentuj

Zawsze można jeszcze użyć kilku mniejszych głośników.
                      Płytkie głośniki do suba:
                      https://sbacoustics.com/product-cate...low-subwoofer/

Skomentuj

Pytanie czy naprawdę potrzebujesz takiej mocy i takich parametrów?

Do czego ma to być subwoofer ? (muzyka / kino domowe)
                        Jak duże pomieszczenie ?
                        Jak głośno lubisz słuchać muzyki ?
                        Jakie masz kolumny frontowe ?

Często chęć osiągnięcia wyśrubowanych parametrów komplikuje projekt lub bezsensownie podnosi koszty.
                        np. w pokoju ~30m^2 do codziennego odtwarzania muzyki / oglądania filmów z głośnością nie przestawiającą ścian wystarcza subwoofer o efektywności ~85dB/1w/1m i mocy ~70W na pojedynczym tda7294
                        Na drugim końcu skali są osoby które mają 15" głośnik estradowy, wzmacniacz o mocy 1kw i to wszystko w 15m^2 to nadal mało....

Skomentuj

W moim przypadku:
                          -Kanapa ma dwie komory które mogę wykorzystać, każda po 90 litrów brutto. (110x55x15cm)
                          -Pomieszczenie to pokój dzienny z aneksem kuchennym w kształcie litery L. 40m2, dobrze wygłuszony wełną mineralną i podwójnie płytą K-G.
                          -Denon avc-x4700h
                          -Na froncie elac bs244.3
                          -Po niedoszłym projekcie mam 2szt. icepower1200as1 i chciał bym je wykorzystać bo leżą i się marnują.
                          -Subwoofer głównie do kina domowego, muza raczej tylko okazyjnie. Głośniej słucham w samochodzie i na słuchawkach. Muzyka instrumentalna.
                          -Wyznaje zasadę że dobrego basu nigdy za wiele :)
                          -Budżet na przetworniki okolice 6kzł i są to raczej ciężko zarobione pieniądze.
                          -Chciał bym to zrobić raz a dobrze
                          -Obecny faworyt to 4szt alpine swr-12t spięte parami w 8Ω, lub focal P25FS
                          -Docelowo rozbuduje system do 5.2.4 w oparu o facal dome w surround i atmosie (ze względu na aprobatę małżonki wielkości i "designu").
                          -Z drewna mogę zrobić prawie wszystko.
                          -Najważniejsze to jakość dźwięku.

Skomentuj

Po pierwsze nie napalał bym się na magiczne 20Hz. Niepotrzebne koszty, strata miejsca i JAKOŚCI. Tak niski bas wymaga bardzo ciężkiego układu drgającego a to niekorzystnie odbija się na reszcie pasma. Myślę, że "uczciwe" 30Hz przy -3dB to doskonały wynik. W praktyce oznacza to, efektywne przetwarzanie do jakiś 25Hz. W przypadku filmów dźwięki poniżej 30Hz praktycznie nie występują. Nawet jak analizowałem płyty demonstracyjne DTS i dolby atmos to poniżej 30Hz ciężko coś znaleźć.

Samo umiejscowienie subwoofera to chyba największy problem. Prawdopodobnie trzeba będzie rozłożyć całą kanapę na czynniki pierwsze i wyeliminować wszystkie miejsca potencjalnych drgań.
                            Co do głośników - alpine ma FS na poziomie 32Hz i Qts ~0,7 co raczej nie czyni go wymarzonym kandydatem do takiej konstrukcji podobnie focal.
                            Dodatkowo 4szt. 12" głośników do monitorów o efektywności 82dB (bo tyle realnie mają według pomiarów z www.audio.com.pl https://audio.com.pl/testy/stereo/ko...162-elac-bs244) to zdecydowana przesada. Tu spokojnie wystarczy jeden głośnik 12" a myślę, że nawet 10" był by wystarczający.

Te kolumny są w stanie realnie uzyskać spl max na poziomie około 103dB (przy ~150W) i to też przy dobrych wiatrach bo po pierwsze producent deklaruje moc 80W a po drugie wyliczenia nie uwzględniają kompresji mocy wynikającej ze wzrostu temperatury cewki.

Skomentuj

Nie zgodzę się co do jednego głośnika przy kinie domowym. Dwa bardzo ułatwiają życie i poprawiają jakość basu w pełnym paśmie.

Skomentuj

A niby w czym jest ta poprawa i z czym ułatwiają życie?

Skomentuj

Nie posiadam jeszcze dwóch subwooferów ani nawet jednego w pełni ukończonego ale z tego co wiem mając dwa subwoofery łatwiej uzyskać płaską linie basu bez dołków wywołanych przez pomieszczenie. Przynajmniej tak mówią prawie wszystkie materiały jakie przeglądałem.

https://www.youtube.com/watch?v=OXVpy5jaNsk
                                  https://www.audioholics.com/subwoofer-setup/two-subs

Skomentuj

Ale ta teoria ma tylko uzasadnienie kiedy możesz zmieniać wzajemne ustawienie subwooferów. Jeśli mają stać praktycznie w tym samym miejscu to niema to kompletnie znaczenia. Żeby można było w jakimś stopniu manipulować charakterystykami odległość subwooferów musi być przynajmniej porównywalna z długością fali (mówimy o odległościach w granicach 2-5m. Dodatkowo podobne efekty można uzyskać przy jednym subwooferze zmieniając jego położenie.

Skomentuj

W sumie racja ja będę docelowo ustawiał subwoofery na przedniej i tylnej ścianie pomieszczenia. Z kolei jeżeli tu jest miejsce tylko pod kanapą to może być gorzej chyba ze zostanie do wybory 1x12 albo 2x10 tylko ze wzgledu na wielkość skrzyń.

Z innej beczki z takich mało widocznych rozwiązań do kina widziałem ostatnio taką platformę ciekawie to wygląda ale to juz typowo pod filmy :)
                                      BOSS PLATFORM https://www.youtube.com/watch?v=oL5AAVHzn8A

Skomentuj

Nie wiem czy takie platformy to fajne rozwiązanie nawet do filmów. O ile da się to przyrównać, byłem w kinie na jakimś 4 5 6 czy 12d, gdzie fotele drgały, przechylały się, powietrze na mnie wiało itp itd. I szczerze mówiąc te drgania fotela (to nie był wibrator tylko jakiś butt shaker czy jak to się tam nazywa) bardziej przeszkadzał w odbiorze niż dodawał jakichś emocjonujących wrażeń. IMO owszem, taki niski bas bardzej się czuje ciałem niż słyszy, ale jeśli nie pochodzi z powietrza, tylko rzuca pod tyłkiem, to jest to totalnie sztuczne doznanie, bardziej przeszkadzające i rozpraszające w odbiorze filmu, niż je wspomagające.
                                        W pewnym momencie siadłem sobie po prostu na schodach kina, bo się nie dało wytrzymać :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X