Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer aktywny pasmowo-przepustowy z membraną bierną

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer aktywny pasmowo-przepustowy z membraną bierną

Nie znalazłem podobnego projektu na forum a w internecie też ciężko o takie połączenie jak w temacie.

Mam pytanie odnośnie takiego połączenia, czy membrana bierna zamiast tunelu ma sens w obudowie pasmowo przepustowej 4 rzędu?
    Pytanie czy układ rezonansowy zachowa się tak samo w obu przypadkach ? Wiadomo że w konstrukcji w jednej komorze są przesunięcia fazowe i charakterystyka opadania jest inna, czy w takim przypadku jest podobnie? Może występują inne zjawiska które eliminują takie połączenie?

Wiem że koszt budowy rośnie, ale jest to DIY więc nie zawsze musi być "po kosztach", jeśli chcemy uzyskać to co nas interesuje.

Obecnie mam woofer od STX W.25.400.2x4.MC w zalecanej obudowie BR, ale przy tunelu 75mm są duże świsty powietrza przy nieco większej mocy - irytujące pierdzenie przy oglądaniu filmów. Większa średnica to problem długości tunelu - przy 75 mm jest już coś koło 27 cm w 30 litrach.

Założenia to montaż woofera do zamkniętej komory przez większy otwór od membrany biernej. Strojenie można dobrać przez zmianę masy membrany więc jest kolejny plus co do konstrukcji. Nie chcę też wyrzucić 200 zł w membranę bierną jeśli będzie niewypał.

I kolejne pytanie czy wykres symulacji pokrywa się z rzeczywistym wynikiem pomiaru? Nie budowałem jeszcze takiego typu obudowy więc nie wiem jak to sie ma do rzeczywistości - symulacja obudowy zamkniętej różni się od późniejszych pomiarów, charakterystyka tak szybko nie opada jak w symulacji.

Zauważyłem też ze zwiększenie masy membrany zwiększa wytrzymałość mocową głośnika.

Rozważam także obudowę zamkniętą ale nie wiem jaki głośnik... Jeśli macie coś godnego polecenia do 400zł 10 - 12 " obudowa do 40 litrów - musi być dwucewkowy 2 x 4 Ohm lub 1x 8 - mam obecnie taki panel rzekomo 280 W w klasie D. Jeśli Sub się sprawdzi dostanie tranzystorowy DIY 300 W RMS.

Czekam na wasze zdanie.

Zamieszczone przez jagaRe4 Zobacz posta
    Nie znalazłem podobnego projektu na forum a w internecie też ciężko o takie połączenie jak w temacie.
    Nic dziwnego, czysta egzotyka. Możesz być pierwszy :)

czy membrana bierna zamiast tunelu ma sens w obudowie pasmowo przepustowej 4 rzędu?
    Moim zdaniem nie warto iść tą drogą. Dlaczego?

Pytanie czy układ rezonansowy zachowa się tak samo w obu przypadkach ?
    Sam układ rezonansowy może być dostrojony na ten samą częstotliwość ale zachowanie układu będzie inne.

Może występują inne zjawiska które eliminują takie połączenie?
    1. MB ograniczy ci pasmo od góry bardziej niż tunel. Pasożytnicze harmoniczne są tutaj znacznie słabiej wyrażone.
    2. MB ograniczy ci pasmo od dołu. Charakterystyka opada tutaj wyraźnie szybciej niż przy zastosowaniu tunelu.
    3. MB zabezpiecza dodatkowo głośnik przed uszkodzeniami mechanicznymi poniżej f strojenia. Tylko, że akurat w BP4 masz już obudowę zamkniętą, która już i tak zrobi to skutecznie.
    4. Sama MB musi być tak dobrana, żeby nie ograniczała ci głośnika, bo wychylenia na niej są większe niż na głośniku. Może się okazać, że chciałeś pozbyć się świstów, a dostaniesz furkotanie.

Obudowa BP jest duża i niepewna. Moim zdaniem lepiej zrobić normalny BR z komfortowej średnicy tunelem albo MB.
    Subwoofer zamknięty do kina to chyba tylko na wielkim głośniku.
    Na moim LAB12 sub zamknięty 90l to była porażka, po dodaniu dwóch MB zaczął grać jak trzeba.

Skomentuj

Czaruję...
    X