Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hitachi HS-371 - głośnik wysokotonowy, wymiana?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hitachi HS-371 - głośnik wysokotonowy, wymiana?

Witam

Od kilku miesięcy jestem posiadaczem kolumn Hitachi HS-371. U mnie grają w zestawie z Pioneerem SX-980. Od początku dźwięk bardzo mi się spodobał, szczególnie średnie tony, ale także szybki i nienachalny bas. Grają dość ciepło i miękko i myślę że fajnie zgrywają się z amplitunerem (podobny rocznik ). Kolumny są po renowacji - nowy fornir, nowe kondensatory bipolarne w zwrotnicy. Głośniki nisko i średnio tonowe oryginalne, w wooferach wymienione kopułki przeciwpyłowe. Planuję modyfikacje w postaci lepszego wygłuszenia (przede wszystkim uzupełnienia, bo to co dawał producent w tamtych latach to śmiech - wygłuszenie nie jest nawet obecne na wszystkich ściankach). Do tego wymiana przewodów wewnątrz kolumny i dołożenie terminali, być może także lepsze odizolowanie głośnika średnio tonowego. Jest to konstrukcja z zamkniętym koszem, który na pewno pochłania rezonanse i dźwięki z środka obudowy (goła blacha na koszu). No i wzmocnienie obudowy, tylna ścianka plus może jakaś wręga w poprzek.

Ale do rzeczy - niedużo jest w sieci informacji o tych kolumnach, w końcu mają ponad 40 lat. Jednak to co udało mi się dowiedzieć to to, że głośnik wysokotonowy w moich kolumnach jest nieoryginalny. W sieci na zdjęciach wszędzie widać srebrną kopułkę pod metalową siatką (prawdopodobnie tytanowa). Na zewnątrz dookoła kopułki jest coś w rodzaju czarnej pianki - gąbki. U mnie, kopułka jest czarna i błyszcząca. Gąbki nie ma - ktoś pomalował po prostu na srebrno. Podejrzewam, że oryginalne głośniki były uszkodzone i ktoś wsadził tam coś... - co? Nie mam pojęcia.

Przy cichym słuchaniu jest ok, ale przy większej głośności wysokie tony są coraz bardziej metaliczne i męczące, brakuje także szczegółowości. Zastanawiam się, czy skoro te głośniki wysokotonowe w mojej kolumnie nie są oryginalne, a kolumny i tak będę ulepszał to może warto wymienić je na coś innego? Kwestia czy cały głośnik, czy sama cewka z membraną? Jeśli tak to jaka? Czy to ślepa uliczka i nie ma sensu? Proszę doradźcie. Sam głośnik wysokotonowy to kopułka 25mm, 8Ohm, 5/20W. Tutaj link do aukcji z oryginałem - https://www.ebay.com/c/14024353302

Dorzucam też service manual który udało mi się kupić w sieci -> hitachi_hs-371.pdf oraz screeny z tego pliku. Myślę, że dla zorientowanych jest tam sporo informacji na temat charakterystyki i budowy zwrotnicy. Może to pomoże w doborze głośnika. Dzięki!

Last edited by Stefanrsko; 03.08.2020, 20:04.

Do podanej zwrotnicy ma sens jedynie zastosowanie oryginalnego głośnika. Każda zmiana głośnika to konieczność wykonania pomiarów i najczęściej korekty zwrotnicy.
    Do gotowej zwrotnicy nikt nie dobierze głośnika żeby to poprawnie wyszło.
    A nie myślałeś żeby coś współczesnego zbudować? Technika przez 40 lat sporo poszła do przodu...
    Chyba że jesteś fanem sprzętu vintage to wymiana głośnika i nowy projekt zwrotnicy ma wtedy sens.
    Last edited by piotreq123; 03.08.2020, 20:07.

Skomentuj

Mógłbym zaryzykować i kupić oryginał z aukcji - ale pomijając koszta, dostępna jest 1 sztuka. Co do budowy to brak czasu i umiejętności. Na razie w domowym zaciszu robię renowacje Tonsil ZG-25C. Tak o, dla relaksu wymiana zawieszeń itp. Budowa kolumn od podstaw, może kiedyś ale chyba bałbym się budować czegoś czego nie miałem okazji wcześniej posłuchać. Wracając do Hitachi, polubiłem te kolumny, za miękki ciepły dźwięk szczególnie przy cichym słuchaniu i także za wygląd. Boli trochę brak oryginalnych tweeterów - pomyślałem, że można by tu coś polepszyć by dźwięk zyskał więcej detali ale przy większych głośnościach nie męczył - tym bardziej, że już nie jest to oryginał. No ale tego się dowiedziałem dopiero po zakupie. Może warto zaryzykować, coś w rozsądnych pieniądzach? Może nie każdy pochwala takie praktyki ale przy zakupie przez internet jest przecież możliwość zwrotu towaru.
      Last edited by Stefanrsko; 03.08.2020, 20:16.

Skomentuj

Ciężko będzie zdobyć oryginalne głośniki w rozsądnej cenie - przykład z ebaya - https://www.ebay.com/c/14024353302 , gdy można było u nas kupić te kolumny za~ 300-350 zł. na portalach aukcyjnych.

Skomentuj

Dokładnie. Można było ale gdzieś zniknęły...czekać na okazję, aż się pojawią można bardzo długo - swoją drogą, sprzedawcy też windują ceny vintage'owych sprzętów :glare:

To co, warto walczyć ze zmianą na coś innego czy bez sensu?

Skomentuj

Polepszyć można, ale nie bez pomiarów bo sam widzisz co daje tylko wymiana głośnika na jakiś inny.
            Może ktoś by to ogarnął z Wrocławia.
            Jeśli lubisz ciepły i delikatny dźwięk to może wymiana na jakąś miękka kopułkę byłaby dobrym pomysłem.

Skomentuj

We Wrocławiu już nie mieszkam - teraz Radomsko, koło Częstochowy. Jednak bywam regularnie we Wro więc nie byłoby problemów. Tylko kto i jak? I jaka ta kopułka? Nawet nie wiem od czego zacząć..
              Last edited by Stefanrsko; 03.08.2020, 20:24.

Skomentuj

Kształt tego głośnika trochę komplikuje operację
                Czy w kolumnach jest podfrezowanie?

Skomentuj

Nie, nie ma, jest tylko otwór. Coś na kształt rombu. Ale akurat prace stolarskie (może poza wykonaniem takiego podfrezowania) nie stanowią problemu bo posiadam narzędzia i jakieś tam umiejętności majsterkowania.

Skomentuj

A jakie tweetery teraz tam siedzą? Może wystarczy korekta zwrotnicy.

Skomentuj

Nie mam pojęcia, ktoś wymienił najprawdopodobniej cewkę z membraną bo magnes i reszta jest oryginał. Więc chyba sprawdzić się nie da co to jest? Jutro za dnia porobię jeszcze fotki dodatkowe.
                      Last edited by Stefanrsko; 03.08.2020, 20:38.

Skomentuj

Zamieszczone przez Stefanrsko Zobacz posta
                        Więc chyba sprawdzić się nie da co to jest?
                        No sprawdzić się nie da, ale zawsze można zrobić pomiary i wtedy coś ocenić.

Skomentuj

Ok. Powiedzmy, że mam czas i chciałbym iść w tym kierunku. To jest jakiś tutorial, poradnik, jak to zrobić? Coś krok po kroku?

Skomentuj

Jeśli to ma być jednorazowa przygoda to jednak proponuję żebyś pogadał z kimś z Twojego miasta lub okolicy.
                            Będzie potrzebny sprzęt pomiarowy (a przynajmniej mikrofon) i trochę wiedzy żeby wyszło z tego coś sensownego.
                            Last edited by piotreq123; 03.08.2020, 21:16.

Skomentuj

To czekam na wieści czy jest ktoś z okolic Radomska, Łodzi, Częstochowy a może Wrocławia, kto oczywiście nie za darmo by się podjął takiego zadania. Albo zwyczajnie skorzystać z uslug firmy zewnetrznej? Trafiłem na strone granataudio.pl ktoś zna,poleca? Z tego co wyczytałem do nich już dostarcza sie grajaca kolumne z docelowym głosnikiem, w takim wypadku co byście polecili w budżecie do 100-150zł głosnik. Preferencje brzmieniowe już mniej wiecej opisalem powyzej.
                              Last edited by Stefanrsko; 03.08.2020, 21:26.

Skomentuj

Nie zdziwiłbym się jakby dało się tam wpasować samochodowy tweeter Harmann Kardon z systemów logic7. Do 150zł to spokojnie kupisz parę. Swego czasu nawet nowe widywałem na olx/allegro.
                                Głośniki są całkiem niezłe, reszta osprzętu w aucie mocno je ogranicza.

Coś takiego zrobiłem z Heco Legato(malutkie monitorki z 4" wooferkiem):

W przypadku heco wymagało to rozwiercenia otworu(oryginalna kopułka ma 19mm, ta ma 25mm).
                                Oryginalny magnes usunięty, a od tyłu blaszka dociskająca głośnik do frontu

Skomentuj

Czaruję...
                                X