Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na głośniku estradowym do dużego salonu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na głośniku estradowym do dużego salonu

Cześć,
    chcę nagłośnić salon w domu. Około 70m2. Jako stereo będzie grał jakiś domowy wzmacniacz + kolumny podłogowe. Chcę to wszystko wzmocnić basem. Myślałem o dodaniu do tego zestawu suba na PD1550 napędzanego Crownem 1502. PD w obudowie BR około 80 litrów.

Zestaw głównie do muzyki, raczej rockowej słuchanej zwykle z umiarkowaną głośnością. Sporadycznie do filmów ale tu nie liczę na spektakularne zejście.

Mam obawy czy głośnik estradowy zejdzie wystarczająco nisko aby fajnie się tego słuchało. Nie wiem też jak to zagra przy niższych głośnościach.

Co myślicie o takiej konfiguracji? Ewentualnie jakie inne przetworniki polecacie?

PD1550 to nie jest głośnik do subwoofera, a 80 litrow to niewiele. To typowy tłuczek estradowy, który wymagałby equalizacji. W sprzęcie estradowym tak naprawdę, to dopiero 18 calowe basy można uznać za subwoofery.

Skomentuj

Zgadzam się, niedawno kupiłem uszkodzony LD Dave 18 i po ogarnięciu wzmaka do niego, to 18" jako sub na zewnątrz robi robotę. W pomieszczeniu też całkiem fajnie to gra.
      Więc jak ma duże pomieszczenie ogarniać to też bym szukał dużego głośnika. Ale bas z estradówki cóż, nie każdemu siedzi.
      Mi nie siadł i zrobiłem suba na bardzie hi-fi głośniku.

Skomentuj

Dzięki Panowie za uwagi, a moglibyście polecić coś lepszego na suba? Intuicja mi mówi, że powinno to być 15 cali (na 18 nie mam miejsca), rozważam jeszcze 2x12. Jakiś czas temu przestałem śledzić świat audio i nie wiem co teraz jest na topie.

A może całkowicie odpuścić sobie temat DIY i kupić np. SPL-150?

Skomentuj

Ja bym polecił eminence lab. Miałem 15 cali I 12 cali .Podobał mi sie bardziej bass z 12 cali tylko obudowe musi miec dużą. Zrobiłem 80 litrow strojona do 32 hertzow i grało to bardzo przyzwoicie.

Skomentuj

Myślę, że nawet 2x10" jeśli głośność ma być umiarkowana. Byle był dobry głośnik np. SB29NRX75-6. Równie ważne co i sam sprzęt jest jego rozmieszczenie. Jeśli liczysz na to, że postawisz gdziekolwiek, podłączysz i zagra to będzie raczej jako-tako niż dobrze.

Skomentuj

A co myślicie na temat Daytonów, np 15" z serii HF lub HO, albo model wyżej - ultimax? Co prawda producent sugeruje bardzo duże skrzynki BR, ale równocześnie fajnie kompaktowe zamknięte, może tędy droga?

Skomentuj

Ja tu widzę inny problem. Jeśli chcesz nagłośnić tak duży salon (w domu najpewniej nie w prostokącie tylko L-ka itp) to patrzyłbym na mody pokoju i sugerowałbym dwie 15tki. Dźwięk się będzie równomierniej rozchodził zwłaszcza że muzyka rockowa a jak wiemy bas do pewnych częstotliwości jest kierunkowy.

Skomentuj

Czaruję...
                X