Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do kina domowego na Eminence LAB 12

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer do kina domowego na Eminence LAB 12

Witam panowie,

Jak w temacie przymierzam się do zbudowania konstrukcji na bazie Eminence LAB 12. Całość chciałbym dostroić jak najniżej najlepiej około 20Hz.

I teraz mam dwa pytania:

Pierwsze o pojemność obudowy czy 135L będzie optymalne przy zejściu do 20Hz czy pozostać przy 100l i strojeniu do 22,74hz. Chodzi mi o to żeby czuć było moc przy oglądaniu np. Godzilli. Od razu napisze ze głośnik obecnie włożyłem do obudowy 96l zestroiłem na 22Hz za pomocą BR ale nie jest to dźwięk jakiego oczekiwałem. Brakuje uderzenia w bebechy.

Drugie pytanie to jaki i skąd kupic końcówkę mocy do tego potwora? Macie panowie jakieś konkretne modele które możecie polecić? Nie muszą być to moduły z resztą z tego co widziałem największe są 500W przy 4ohmach a to trochę za mało i do tego nie są najtańsze.

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Miałem lab 12c 4 omowy. Do tego wzmacniacz bash 500 .500 Watt przy 4 ohm.
    Testowałem kilka obudów zaczałem od 60 litrow , bo chciałem zeby obudowa miała w miarę rozsądne wymiary ,ale nie miało to zejcia. Pomyslalem ze zrobie suba nie patrzac na wymiary I zrobiłem 120 litrow strojony do 25 hertzow , było zejscie ale zanikł punch i bass zrobił sie rozlazły w kinie jeszcze sobie radził ale w muzyce brakowało mi uderzenia podobnie jak u ciebie. Skaczyło sie na 80 litrach I 32 hertzach grał to u mnie długo pomimo tego ze obudowa była wielka ..Nie jest z niego az taki potwór bo bash 500 zakonczył jego życie. Subwoofer Ogólnie spoko grał w pomieszczeniu otwartym około 60m kwadratowych. Mam teraz 10 CSS w małej 25 litrowej obudowie z 2 membranami biernymi I jestem bardziej zadowolony. Lepsze zejcie I bardziej uniwersalny. Sprawdza sie w muzyce I w kinie.

Skomentuj

Eminence Lab12 nadaje sie do o-z 50-70 litrów. Może być z duzymi wartosciami impednacji szeregowej. Przy odcięciu na 100hz bedzie miał 87dba i 33Hz@-3db.
      Byc może wyjdzie z niego kontrolowany Bas, raczej cichy.

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszekh Zobacz posta
        Mam teraz 10 CSS
        co takiego?

Skomentuj

Zamieszczone przez aqire Zobacz posta
          Eminence Lab12 nadaje sie do o-z 50-70 litrów. Może być z duzymi wartosciami impednacji szeregowej. Przy odcięciu na 100hz bedzie miał 87dba i 33Hz@-3db.
          Byc może wyjdzie z niego kontrolowany Bas, raczej cichy.
          Nie planuje budowy cichego subwoofera który bedzie nadawał się do muzyki. Chce na tym głośniku osiągnąć efekt uderzenia przy ogadaniu filmów. Nie chce mi się wierzyć że 12calowy 400W głośnik za ponad tysiąc złotych się do tego nie nadaje, skoro mój poprzedni STX 300 dawał radę w 96l obudowie. Dźwięk nie był najpiękniejszy ale nie takie jest zadania suba w kinie, spodziewałem się że zwiększenie mocy i jakości głośnika pozwoli mi osiągnąć lepszy efekt.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Miałem lab 12c 4 omowy. Do tego wzmacniacz bash 500 .500 Watt przy 4 ohm.
          Testowałem kilka obudów zaczałem od 60 litrow , bo chciałem zeby obudowa miała w miarę rozsądne wymiary ,ale nie miało to zejcia. Pomyslalem ze zrobie suba nie patrzac na wymiary I zrobiłem 120 litrow strojony do 25 hertzow , było zejscie ale zanikł punch i bass zrobił sie rozlazły w kinie jeszcze sobie radził ale w muzyce brakowało mi uderzenia podobnie jak u ciebie. Skaczyło sie na 80 litrach I 32 hertzach grał to u mnie długo pomimo tego ze obudowa była wielka ..Nie jest z niego az taki potwór bo bash 500 zakonczył jego życie. Subwoofer Ogólnie spoko grał w pomieszczeniu otwartym około 60m kwadratowych. Mam teraz 10 CSS w małej 25 litrowej obudowie z 2 membranami biernymi I jestem bardziej zadowolony. Lepsze zejcie I bardziej uniwersalny. Sprawdza sie w muzyce I w kinie.
          Chce używać suba tylko do kina do muzyki mam kompletnie inny zestaw. Czy możesz mi powiedziec jaka była róznica miedzy 120l a 80l? Dla mnie zawsze dobrym testem była np scena smierci sarumana w druzynie pierscienia na moim STX fala bardzo fajnie uderzała w bebechy, chce osiagnac ten efekt tylko lepszy na LABie w 96l cos nie działa i do końca nie wiem dlaczego.

Skomentuj

Czy ty obliczyles ta obudowe z winisd?
            Zrobilem mala symulacje.Twoja obudowa charakterystyka czerwona moja żółta.Twoja pieknie schodzi -3db przy 20 hertzach. U mnie -3 przy 28 herzach ale powyzej 30 hertzow moj jest znacznie glosniejszy przy 40 hertzach nawet 4db a to juz dużo. Jak zobaczysz na działanie portu to twoj prawie wogole niedziała w pasmie użytecznym. Czasami niewarto kierowac sie liniowa charakterystyka siegajaca jak najniżej a słuchem. Charakterystyki niegrają.

Mozesz jeszcze wykorzystac real time analyzer do sprawdzenia spectrum. Zobaczysz jak mało jest dzwiekow w okolicach 20 hertzow.Nawet w kinie domowym. Lepiej skupic sie na jakosci 30 - 60 hertow niz siegac po hertze ktorych nieslychać.Mysle ze tobie nie brakuje zejscia tylko kiku - punch. I niema w tym nic dziwnego bo lab jest zawieszony bardzo miekko , fs ma niski a w tak duzej obudowie bardzo słabo działa na niego poduszka powietrzna wytwarzana przez obudowe. Wiec ciezko o jaka kolwiek kontrole I cisnienie .No I bassreflex niedziała.

Skomentuj

Czy ty obliczyles ta obudowe z winisd?
              Zrobilem mala symulacje.Twoja obudowa charakterystyka czerwona moja żółta.Twoja pieknie schodzi -3db przy 20 hertzach. U mnie -3 przy 28 herzach ale powyzej 30 hertzow moj jest znacznie glosniejszy przy 40 hertzach nawet 4db a to juz dużo. Jak zobaczysz na działanie portu to twoj prawie wogole niedziała w pasmie użytecznym. Czasami niewarto kierowac sie liniowa charakterystyka siegajaca jak najniżej a słuchem. Charakterystyki niegrają.

Mozesz jeszcze wykorzystac real time analyzer do sprawdzenia spectrum. Zobaczysz jak mało jest dzwiekow w okolicach 20 hertzow.Nawet w kinie domowym. Lepiej skupic sie na jakosci 30 - 60 hertow niz siegac po hertze ktorych nieslychać.Mysle ze tobie nie brakuje zejscia tylko kiku - punch. I niema w tym nic dziwnego bo lab jest zawieszony bardzo miekko , fs ma niski a w tak duzej obudowie bardzo słabo działa na niego poduszka powietrzna wytwarzana przez obudowe. Wiec ciezko o jaka kolwiek kontrole I cisnienie .No I bassreflex niedziała.
              Piekne dzieki za wyjasnienie ja faktycznie kierowalem sie tylko charakterystya liniowa i starałem się zejść jak najniżej. Tak tłumacza zawiłosci budowy wszystke poradniki youtubowe widac nie za dobre. Jak widzisz temat akustyki i budwowy głosnika jest dla mnie jeszcze nie do konca zrozumialy dlatego pomocy szukam na forum. Nawet glosnik zostal polecony mi na forum jako idealny do kina domowego i tej obudowy ( teraz juz nie jestem pewien czy byly to dobrze wydane pieniadze). Przypuszczam ze to czego szukam to wlasnie ten kick ktorego mi brakuje.

Czyli posumowujac stoic na wyzsze wartosci i patrzec na rear port gain ??
              Last edited by polakito; 30.08.2020, 09:18.

Skomentuj

Ktoś wam wmówił że w kinie domowym nie liczy sę jakość basu, tylko wystarczy kopanie w kartonowe pudło.

ale tak się składa ze wysokiej klasy sytemy K.D. mają suby w o-z na duzych głosnikach, czasami nawet po dwa w systemie.

Skomentuj

Ktoś wam wmówił że w kinie domowym nie liczy sę jakość basu, tylko wystarczy kopanie w kartonowe pudło.

ale tak się składa ze wysokiej klasy sytemy K.D. mają suby w o-z na duzych głosnikach, czasami nawet po dwa w systemie.

Zgadza sie ale tu juz mówimy o kinie domowy bardzo wysokiej klasy. Mimo wszystko patrząc na opinie ludzi kupujących drogie systemy i tak najczęściej wybór pada na dwa PB-16 ultra. W kinie zawsze większe wrażenie zrobi na oglądającym zrobi uderzenie w bebechy niż czystość basu, przynajmniej tak jest w moim odczuciu.

Skomentuj

Mamy inne upodobania. Nie lubie takiego efekciarstwa, denerwuje mnie bas słyszany całym ciałem. Z drugiej strony filmy oglądam w kameralnych warunkach. Pierwsze plus drugie sprawia, że nie odczuwam potrzeby basu masującego wątrobę.

Nie trzeba wydawać kilkunastu tysięcy. Za 2,8tys. bedą już suby np. Klipscha na 15" talerzu.

Eminence LAB 12 rozważałem kiedyś jako subbass do 3dr albo sub do satelitów stereo, ale cena mnie zraziła.
                    Last edited by aqire; 30.08.2020, 11:11.

Skomentuj

Mi osobiście nie podoba się jak gra ten głośnik.
                      Słyszałem go w dwóch aplikacjach, u nas w pokoju na AVS, oraz na spocie rok temu.
                      Pierdyknięcie ma, ale zdecydowanie wolał bym coś mniejszego lepiej grającego.

Skomentuj

Ja teraz testuje CSS I ten sub miażdży Lab -a , jesli chodzi o jakosć najniższych rejestrów . 12 laba nie sa az tez takie złe bo są wykorzystywane w najdroższym systemie kina domowego na swiecie. Tylko jest ich 12. Dla zainteresowanych.

https://www.avsforum.com/threads/sub...ey-go.1532343/

Skomentuj

Ja teraz testuje CSS I ten sub miażdży Lab -a , jesli chodzi o jakosć najniższych rejestrów . 12 laba nie sa az tez takie złe bo są wykorzystywane w najdroższym systemie kina domowego na swiecie. Tylko jest ich 12. Dla zainteresowanych.

https://www.avsforum.com/threads/sub...ey-go.1532343/

Dzieki za wyjasnienia. Chyba juz powoli zaczynam rozumiec co nieco
                          Zrobiłem sobie dwa wykresy porownawcze mojej obudowy 96L zestrojonej na 23hz (stan obecny) oraz zestrojonej na 31hz i róznice w wykresach sa ogromne. Szczególnie zaciekawił mnie wykres max power z tego co rozumiem przy obecnym strojeniu trace polowe mocy w przedziale od 30 do 40hz czyli tam gdzie potrzeba jej najbardziej z tego co rozumiem.

Co do drugiej kwesti nie moge znalezc zadnego wzmacniacza w polskich sklepach jedynie SAM-500D ale nie wiem czy da rade ?

I teraz pojawiło sie dodatkowe pytanie o wychylenie głośnika. Wydaje mi sie że potrzebuje filtr subsoniczny zestrojony na 20-23hz. Można gdzieś kupić takie cuda czy trzeba samemu projektować ?

pozdrawiam

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                          Mi osobiście nie podoba się jak gra ten głośnik.
                          Słyszałem go w dwóch aplikacjach, u nas w pokoju na AVS, oraz na spocie rok temu.
                          Pierdyknięcie ma, ale zdecydowanie wolał bym coś mniejszego lepiej grającego.
                          Niestety nie miałem możliwosci odsłuchania kilku różnych głośników byłoby łatwiej. Pewnie gdybym kupował jakiś gotowy subwoofer za 5-6tys umówił bym się na odsłuchy w przypadku zakupu głośnika to chyba nie możliwe.

Mamy inne upodobania. Nie lubie takiego efekciarstwa, denerwuje mnie bas słyszany całym ciałem. Z drugiej strony filmy oglądam w kameralnych warunkach. Pierwsze plus drugie sprawia, że nie odczuwam potrzeby basu masującego wątrobę.

Nie trzeba wydawać kilkunastu tysięcy. Za 2,8tys. bedą już suby np. Klipscha na 15" talerzu.

Eminence LAB 12 rozważałem kiedyś jako subbass do 3dr albo sub do satelitów stereo, ale cena mnie zraziła.
                          Ja lubie poczuc bas przy filmie no ale to juz kwestia gustu.
                          Co do Klipscha gdybym wydawało mi się ze poniżej 3500 nie ma szans na zakup 15. No i z drugiej strony fajnie jest zrobić coś samemu mimo problemów i błędów .

Skomentuj

Oczywiscie po to jest Diy audio żeby zrobic samemu głosniki I subwoofery. Mozna kupic gotowe ale to kazdy moze a zrobic to juz raczej nie. Co do wzmacniacza ja polecam koncowke mocy crown z serii xti z processorem cyfrowym. Zalety to oczywiscie prawie nieograniczona korekcja poniewaz wybieramy na komputerze dowolne czestotliwosci na ktorych chcemy pracowac ,szerokosc stopnia korekcji itp. Niemusimy martwic sie ze sygnał ze wzmacniacza bedzie zasłaby jak w przypadku innych koncowek Bo zeby wysterowac ta koncowke wystarczy sygnal z domowego amplitunera.No I oczywiscie time delay ci co interesuja sie troche car audio wiedza jak wazne jest to w zakresie basu ale nietylko.

Skomentuj

Zamieszczone przez polakito Zobacz posta
                              W kinie zawsze większe wrażenie zrobi na oglądającym zrobi uderzenie w bebechy niż czystość basu, przynajmniej tak jest w moim odczuciu.
                              Moim to zdaniem to stwierdzenie samo sobie przeczy. Uderzenie w bebechy moze oznaczac kazdą niska częstotliwość jako " dzwiek na jedno kopyto". Jakis wysoko strojony subwoofer, niekoniecznie dobrej jakosci jest w stanie uderzac po bebechach. Tak samo dla dresiarza w BMW moze to byc obojetne, byle na wiosce zwrocic uwage na siebie. Widz moze oczekiwac czegos wiecej, bardziej urozmaiconego, czystego basu: "uderzenia, zamruczenia, cisnienia na najnizszych czestotliwosciach". To wszystko zagrane z kulturą i czystym urozmaiconym basem zrobi wieksze wrazenie. Bez obrazy, to tylko moje spostrzezenie.
                              Last edited by jamess8; 30.08.2020, 18:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                                Moim to zdaniem to stwierdzenie samo sobie przeczy. Uderzenie w bebechy moze oznaczac kazdą niska częstotliwość jako " dzwiek na jedno kopyto". Jakis wysoko strojony subwoofer, niekoniecznie dobrej jakosci jest w stanie uderzac po bebechach. Tak samo dla dresiarza w BMW moze to byc obojetne, byle na wiosce zwrocic uwage na siebie. Widz moze oczekiwac czegos wiecej, bardziej urozmaiconego, czystego basu: "uderzenia, zamruczenia, cisnienia na najnizszych czestotliwosciach". To wszystko zagrane z kulturą i czystym urozmaiconym basem zrobi wieksze wrazenie. Bez obrazy, to tylko moje spostrzezenie.
                                Nie obrazam sie kompletnie i nie mowie ze byle jaki bas robi robote. Dlatego nie zostałem przy obecnym STX 300 tylko postanowilem zbudowac cos grajacego lepiej i to koledzy na tym formum polecili mi LAB12. Obecnie posiadam zestaw 7.1.4 większość system zbudowane jest na głośnikach Dali głośniki przednie to stare ale dobre Dali 505 które maja bardzo szeroki zakres częstotliwości. Mimo wszystko jak na ekranie widzę ryczącą godzille, fale uderzeniowa z władcy pierścieni czy sceny walki w johnie wicku chce poczuć to uderzenie.
                                Osobisnie nie wiem ile trzeba byłoby wydać na same subwoofery żeby otrzymać taki czysty dobry bas który gra na bardzo niskich częstotliwościach jak przykładowo początkowa scena w edge of tommorow przy której chyba każdy sub wymięka.

Podsumowując rozumiem że wielu z was się ze mną nie zgadza co nie zmienia faktu że na pewno macie większą wiedze na temat akustyki ode mnie i jestem przekonany że jesteście w stanie mimo innych upodobań pomóc mi w budowie wymarzonego głośnika

pozdrawiam

Skomentuj

LAB12 w duzym BR tak 100L+ spada wytrzymałość mocowa.
                                  Ja mam 4 LABy w closed i łeb urywa impulsem.

Do zejścia chyba szukałbym czegoś innego.
                                  Co do IMAX - ponoć już nie sa stosowane.
                                  Jak ja kupowalem swoj pierwszy to chlop mowil ze wlasnie z nich schodza i sprzedaja zapasy.

Obecnie czekam na glosnior do SUBa ktory bedzie do 'zejścia', potne to wszystko na miniDSP i będzie ok.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                                    LAB12 w duzym BR tak 100L+ spada wytrzymałość mocowa.
                                    Ja mam 4 LABy w closed i łeb urywa impulsem.

Do zejścia chyba szukałbym czegoś innego.
                                    Co do IMAX - ponoć już nie sa stosowane.
                                    Jak ja kupowalem swoj pierwszy to chlop mowil ze wlasnie z nich schodza i sprzedaja zapasy.

Obecnie czekam na glosnior do SUBa ktory bedzie do 'zejścia', potne to wszystko na miniDSP i będzie ok.
                                    Juz sie pogodziłem ze nic nie bedzie z zejscia do 20Hz i duzej mocy, musze wybrac moc.

Jaki głosnik zamierzasz uzyc do zejscia i czy uzywasz filtra subsonicznego ??

Skomentuj

Juz sie pogodziłem ze nic nie bedzie z zejscia do 20Hz i duzej mocy, musze wybrac moc.

Jaki głosnik zamierzasz uzyc do zejscia i czy uzywasz filtra subsonicznego ??
                                      Zastanów się czy w ogóle potrzebujesz takiego zejścia. Sprawdź czy w pokoju usłyszysz 20hz czy mody na to nie pozwolą. Też chciałem jak najniższe zejście (mam scana 30W i też rozważałem LAba-12) a okazało się że przy niskim strojeniu bas był mocno mułowaty i bez kicka/sprężystości co w filmach cholernie się liczy. No i zjechałem do 60L i strojenie do 23hz (przy 100L można stroic na 17hz) i jest bajka. Impuls bardzo się poprawił, kick niesamowity a przy podkręceniu głośności kopie po klacie równo i zapewniam że większość filmów oscyluje wokół 30-40hz.

Skomentuj

Osobisnie nie wiem ile trzeba byłoby wydać na same subwoofery żeby otrzymać taki czysty dobry bas który gra na bardzo niskich częstotliwościach jak przykładowo początkowa scena w edge of tommorow przy której chyba każdy sub wymięka.
                                        Bardzo fajnie, że podajesz przykłady, bo to tak jakbyś stawiał kamień milowy i możemy zrozumieć o co chodzi.

Generalnie jako ktoś, kto szuka tych samych wrażeń i do tego posiadacz kilku labów 12 powiem tak:

1. Nie powinno się pisać opinii o głośnikach bez podawania z jakim sprzętem i w jakich warunkach się go używało. Ktoś napisze, że Lab mu zagrał do kitu ale nie napisze już, że miał źródło jakościowo odpowiadające miniradyjku.
                                        Ja mam bardzo dobre zdanie o tym subwooferze.

2. Jak wygląda Twój tor audio? Płyta-odtwarzacz-ampli-wzmacniacz-sub-pokój? Jeśli ktoś puszcza sobie film ze słabej karty muzycznej z pc i to jeszcze zgrany z nie wiadomo jakiego formatu to powodzenia z "atakiem" takiego basu.

3. Dźwięk ze scen które podajesz są z zakresu 20-25Hz albo niżej. Np scena zapadającej się tafli boiska w Dark Knight Rises, ta zrobiła na mnie niesamowite wrażenie w Imax - jeśli coś takiego chcesz uzyskasz to po prostu musisz subwoofer dostroić do tych 20Hz albo i niżej albo celować w obudowę inną niż BR.

4. Jaki impuls/wrażenie szybkości subwoofera przy f poniżej 50Hz? Tutaj gra pomieszczenie, głośnik rusza się jak tłok, chyba ze świecą trzeba szukać głośnika co brzydko zagra 50Hz. Co innego jak ktoś ma pomieszczenie z fatalnym pogłosem na basie.

5. Tak jak piszą koledzy - więcej niż 100l dla laba to za dużo - głośnik wypluje ci membranę.

6. Tak na prawdę, jeśli ktoś lubi oglądać wymagający film głośno, to nawet taka pompka jak lab to jest mało. Trzeba się liczyć z tym, że osiągnięcie kilka Hz niżej przy tym samym SPL równa się postawieniu dodatkowych subów.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X