Ma ktoś może jakiś pomysł jak zrobić jakieś w miare dobre bardzo budżetowe głośniczki komputerowe?? Takie za 50-80 zł byle żeby nie grały jak te plastki za 50 zł.. myslałem może o jakimś głośniczku szerokopasmowym albo niewielkiej samochodówce.. problem magnetyzmu można pominąć.. ma ktos jakiś pomysł??
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
głośniczki komputerowe
Collapse
X
-
podstawa osczednosci w takim przypadku to troche wlasnego materialu za ktory nie dajesz kasy wiec oszczedzasz
przy wydatku rzedu 50-80 to nie da rady
moglibysmy pogadac jakbys mial 200pln wtedy jest z czego budowac:) proste wzmaki na tda2030, trafko 12V z marketu budowlanego, jakies kombinacja z glosnikami.....itp
ale jak Ty masz 80pln i jestes "na golasa" czyli bez czegos juz w domu (np trafo, glosniki itp) to wyjedziesz poza cene zestawu grubo
Skomentuj
-
kup creative 2.1 gra calkiem przyjemnie, wadą jest to, ze sprzet po roku zaczyna brzmiec coraz gorzej, glosniki trzeszcza, potencjometry o ile pamietam po pol roku dawaly znac. Kable sie psują, najmniejszy ruch powoduje zwarcie. Dodam, ze zestawik uzywa moja dziewczyna, ktora slucha muzyki raz na tydzien i tylko cichutko do czytania babskich gazet. No ale poczatkowe wrazenie bylo nawet nawet :]
Skomentuj
-
Zamieszczone przez cysiaczekkup creative 2.1 gra calkiem przyjemnie, wadą jest to, ze sprzet po roku zaczyna brzmiec coraz gorzej, glosniki trzeszcza, potencjometry o ile pamietam po pol roku dawaly znac. Kable sie psują, najmniejszy ruch powoduje zwarcie.
Gdy słyszę "głośniki komputerowe", aż przechodzi mnie dreszcz. Szczerze nie polecam kupować wszelkiej maści głośniczków do kompa, obojętnie czy obudowy są plastikowe czy drewniane. Statystyczny zestaw 2.1 do kompa to dwie mikroskopijnej wielkości satelity i subwoofer o objętości 2 litrów - śmiechu warte.
Prościej i lepiej będzie zainwestować w jakieś kolumny stereo Unitra/Tonsil na głośnikach 16-20 cm. Koszt dwóch kolumn nie powinien przekroczyć 150 zł. Niestety pozostaje jeszcze sprawa wzmacniacza - przynajmniej 100 zł. Chyba, że zdecydujesz się zrobić coś samodzielnie - szczerze mówiąc to nawet taki o mocy 3W powinien wystarczyć. Co prawda łączny koszt tego wszystkiego będzie nieco przewyższał planowany budżet, no ale tak czy inaczej lepiej chyba dozbierać te parę złotych, niż kupować głośniki komputerowe.
Skomentuj
-
sluchaj ja sam uzywam zestawu fortisimo media techa to co zmienilem to tylko dodanie wytlumienia do srodka i tyle graja naprawde fajnie i jestem z nich zadowolony do wszystkich gierek radi internetowych sa naprawde super ale nie oczekuj od nich audiofilskiego dziwieku maja one raczej grac i nie przeszakdzac
Skomentuj
-
A dlaczego nie sprawdziles Allegro?
Pierwszy lepszy przykład: http://onet.allegro.pl/show_item.php?item=30054289
Z tego co pamietam ze słuchania to brzmiały całkiem fajnie.
Poza tym świetna baza do dalszych przerobek i udoskonaleń.
Pozdrawiam
Po tym jak wlazlem na druga strone znalazlem to: http://onet.allegro.pl/show_item.php?item=30143851
Powiem ze takie glosniki w tej cenie to okazja. Sam ma takie w domu i powiem jedno: one aż proszą sie o wiekszy wzmacniacz. Graja naprawde fajnie, dobry bas jak na plastik, coć pierwsze co radze z nimi zrobic to udrewnic obudowę.
Pozdrawiam.
Skomentuj
-
Te drugie maja wzmacniacz TDA jakistam.
kiedys zastapiłem oryginalne obciazenie tej kosci normalnymi kolumnami na Tonsilach i brzmienie naprawde mnie zdziwilo za korzysc oczywiscie.
Choć trzeba przyznac ze oryginalne glosniczki tez radza sobie dobrze, sopran nie jest krzykliwy. Natomiast zasilanie 12 V z trafa sprawia ze moc zeczywiscie nie powala.
Dodatkowo zasilanie z pojedynczego napiecia wzmacniacz zasila głosnik przez kondensator.
Stanowczo ogranicza to moc zestawu.
Skomentuj
-
No ja tez mam takie jak tye drugie, troche inne napisy i musze powiedzieć, że tak zle nie grają.Ale ten cykacz to zapewne tak jak u mnie jest atrapą :) Wygluszylem je dodatkowo i mam w winampie dodatkowo plugin dee2 nawet wyciągają jakis tam bass.Moje maaja 200 wat PMPO, a na glosnikach jest napisane 5-8 wat :p
Skomentuj
-
A ja mam te pierwsze 2+1 samsunga i napiszę coś na ich temat:
Brzmienie suba:
<tu przydałoby się kilka przekleństw, wyzwisk, epitetów, ale się powstrzymam>
ja gra cicho, to nawet znośnie, nie licząc tego, że dopiero od ok 50-60Hz, jak podkręcisz głośniej, to wszystko pierdzi: powietrze ucieka przez otwór do LED'a, między gałkami od potencjometrów, i z tylnego paneliku też wydobywają się świsty- jednym słowem- tragedia!
Brzmienie satelit: o dziwo bardzo dobre! (jak na swoją półkę cenową) dźwięk nie jest zbytnio przymulony, jest dość czysty, słowem całkiem przyjemnie grają
Elektronika: w środku siedzi kilka wzmacniaczy operacyjnych oraz TDA7375 (czterokanałowy wzmacniacz z możliwością mostkowania ), zasilany pojedynczym napięciem z jakiegoś niezbyt dużego trafa i kondziołka 4700uF/25V. Pracuje w konfiguracji 2kanały po 7W + 2kanały zmostkowane w jeden do suba o mocy kilkunastu watów)
Zauważyłem, że naciśnięcie powera służy tylko do WYCISZENIA wzmacniacza- wszystko jest cały czas pod napięciem. Pewnego razu po kilku godzinach siedzenia przy kompie (nie słuchałem muzyki!), rozebrałem tego suba i trafem można było się POPARZYĆ! ehh
Po ok. 2 latach użytkowania wytarł się potencjometr do regulacji głośności- wymiana niemożliwa- dość nietypowy element (ma siedem wyprowadzeń)
W koncu dokonałem małej przeróbki- sygnał z kompa puściłem na potencjometr stereo, z niego sygnał rozdziela się na oddzielną koncówkę mocy, filtr i lw800, oraz na koncówkę mocy z samsunga, skąd wedruje do satelit (głośnik basowy odłączyłem). Czyli teraz gra lw800 + satelity
Nie ma co owijać w bawełnę- nie brzmi to idealnie- nie ma tu "kickbejsa", brakuje troche średnicy, ale może kiedyś sie nazbiera na coś lepszego. Póki co taka kombinacja daje radę :)
Skomentuj
-
ten zestaw 2.1 samsunga z tego co słuchałem to grał chyba najlepiej w takich zestawów w podobnych cenach (sklepowych) mój kuzynek to ma a raczej miał bo to dawno temu było i za taką kase warte, z tym chrczeniem niskotonowca to gościu chyba kręcił gałką na maksa odrazu, ustawisz sobie w pokoju w odpowiednim miejscu subwofer, pod biurkiem czy cus i bedzie grało az za dobrze he
Skomentuj
Skomentuj