Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sub gdn-22-120-8-sc br

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sub gdn-22-120-8-sc br

Witam wiec robie suba na glosniku stx gdn-22-120-8-sc
    :skrzynia bedzie mniej wiecej jak na scrennie wielkosci.

bo robie na br i nie wiem jaka rure wstawic (screnn) kolejny

i zastanawiam sie czy jedna rura, czy dwie, a jezeli jedna to wystarczy bo mam 7,5cm na 16 cm i nie bardzo wiem czy starczy aby optymalnie dzialalo??
    szukalem na forum ale nie moglem znalesc odpowiedzi.
    =========================================
    Kupilem na stx zwrotnice

Parametry:
    Moc maksymalna 200va
    Częstotliwość odcięcia 250hz
    nachylenie zbocza 12db/okt.
    Rezystacja obciazenia: niskotonowy 8 ohm.
    i tu moje kolejne pytanie czy ja sprzedac , czy mozna przerobic jakos, zwojnic, czy pod zespoly na odciecie tak 150 gora? zeby pasowala pod suba?

to tak dreno na taki mały sub starczy 18mm ale jak wolisz 22mm to ok
    poza tym pozmieniaj te "m na cm" to bęczie ci wygodniej ( co łatwiej odczytać 0,075 m czy 7,5 cm) dalej taka obudowa będzie gupio wyglądać pozmieniaj wymiary ( wpisujesz sam W i H a potem klikasz D-oblicza komp i masz własne wymiary obudowy)

długość br to jego strojenie czyli jak dasz krótszy to się zmieni nie wiem jak bo nie widze ch-ki
    pozatym widze że całkowicie podpożądkowujesz sie win isd i robisz to co on ci poda gotowe a wszystko można pozmieniać nawet srednice br itd

co do filtra to nie wiem ale jak chcesz obliczyć zwrotke tohttp://gumon.host.sk/nowe/zwrotnicab.php

Skomentuj

Tamte pomiary wykonalem w winisd 0.44 beta
      a teraz z winiisd alpha 0.50a7, i powiem ze wogle w alphie nie chce mi wejsc w wyliczenie wymiarow skrzyni, i wyniki sie troche roznia :/

i

: wlasnie wiem ze to jego strojenie :/ i nie wiem jaka wsadzic w koncu :/ help.
      35,7 x 54,4 x 23,2

w sumie moglby byc troszke nizszy a glebszy :/
      ================================================== ====

Skomentuj

czyli tak mi wyszło 28 litrów strojone 34Hz czyli br 6 na 19 jeżeli bedziesz dawał krótszy to podwyża strojenie odpowoedni by był HD6(6na18) z oferty alpharda pełno tego a wymiary obudowy przy 18mm to np. 25x40x40 lub 30x40x33 lub jakakolwiek inna 28litrowa ja używam win isd0.44 beta

Skomentuj

tez mam wersje 44 i wychodzi: 29,3 l 35,61 hz

wydaje mi sie ze wymiary optymalne w miare jak na ten glosnik? :/ a br sie zmieni ? bo wyszlo miedzy moim a twoim litr roznicy?
          : przy 6x18:

a moze dwie po 6?

nie zbyt wiem jak oceniec ten wynik :/
          0,03 i przy jednej 0,13 ?

Skomentuj

ja obliczalem w bassboxie bude do tego glosnika jak ci sie to przyda:

Skomentuj

dzieki. oki przyda sie niby mala roznic ale :/ chyba skusze sie do twoich obliczen, roznic nie wielka :/
              to co wpisalem :/

a ty jak uwazasz jak dluga i szeroka br? i ktore wymiary bys wziol?

Skomentuj

b-r:

szerokosc: 7cm
                dlugosc: 30cm

troche dlugi ;]

[ Dodano: 2005-02-24, 18:53 ]
                a co do wymiarow, to ja chcialem obudowe prostokątną, wyzsza niz szersza o dlugosci nie przekraczajacej wysokosci... czyli tak jak tam jest :)

Skomentuj

yyy 30 cm ? to zostana 2 cm?? bedzie prawidlowo dziala? a wytlumienie ? :///
                  troche dlugie a nie lepiej np. 2 rury? ale krotsze? (tylko pytam bo nie znam sie na tym). ?
                  (tak dlugiego to chyba nie kupie :/) a nie bedzie pasowal 6x18 (jak wyzej w postach)?

Skomentuj

Rurki można zawsze przedłużyć rurą PCW bo o dłuższe niż 10 cm rurki br trudno w dzisiejszych czasach ... Wytłumienie suba sobie podaruj - działanie wg mnie zbędne.
                    Pamiętaj że do napędzania tego głośnika potrzebujesz przynajmniej 100W aby dobrze grał i nie furkotał (wiem bo mam )

PozdroO

Skomentuj

jakos fajnie dziala u ciebie ten sub?, jak skoncze moj to wstawie foty

Skomentuj

Stary robi w moim pokoju taką masakre że masakra ale ja napędzam go wzmakiem 150W

Skomentuj

narazie niemam wzmacniacza :) ale kumpel mi przyniesie swoja 200 wiec kozak bedzie tylko teraz material na obudowe i bedzie z gorki
                          ===
                          jaka zwrotnic i wzmacniacz polecacie do subwooferka? (tego co robie).

Skomentuj

Zwrotnicę aktywną czyli filtr we wzmacniaczu. A wzmacniacz polecam na tda 7294 mostek od irka (mam taki:)

Skomentuj

ile by kosztowal tda? od irka?
                              wybralem rozmiary:

i w sumie wyliczylem jeszcze raz pod 30,5l w winisd br. wyniesie 7 cm x 32.2 cm :)
                              miedzy scianka tylnia a br bedzie jeszcze odstep jakies 4cm-6cm. :)
                              teraz tylko plyte wiorowa 18mm :) co powino mnie wyniesc 22zl (tak obliczylem.)
                              caly sub ma 0,74m2
                              Wielkie dzieki za pomoc :), jesli macie jakies sugestie to piszcie.!

Skomentuj

Nieco zamała odległość od tylnej ścianki rurki br - powinno być co najmniej tyle ile ma średnicy rurka. Mostek tda od irka z aktywnym filtrem dolnoprzepustowym i zasilaczem kosztuje 105 zł bez trafka czuwania (bo naco komu ono ).

PozdroO

Skomentuj

jak mozna się z irkiem skontaktować

Skomentuj

przez PW - prywatna wiadomosc.....

Skomentuj

zobaczymy jak wyjdzie za material zaplacilem 14zl w obi od reki mi przycieli, koncze skrecac :/ chodz nie latwo idzie :) , ok zglosze sie do irka jak bede miec hajsy

Skomentuj

Sam własnie kombinuję suba na tym głośniku.
                                        Obudowa ma ok 21l i dwie rurki b-r o średnicy 28mm i dł. 135mm.
                                        (strojenie wg winISD ok 35Hz)
                                        Zastanawiam się jeszcze nad zwrotnicą, (chciałbym odcięcie w okolicach 150Hz)

-----------------------
                                        http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=2875

Skomentuj

Czaruję...
                                        X