Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer aktywny przerobić w closed lub MB W.27.500.8.FCX ma być mały.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer aktywny przerobić w closed lub MB W.27.500.8.FCX ma być mały.

Witam.Mam dylemat z moim subwooferem na właśnie Stx W.27.500.8.FCX ponieważ w obudowie BR nie do końca mi pasuje , wiadomo schodzi bardzo nisko w kinie,ale na muzyce nie bardzo mi się podoba jego brzmienie.Trochę tak jakby jest za wolny i brakuje mu kicka. Tutaj własnie nadszedł mi pomysł aby go zapakować do obudowy zamkniętej,tylko chciałem zapytać własnie o radę czy ten głośnik do takiej się nadaje? Z tego co pamiętam chyba wartość Qts powinna być większa od 0,4 dla obudowy zamkniętej a on ma 0,35.Może ktoś próbował go w takiej obudowie? lub symulował,bo ja zawsze robiłem BR, a nie bardzo wiem jak odczytać symulacje w closed. Teraz mam do porównania subwoofer SVS sb-1000 i bardzo mi się podoba jego bas,ale cena wysoka.A licząc kasę żeby kupić głośnik nowy 12 cali np dayton audio to sam głosnik 1k obudowa wzmacniacz to jakieś 700zł i wychodzi 1,7K,wzmacniacz mam wiec 500zł bym zaoszczędził. svs gotowego mogę mieć za 1,9k wiec czy warto coś robic? jedynie z tym stx-em może da się coś wyczarować.Chciałbym też żeby był w miarę mały tak jak ten svs.Może coś z membraną bierną pokombinować?

Nikt nic?

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

https://stx.pl/w-27-500-8-fcx.html
      "Zalecana obudowa - Bass - Reflex 45 L @ 30 Hz"
      Ale możesz zlecić wycięcie wióru czy czegokolwiek i sprawdzić. Pamiętaj tylko że nie sam tym obudowy decyduje o tym jakie będzie finalne brzmienie.
      Na pewno lepiej będzie samemu sprawdzić niż liczyć że ktoś Ci wytłumaczy jak to będzie grać. Dałbym na początek ze 25l. Choć nie spodziewaj się rewelacji.
      Prędzej pobawiłbym się strojeniem BR.

Skomentuj

Dziękuję za miłe chęci.Też tak zrobiłem.Zatkałem basreflex w obudowie właśnie około 25 litrów i podałem mu odpowiednią moc z mostka dwóch końcówek 2x300 4ohm czyli miałem nadmiar ,bo aż 600W i tak jak piszesz szału nie było.Nie schodził nisko tak jak sub powinien więc to głośnik tylko do BR. Pozostaje mi kupić tego svs bo właśnie do muzyki jest fajnya na filmach też nisko schodzi.Jest mały mankament,a to taki że kosztuje 2 klocki.
        Może ma ktoś pomysł na nowy głośnik ,który zamiecie svs.?
        Tylko wtedy miałbym max kasy 1500 ,bo za więcej to wolę kupić gotowca chyba i się nie napracować.Wzmacniacze mam ,ale musiałbym je przerobić na panel do suba.

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Czaruję...
        X