Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak samemu zrobić ekran magnetyczny??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak samemu zrobić ekran magnetyczny??

Witam.Szukałem na forum ale znalazłem jedynie że mozna zastosować dodatkowy magnes lub kupić jakąś specjalna nakładke. A czy nie dałoby rady zastosować jako ekran kawałka blachy miedzianej?? Czy ktoś z Was stosował takie rozwiazanie?? Pozdrawiam.

Dla przykłady wsadz głośnik w zwykły,typowy garnek kuchenny i zbliż głośnik do telewizora! Zobaczysz że nie "sieje" po telewizorze! Można zrobić tak i np centralny głośnik obłożyć cienka warstwa aluminium (blacha, grupsza folia), może zadzialać, tylko ze masa takiego projektu wzrasta, cena i klopotliwe wykonanie! Nie mam pewnosci czy numer z folia sie sprawdzi..

Ale skoro składasz na teslach to nie lepiej kupic juz ekranowane, sa tylko o pare zł drozsze niz zwykle i masz po klopocie....

Skomentuj

znajdz kawale k blachy miedzianej :p wez cyrkiel odmierz kółeczko wytnij je, zmierz obwód kółka i wytnij paske prostokatny o dł=obwód koła :p skleij to czyms i nałóz na magnes :P folia aluminiowa do pieczenia tez moze byc tylko trzeba polozyc kilka warst wna magnes i oklej tasmo klejaca

Skomentuj

Dzięki za rady. Co do gotowych głosników z ekranem to czytałem na forum że zdarza sie że ten ekran nie dział za dobrze. Zresztą nie ma chyba 188 z ekranem-nie spotkałem sie. Pozdrowionka.

Skomentuj

Watpie czy aluminium i miedz sa ekranami magnetycznymi, moze elektrycznymi tak ale nie magnetycznymi.
          Kubki na magnesy sa ze stali i dokleja sie pierscien odwrocony biegunami w strsunku do uklady glosnika a kubek zamyka pole zeby rozproszone jego resztki nie dawaly sie we znaki innym sprzetom.
          Inny sposob to stosowanie magnesow neodymowych o bardzo skumulowanym i ukierunkowanym polu, ale wiadomo takie glosniczkis a drozsze

Skomentuj

Ekran musi byc z materiału ferromagnetycznego, a więc najlepiej ze stali, miedź i aluminium jako para- czy diamagnetyki odpadają.

Skomentuj

Czaruję...