Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt głośników do PC brzmiących na większe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt głośników do PC brzmiących na większe

Witam wszystkich,

Szukam fajnego, niedrogiego projektu (do 500zł/para za przetworniki) głośniczków pod komputer, mogą być to ala nieduże monitory 2 drożne, lub jakiś fajny 1 drożny wynalazek 😊Szukałem w projektach, ale ciężko mi znaleźć projekty w tej kategorii, znalazłem n. P. to:

https://diyaudio.pl/showthread.php/3...ojekt-by-borys

Niestety nie widzę żadnych opinii innych użytkowników na temat tego projektu.

Lubię bas, słucham wyłącznie elektronicznej muzyki, ale zdaję sobie sprawę, że z małych głośników nie wyciągnę niewiadomo jakiego basu poniżej 50hz.

Jako nowy użytkownik, niestety nie znalazłem żadnych działów dla początkujących, gdzie był by na przykład wątek z poleceniami projektów łatwych w budowie, albo wątek gdzie można się przywitać. Nie istnieje tutaj coś takiego, czy źle szukam?

Jako że jestem nowym użytkownikiem, kilka słów o mnie : nazywam się Adrian i mam 30 lat. Przygodę z Audio DIY zacząłem około 10 lat temu, zbudowałem wtedy dwa projekty oparte na gotowych planach(Start Air Kit 2S( Vifa HT250 F/4 +Peerless SDS 6-25/08) oraz małe głośniczki, nazwy zestawu nie pamiętam) , ale brak czasu odbił się niestety na braku dalszych konstrukcji.

Tym czym aktualnie głównie słucham muzyki + filmów do TV, to zestaw Canton Chrono 507DC plus Canton Sub 601.

Do komputera używam aktualnie słuchawek AKG NC60 BT, właśnie z braku fajnych głośników pod PC.

Był bym bardzo wdzięczny za podpowiedzi 😊

Pozdrawiam,

Adrian
    Last edited by Yoshimatsu; 22.11.2020, 15:32.

Witay.
    Zapoznaj się z tym projektem:
    http://yb-audio.pl/realizacje/pixie/

Basik na dobrym poziomie i cała reszta również.

Skomentuj

Dzięki za podpowiedź, jednak cena około 1.5 tysiąca zdecydowanie wykracza poza budżet, które chcę przeznaczyć na projekt 😊 Nie chciał bym wydać więcej niż 500zł/para za same przetworniki. Wiem, że nie jest to dużo, liczę jednak, że jakiś fajny projekt się znajdzie.

Pozdrawiam

Adrian
      Last edited by Yoshimatsu; 22.11.2020, 15:31.

Skomentuj

Wychodzi 650 zł za przetworniki ( 2 x SB29RDC-C000-4 + 2 x SB12NRX25-4 ) może jeszcze jakieś promocje na BF się trafią więc nie było by tak źle.
        Dużo nie zaoszczędzisz na głośnikach ( na tańszym projekcie ) ale na jakości już będzie spora różnica .
        Last edited by toopcool; 22.11.2020, 15:35.

Skomentuj

https://diyaudio.pl/showthread.php/3...o-amp-DIY-Spot
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
            Wychodzi 650 zł za przetworniki ( 2 x SB29RDC-C000-4 + 2 x SB12NRX25-4 ) może jeszcze jakieś promocje na BF się trafią więc nie było by tak źle.
            Dużo nie zaoszczędzisz na głośnikach ( na tańszym projekcie ) ale na jakości już będzie spora różnica .
            Sugerowałem się ceną 1030zł na stronie, dzięki za wyjaśnienie. Projekt wygląda naprawdę ciekawie, jednak cena nadal trochę boli. Jeśli byś musiał polecić coś tańszego, co by to było?

Właśnie przez ten zestaw tutaj trafiłem 😉 Wygląda naprawdę ciekawie, nie byłem jednak pewien, czy nie znajdę czegoś innego, gdzie poczuję "wow, tego szukałem". Dlatego otworzyłem ten wątek, żeby zobaczyć jeszcze jakieś inne opcje.

Pozdrawiam

Adrian
            Last edited by Yoshimatsu; 22.11.2020, 15:44.

Skomentuj

Jest jeszcze projekt na STXach https://diyaudio.pl/showthread.php/3...C-T-9-100-8-MS , ale coś czuję, że projekt ze spotu będzie ciekawszy i jeśli masz więcej gotówki to warto dołożyć :)
              http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

O, dzięki, też ciekawa opcja 😊 Najgorsze będzie teraz podjąć decyzję i żyć potem z jej konsekwencjami... :biggrin:
                Last edited by Yoshimatsu; 22.11.2020, 17:34.

Skomentuj

Opinii o ps95 jest sporo, ale niekoniecznie na Polskich forach audio.
                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Pytanie jak blisko masz te głośniki, koło monitora? Ja sobie do sypialni zrobiłem maluchy 1 drożne na TB1320 SIF. I muszę ci powiedzieć że naprawdę dobrze grają. Jest jakaś góra, jest jakiś bas, choć nie schodzi nisko. Są dość mocno kierunkowe, szybko ze zmianą kąta gubią wysokie tony. Ale za to stereofonia z nich jest dość spektakularna. I generalnie są muzykalne, dają sporo takiej zwyczajnej frajdy ze słuchania.

Skomentuj

Sprawdź sobie takie coś. Po taniości na próbę.
                      Głośniki Tang Band W3-594 możesz znaleźć w satelitach od zestawów komputerowych Logitech. Chyba tych z logo THX.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                        Pytanie jak blisko masz te głośniki, koło monitora? Ja sobie do sypialni zrobiłem maluchy 1 drożne na TB1320 SIF. I muszę ci powiedzieć że naprawdę dobrze grają. Jest jakaś góra, jest jakiś bas, choć nie schodzi nisko. Są dość mocno kierunkowe, szybko ze zmianą kąta gubią wysokie tony. Ale za to stereofonia z nich jest dość spektakularna. I generalnie są muzykalne, dają sporo takiej zwyczajnej frajdy ze słuchania.
                        Głośniki bedą stały zaraz obok monitora, więc jakieś 50 cm od mojej pozycji. Jakie wyglądają te maluszki które sobie zbudowałeś?

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                        Sprawdź sobie takie coś. Po taniości na próbę.
                        Głośniki Tang Band W3-594 możesz znaleźć w satelitach od zestawów komputerowych Logitech. Chyba tych z logo THX.
                        O, też ciekawa opcja, i brzmi to naprawdę fajnie?

Ja natknąłem się na mega ciekawe projekty Niemca, który używa 4 calowych 1 drożniaków (Tang Band W4-655EA lub jego lekko zmodyfikowaną wersję Omnes Audio BB4 black EA) bez fizycznego filtra, ale filtrowane przez PC za pomocą darmowego programu "Equalizer APO":

http://www.uibel.net/bauvor/bv_box/o...chreibung.html

Mają niską głośność maksymalną, co nie przeszkadza przy użyciu jako głośniki desktop, ale schodzą poniżej 40 Hz :o

Strasznie mnie ten projekt zaciekawił, spotkaliście się z innymi podobnymi projektami z filtrem przez PC?

Pozdrawiam,

Adrian
                        Last edited by Yoshimatsu; 23.11.2020, 09:42.

Skomentuj

EQU APO jest OK, ale nic nie szkodzi zrobić filtr pasywny, do tych moich W4 to tylko kawałek cewki i rezystora do kompensacji BS, niby on ma jakąś górkę na charakterystyce, ale mi nie przeszkadza, nic z nią nie robiłem.
                          Moje wyglądają tak (wiem, lokalizacja kompletnie nie zgodna z zasadami, ale sypialenkę mam mikrą, albo tak, albo wcale):

Takimi filtrami można wycisnąć bas, ale musisz wszystko pozostałe ściszyć bardzo mocno i obawać się o wytrzymałość mocową, one mają bodaj tylko kilkanaście watów.
                          Last edited by Micwoj; 23.11.2020, 10:12.

Skomentuj

Wygląda ciekawie Twój głośniczek :)

Zgadza się, ogólna głosność w projekcie Uibela jest zmniejszona na rzecz basu, co jednak przy użytkowaniu na biurku i odsłuchu z około 50cm ma się nie dawać we znaki. Tak ja mówisz, jeśli będę chciał używać ich poza PC, zastosuję pasywną wersję filtra.

Zdecydowałem się zbudować ten własnie projekt z aktywnym filtrem, przetworniki zamówione, będę dawał znać w wątku w dziale projektów :)

Dzięki wszystkim, którzy się tutaj udzielili, na pewno nie poprzestanę na jednym projekcie

Pozdrawiam

Adrian
                            Last edited by Yoshimatsu; 23.11.2020, 11:12.

Skomentuj

No i super. A TLkę czy tego niemca?
                              Zamieszczone przez Yoshimatsu Zobacz posta
                              Wygląda ciekawie Twój głośniczek
                              EE tam, leniwy projekt na weekend :) Tylko musiałem remont zrobić w sypialni, bo żona zażądała żebym schował kable. No to jak schowałem, to "przy okazji" odwaliłem malowanie. I z małych kolumienek się zrobił mały remoncik

Skomentuj

Ten projekt od Niemca, poniżej 40Hz mnie przekonało :biggrin:

Skomentuj

Sprawdzam :)

Skomentuj

Nie na temat...

To jest duzo ponad budżet, ale tu jest ciekawy nowy przetwornik do małych głośników z basem

Skomentuj

Skończyłem... No prawie, bo w planach jeszcze zaokrąglenie krawędzi i olejowosk.
                                      Odpaliłem jeszcze mokre od kleju i pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Nie sądziłem że z tak małego głośnika może być tyle basu.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X