Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SBA na START - SB26STC-C000-4 + SB13PFCR25-08 - projekt by Tatami Audio & DIY Spot

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SBA na START - SB26STC-C000-4 + SB13PFCR25-08 - projekt by Tatami Audio & DIY Spot

"SBA na START"

Z racji, że w ostatnich dniach odbywał się Spot z okazji 15-lecia forum, postanowiliśmy jako Tatami Audio zrobić kolejny darmowy projekt do kopiowania.
    W założeniach projekt miał być tani i łatwy w wykonaniu. Dlatego wybrane zostały głośniki SB Acoustics z okrągłymi koszami głośników.
    Tym razem chcieliśmy jednak, aby przy okazji projektu przekazać trochę wiedzy i doświadczeń, oraz aby forumowicze mieli realny wpływ na brzmienie zestawu.

Każdy kto miał ochotę mógł uczestniczyć w pomiarach, które wykonano w czasie spotu (na zdjęciach akurat wcześniejszy etap pomiarów):

Po pomiarach odbyła się sesja strojenia zwrotnicy na żywo, najpierw symulacja, następnie podłączenie odpowiednich elementów i odsłuchy, i tak w kółko aż do uzyskania poniżej prezentowanej wersji. Końcowe strojenie odbywało się pod moją pieczą, choć o dźwięku wypowiadali się wszyscy biorący udział.
    Można więc uznać, że jest to opracowanie grupowe :)

SZCZEGÓŁY TECHNICZNE

Zastosowane głośniki:
    SB Acoustics SB26STC-C000-4 - kopułkowy głośnik wysokotonowy z tekstylną membraną
    http://www.sbacoustics.com/index.php...b26stc-c000-4/

SB Acoustics SB13PFCR25-08 - głośnik średnio-niskotonowy z papierową membraną
    http://www.sbacoustics.com/index.php...b13pfc25-08-r/

Obudowa:
    Obudowa została wykonana z MDF o grubości 18 mm. Wymiary zewnętrzne: 175 mm szerokości, 360 mm wysokości, 235 mm głębokości.
    W środku wzmocnienie z dwoma otworami o średnicy 80 mm.
    Pojemność po odjęciu wmocnienia oraz głośników to ok 8 litrów.

Plik PDF ze wszystkimi wymiarami: SBA-na-START-by-Tatami-Audio.pdf

Wytłumienie:
    Poroso na każdej ściance oprócz przegrody wewnętrznej oraz frontu, nad przegrodą 50 gramów wełny. Zaleca się tutaj własne testy i dobranie ilości wytłumienia wg własnych upodobań.

Porty BR:
    Po dwie sztuki na froncie portu BR o oznaczeniu 900019 - czyli o długości 165 mm, bez skracania. Daje to strojenie obudowy na ok 45 Hz.

Zwrotnica:

000-1490 Cewka ind. 0,250mH +/-3% 0,460Ω dr.0,63mm śr.29 dł.8mm
    000-2208 Cewka ind. 1,700mH +/-3% 0,340Ω dr.1,00mm Fe 0,066kg. śr.33 dł.35mm
    000-0183 Cewka ind. 2,500mH +/-3% 6,44Ω dr.0,30mm śr.22 dł.15mm

001-0214 Kon. 0,33uF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-9 / 25mm. poziomy
    001-0254 Kon. 5,60uF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-21/ 36mm. poziomy x2
    001-6035 Kon. 10,00uF 100VDC 10% ELE. NP MDL śr-10 / 20mm. poziomy x2

002-0583 Rez. 2,20Ω 5W 5% drutowy ceramicz. SQP Ty-Ohm 10/10/23mm
    002-0595 Rez. 3,30Ω 5W 5% drutowy ceramicz. SQP Ty-Ohm 10/10/23mm x2
    002-0643 Rez. 22,00Ω 5W 5% drutowy ceramicz. SQP Ty-Ohm 10/10/23mm

Podsumowanie:
    Jest to tani, przyzwoicie grający, projekt na start. Może stanowić alternatywę dla innych tanich projektów. Głośniki można kupić w okolicach 300-350 zł. Elementy zwrotnic oraz BR nie powinny kosztować więcej niż 150-200 zł (niestety nie mam podglądu na ceny cewek). Można próbować założyć tańsze kondensatory na wysokotonówkę. Istnieją sklepy internetowe, w których można zamówić wszystkie elementy oraz głośniki, dzięki czemu zaoszczędzamy na wysyłkach.
    Last edited by LuSzTi; 18.01.2020, 20:59.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Marian to szef w tych laciach.

Skomentuj

LuSzTi świetnie brzmiące kolumny w tej cenie. W sumie wyszło za głośniki, elementy zwrotnicy, rury BR i wytłumienie:

https://www.blackdotaudio.eu/sb26stc...ot-p-5227.html
      Last edited by charLeS; 17.09.2019, 21:43.

Skomentuj

Klikac i brac, nawet szukac nie trzeba.

Skomentuj

Czemu masz takie wcięcia na tym MDFie ?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
            Marian to szef w tych laciach.
            Coś mi się wydaje że to sabotaż, stoi tak blisko żeby spowodować odbicia i zmniejszyć bramkę :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
              Coś mi się wydaje że to sabotaż, stoi tak blisko żeby spowodować odbicia i zmniejszyć bramkę :)
              Luszti pilnował żeby sie żadni "szefowie" nie kręcili gdzie nie trzeba. Nawiasem mówiąc pilnował też żeby samochody akurat nie przejeżdżały, żeby sąsiad akurat nie kosił i żeby wiatr nie wiał. Więc tak całkiem różowo nie było, ale dało się znaleźć odpowiedni moment.

Skomentuj

Nie na temat...
                Coś mi się wydaje że to sabotaż, stoi tak blisko żeby spowodować odbicia i zmniejszyć bramkę
                Eee, to nie to... z telefonu którego trzymam w ręce, puszczałem sygnały z generatora aby zniweczyć pomiary, dlatego na wykresie 900-1000Hz mamy taki "śmieć"

Skomentuj

Super projekt :) Jeszcze jakby można było formatki kupić z podfrezowaniem to biorę jako dodatkowy sprzęt do odsłuchu
                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Czemu masz takie wcięcia na tym MDFie ?
                    Bo to prototyp i dzięki temu nie muszę się zastanawiać czy mi się obudowa złoży na równo bo akurat MDF spuchł (a MDF, który w teorii ma 18 mm potrafi mieć od 17 do ponad 19 mm). Na takich frezach na krawędziach wszystkie takie rzeczy giną a i po pomalowaniu fajnie to wygląda, co można zobaczyć tutaj:

Zamieszczone przez Micwoj
                    Mam nadzieję że polutowanie nie zepsuje efektu
                    Bardziej niż polutowania bym się obawiał jakości sprzętu towarzyszącego :) No bo jednak grało to na setupie za spore pieniądze i wysokiej kulturze grania.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                    Super projekt Jeszcze jakby można było formatki kupić z podfrezowaniem to biorę jako dodatkowy sprzęt do odsłuchu
                    Być może da się coś z tym zrobić :)
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                      No bo jednak grało to na setupie za spore pieniądze i wysokiej kulturze grania.
                      No.. mojemu Iampowi do Ravulusów daleko, ale bez przesady, frajda z grania i tak być powinna. Zresztą o ile mnie pamięć nie myli graliśmy też z Iampa Tomka?
                      A u kolegi... no cóż, pożyjemy zobaczymy. Jeśli uzna że warto to pewnie też złapie lutownicę w garść.

Skomentuj

Bo to prototyp i dzięki temu nie muszę się zastanawiać czy mi się obudowa złoży na równo bo akurat MDF spuchł (a MDF, który w teorii ma 18 mm potrafi mieć od 17 do ponad 19 mm). Na takich frezach na krawędziach wszystkie takie rzeczy giną a i po pomalowaniu fajnie to wygląda, co można zobaczyć tutaj
                        Nie czaje co to daje w kwestii nierówności MDFu :) Robisz je przed sklejeniem ?

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                        Nie na temat...

Eee, to nie to... z telefonu którego trzymam w ręce, puszczałem sygnały z generatora aby zniweczyć pomiary, dlatego na wykresie 900-1000Hz mamy taki "śmieć"

Ja głupi myślałem że to głośnik spowodował

Skomentuj

Nie czaje co to daje w kwestii nierówności MDFu Robisz je przed sklejeniem ?
                          Na przykładzie tej kolumny: wycinam sobie formatki boczne o wymiarze jak w dokumentacji czyli o wysokości 324 mm. Do tego wycinam front, którego wysokość to 360 mm. W teorii wszystko gra bo 324 mm + 2 x 18 mm (górna i dolna formatka) = 360 mm. Ale jeśli MDF nie trzyma grubości to nagle okazuje się, że mam front większy (jeśli MDF jest akurat cieńszy) lub mniejszy (jeśli akurat MDF jest grubszy) względem skrzynki zbudowanej z formatek bocznych oraz górnej i dolnej. Dzięki frezom takich milimetrowych niedokładności nie widać.

To czy frezy są robione przed sklejeniem czy po to już akurat zależy od kolumny :) Ale większość jest robiona przed klejeniem.

To nie głośnik, przynajmniej nie bezpośrednio. To wina BR'u na froncie w bliskiej odległości od głośnika.

Skomentuj

Nie na temat...
                            To nie głośnik, przynajmniej nie bezpośrednio. To wina BR'u na froncie w bliskiej odległości od głośnika.

Skomentuj

Na przykładzie tej kolumny: wycinam sobie formatki boczne o wymiarze jak w dokumentacji czyli o wysokości 324 mm. Do tego wycinam front, którego wysokość to 360 mm. W teorii wszystko gra bo 324 mm + 2 x 18 mm (górna i dolna formatka) = 360 mm. Ale jeśli MDF nie trzyma grubości to nagle okazuje się, że mam front większy (jeśli MDF jest akurat cieńszy) lub mniejszy (jeśli akurat MDF jest grubszy) względem skrzynki zbudowanej z formatek bocznych oraz górnej i dolnej. Dzięki frezom takich milimetrowych niedokładności nie widać.

To czy frezy są robione przed sklejeniem czy po to już akurat zależy od kolumny Ale większość jest robiona przed klejeniem.
                              Proces zrozumiały, ale dalej nie rozumiem co ma to dać :)

Skomentuj

Kleisz takie obudowy bez oklejania HDF, malujesz i nie martwisz się o klawiszowanie. Szybsze i łatwiejsze dla poczatkujacego.

Skomentuj

Proces zrozumiały, ale dalej nie rozumiem co ma to dać
                                  Ma tyle dać, że wizualnie takie nierówności giną, bez szlifowania, frezowania, szpachlowania itp. Po prostu szybko składa się skrzynkę, która dla mnie służy tylko do wykonania projektu.

Skomentuj

Według mnie, to nawet ładniej wygląda.

Skomentuj

Ma tyle dać, że wizualnie takie nierówności giną, bez szlifowania, frezowania, szpachlowania itp. Po prostu szybko składa się skrzynkę, która dla mnie służy tylko do wykonania projektu.
                                      - Przy płytach meblowych przyjęło się że Robi się zawsze na równo stad takie zdziwienie zapewne. Co nie zmienia faktu że nie ma w tym nic złego a nawet oryginalnie wygląda - przy surowej płycie nawet dużo lepiej jak bez. Przy pracy z drewnem i sklejkami takie praktyki to codzienność. Przy niektórych gatunkach drzew i łączeniach "ruchowych" nie dasz dylatacji / szczeliny = masz problem. Fajny projekcik wyszedł - Ten target cenowy jest mocno oblegany wiec na pewno będzie popularny:)
                                      Last edited by Zap Projekt; 18.09.2019, 12:53.

Skomentuj

Eh, gdyby dało się to na raty wziąć to już by to do mnie jechało...

No i coś nie trybi pdf z wymiarami płyt.
                                        Last edited by siewcu; 18.09.2019, 13:10.

Skomentuj

Czaruję...