Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Peerless HDS 164 Nomex vs Seas CA18RLY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Peerless HDS 164 Nomex vs Seas CA18RLY

Obecnie posiadam w kolumnie Peerlessa SDS 164, punkt podziału jest na 3000, obudowa 22l strojona na 42Hz, pracuje razem z tweeterem SD29RDC. Chcę wstawić coś lepszego od SDS, w sumie to podoba mi się granie. Ale zastanawiam się czy nie da się wyciągnąć jeszcze więcej z brzmienia. Niskich nie musi być więcej, obecna ilość mi starczy, bardziej mi zależy na jak najwierniejszej średnicy, wokale i przestrzeni, chcę iść w przyjemność odsłuchu. W moim budżecie znalazłem dwa głośniki HDS 164 Nomex i Seas Ca18RLY. Może ktoś z Was porównywał, jeżeli tak to w stronę którego bardziej się skłaniać. Czy też może uważacie, że nie ma co ruszać tego SDS i gra nie warta świeczki z wooferami w tym budżecie?

Miałem kiedyś hds164 nomex, w domu mam tez hds180, ktory moim zdaniem jest lepszy. Choć tez nie bez wad, ale granie juz na poziomie.
    HDS 164 z tego co widziałem w pomiarach jakoś źle nie wygladał nawet THD spoko, ale brakowało mi w nim wyzszej średnicy. Basem tez nie grzeszył.Kojarze go toche z kartonowym dzwiękiem.
    Było to juz troche latek temu. Mam tez daytona rs 180 4ohm, ktory bardzo lubie, dla mnie swietny bas i srednie spoko.
    Dla mnie jedyna wada to niska moc. Cena chyba podobna, albo nawet niźsza. Gdybym teraz ponownie wybieral to wole zdecydowanie Daytona.

Z seasem nie pomoge bo nie miałem. Jedynie W18ex ale to zupelnie inna klasa, inne granie.
    Last edited by jamess8; 03.12.2020, 12:49.

Skomentuj

Dzięki za opinie, przejrzałem ofertę Daytona i w oko wpadł mi RS180P-8 na papierowej membranie, czy można go zastosować przy takim podziale jak u mnie. Z tym HDS jak piszesz że według Ciebie brakowało wyższej średnicy, to trochę lipa, bo mi akurat na niej bardzo zależy. Z tego co wyczytałem na zagranicznych forach, to Nomex niby bardziej detaliczny na średnicy od SDS. Na Seas zwróciłem uwagę bo siedzie w kolumnach Pylona Diamond i dużo osób chwali, czy też w kolumnach Kudos.

Skomentuj

Ja mam aluminiowego rs 180, papierowego nie znam.
        https://www.blackdotaudio.eu/glosnik...owa-p-608.html

Mierzylem go laserowym Klipelem R&D i mozliwe ze bylby w mniejszosci tych ktory mial lepsze parametry niz podaje producent.
        Nawet w18ex mial gorsze niz podaje producent, ale parametry to nie wszystko...

Jak zalezy na wyźszej średnicy to hds164 odradzam. On sie nie sprawdzi. 3000hz to i tak wysoki podział dla wielu 7 calowych glośników, szczególnie metalowych, ale warto powalczyć z nizszym podziałem dla metalowych głośników.
        Last edited by jamess8; 03.12.2020, 20:45.

Skomentuj

Po tym co napisałeś, teraz bardziej kieruję się w stronę Seasa, dodatkowo najbardziej zbliżone parametry Qts, VAS i Fs w stosunku do mojego SDSa.

Skomentuj

A mam jeszcze pytanie, Peerles vs HDS jak ma się u nich prezentacji wokali, który ma je bardziej żywe, naturalne?

Skomentuj

Trzymaj się do tego Peerlesa HDS najdalej. To głośnik niskotonowy i jako taki jest do przyjęcia. Aby zagrał obudowa do niego musi być dobrze dobrana jak i tunel bas refleks. Ogólnie nie polecam HDS jako głośnika nisko-średniotonowego. Wyższa średnica będzie w zależności od punktu podziału albo wycofana, albo "krzykliwa" i nic z tym nie zrobisz.
              Last edited by polledent; 26.12.2020, 12:03.

Skomentuj

W takim razie odpuszczam HDSa całkowicie, bo wokale to dla mnie priorytet. Plus jak poczytałem to w kolumnach Kudosa, Seas CA18RLY to podstawowy głośnik po modach na ich zlecenie, co też dobrze świadczy o nim.

Skomentuj

Taka zmiana nie obędzie się modyfikacji zwrotnicy i strojenia BR. Więc lepiej zastosować niższy podział i mieć szerszą gamę głośników do wyboru niż na siłę szukać MW pod tak wysoki podział.

Idealny do dość wysokiego podziału może być SS Discovery ScanSpeak Discovery 18W8434G00 co widać w pomiarach Troelsa z projektu Discovery 861. Tylko 22l to raczej za mało by dobrze pracował na basie.
                  Obecnie spadły ceny ER18RNX. Ten zagra dość żywiołowo na basie ale potrzebuje niższego podziału, tak samo jak w zasadzie większość głośników 18 cm.

Skomentuj

Jest też projekt Francuzów który używa 18W4434 i Scana HDS http://www.justdiyit.com/category/projets/page/2/

ogólnie to z reguły stroje obudowy z Vas o 20% większym niż podają mi pomiary T/S bo z reguły podczas normalnej pracy głośnika podane napięcia są wyższe niż 1V i pewne parametry ulegają zmianie. ER18RNX z T-pole z pierścieniem miedzianym w układzie magnetycznym napewno ma lepsze zniekształcenia niż Peerless czy Scan Discovery. I Seas 18RNX napewno będzie grał czystym basem, wolę jego bas niż od np papierowego SB17NRXC - taka nadzieja że SB29RDC zeszedlby bezproblemowo poniżej 2k i się nie ksztusił, właśnie te wokale, powiedzmy że to nie jest mój faworyt, mimo że dobrze wygląda na papierze i nie jest drogi, chyba bardziej wolę SB26... alu czy też textyla bo jest żywszy. CA18RLY podobno gra ciepłej od ER, ale stara konstrukcja z wyższymi zniekształceniami i zwykłym układem magnetycznym. Gdyby ten RS180-4 miał lepszy napęd... T-pole jak Seas czy trochę miedzi w szczelinie, to byłby naprawdę fajnym głośnikiem w tej cenie.

Skomentuj

Czaruję...
                    X