Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ciare hw251n czy Eton Orchestra 11-612, szybki bas

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ciare hw251n czy Eton Orchestra 11-612, szybki bas

Witam serdecznie,

Planuję budowę kolumny 3-rój drożnej i poszukuję 10" -11" szybkiego basowca.
    Rozważam głośniki jak w temacie. Parametry obiecujące i podobne w obu przypadkach. Bardziej podoba mi się Eton ale cena wyższa.
    Czy ktoś aplikował lub słyszał te głośniki?

Tutaj nawet popularne na wielu zagranicznych forach głośniki Monacora są egzotyką, a Ty wyskakujesz z czymś takim. Jest wielce prawdopodobne, że nikt tego nie słyszał.

Skomentuj

Dzięki za odpowieź. Hmm.... pamiętnam wielu ekspertów i prakryków na tym forum parę lat temu. Czy to forum DIY-owców upada? Jak nie tu to gdzie się wymieniać opiniami?

Skomentuj

https://diyaudio.pl/showthread.php/19612-3-Way-ETON

To chyba jedyna konstrukcja na Etonach. Może autor robił coś na innych, skoro go tak zafascynowały.

Skomentuj

Dziękuję za podpowiedź. Etony słyszałem na audioshow w jakimś zestawie ale Ciare nigdy. Mam mocną rekomendację na Ciare HW321 ale trochę dla mnie duży. Szukam na wszystkich forach ang. ale nic a włoskiego nie znam :).

Skomentuj

Tutaj są pomiary:
            http://www.dibirama.altervista.org/le-prove/woofer.html

Skomentuj

Jeszcze raz dziękuję, zniekształcenia Ciare przy 50 Hz wyglądają słabo. Eton ma znacznie mniejsze. Zainteresował mnie Audax PP240M6. Jeszcze lżejsza membrana ale odradzano mi PR 330 - 12" z tej serii, podobno bas jest szybki ale za słaby. Eton wygląda najlepiej. Do moich potrzeb ma optymalne parametry, SPL dość wysokie, MMS nie za małe nie ciężkie jako kompromis do zejście i szybkości basu, BxL mogło by być wyższe ale oczywiście jest powiązane z pozostałymi parametrami, THD dobre, Fs wystarczające, kaptonowy karkas i związane z tym wysokie Qms, co podobno ma wpływ na dobrą jakość basu. Chyba jednak przetestuję Etona.

Skomentuj

Czaruję...
              X