Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 Way ETON

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] 3 Way ETON

Witam

jak ostatnio w innych tematach mówiłem tak też zrobiłem :) Oto wspominane 3 way na etonach (zajeły ok 3 tygodnie - z czego ok nawet więcej jak 2 same surowe budy - gięcie i skosy na froncie to coś okronego :) ):

Użyte przetworniki:

26HD1
    4-300/25
    8-800-37

Zwrotnica:

zaprojektowana na zamówienie przez Yoshiego za co po raz kolejny dziękuję, gdyż wykonał kawał dobrej roboty, dziękuje też za ogólną pomoc w projekcie. Zwrotka jest bardzo prosta a co za tym idzie tania - głośniki pozwoliły na łatwe filtry bez korekcji. filtry proste 2/2/2/3 rząd. podziały 360hz i 3.5kHz. Zacytuje Yoshiego :

"Muszę przyznać, że jestem zadowolony ze zgrania fazowego jakie udało się uzyskać. Charakterystyki poszczególnych sekcji łączą się w bardzo szerokich zakresach częstotliwości."

Okablowanie zakupione przy okazji kupowania etonów 26HD1 z loudspeakershop i jest to dla średniaka i wysokiego Supra Classic 2x1.6mm2 a dla niskiego Supra Classic 2x2.5mm2

Co do obuowy:

Wykonana jest tak jak widać z ożebrowaniem wewnątrz, giętymi bokami - 5 wartst 3mm HDF plus wewnątrz w newralgicznych miejscach mata bitumiczna, szkosy na froncie w okolicach średniaka i wysokiego, br z tyłu. Litarz to ok 6 litrów dla średniaka i ok 50 dla niskiego, wysoki zamknięty szczelnie w przednim panelu. Strojenie w okolicach 35hz. Do wygłuszenia obudowy używałem wspomnianych mat bitumicznych, mat bitumicznych z filcem oraz wełny owczej. Zwrotnica zamknięta w komorze od spodu kolumny i z elementami rozmieszczonymi w dużych odległościach by nie miały na siebie wpływu. Aktualnie nie ma żadnych kolcy czy podstawy, jedynie gumowe podkładki ale nie wykluczam że z czasem się to zmieni, na razie chodziło by jak najszybciej grały. Z całości jestem o tyle zadowolony, że nie robiłem żadnych wersji testowych i obawiałem się że nie dokońca dobrze wyjdzie rozmieszczenie głośników czy łuk albo coś innego ale nic z tego, wszystko wyszło tak jak miało wyjść. Na zdjęciach nie ma całości wytłumienia itd. 3 pierwsze warstwy boków są wpuszczone miedzy tył i przód pierwszy, nastęne 2 warstwy nachodzą na przód i tył pozwalając na wpuszczenie obszytych elementów - drugiego rzodu i tyłu. Całośc jest piekielnie sztywna.

Odsłuchy:

Tutaj więcej wypowiem się jak już w 100% dopasuje wytłumienie i osłucham tego dłużej (zachęcam też Yoshiego do wypowiedzi jako osoby zaufanej i bardziej osłuchanej) a i głośniki niech się wygrzeją w 100%, na razie mogę powiedzieć, że etony grają inaczej niż cokolwiek co do teraz słyszałem, i pierwsze wrażenie zwaliło mnie na kolana - zakochałem się w nich choć to nie szczyt tego co lubie to mają w sobie coś innego czego po prostu nie da się nie lubić, pomiędzy tym a tym co miałem - hds tweeter i 2xhds180exc jest po prostu przepaść, choć tamte też mają swój charakter i zalety to już samo to że te to 3 way daje jednak dużo, teraz już rozumiem co to prawdziwe 3 way i co to eton :) Na razie powiem tylko tak jak Yoshi powiedział - wysoki jest świetny. Ale średniak i niski też są bajeczne, choć nie wydaje się to niski też jest fenomenalny i kopie i schodzi, całość ma swój charakter, bas może nie jest najniższy ale jest to najciekawszy bas jaki słyszałem, dobrze kopie, ma dobrą odstawe i jest piekielnie szybki, natomiast jak ktoś liczy na demona mocy czy mieszania flaków to tego tutaj nie znajdzie, to jest klasa a nie moc. Tutaj też podziękuje Yoshiemu za doradzenie 26HD1 na górę, miałem kilka innych w głowie wlącznie z Etonem ale rozmowa z Yoshim zadecydowała i jestem bardzo zadowolony. Do całości dojdą jeszcze detale jak tabliczni znamionowe i tabliczki z nazwami.

Kosztorys:

Tu troche zadecydował on o wyglądzie ale nie tylko gdyż zadecydował też czas ale o tym zaraz

Przetworniki ok 2400zł
    całośc ok 3500-4000 (duża różnica bo część rzeczy było z poprzednich projektów więc teraz tylko ok 3500zł)

A więc co do wyglądu to tak: przód i tył miał być taki jak jest ale boki i góra miały być wykończone prawdziwym karbonem lecz o ile karbon kupiłem to jego położenie to nie lada wyzwanie ale myśle że bym podołał, jednak czas jaki potrzeba na zrobienie tego zadecydował nad zmianą koncepcji - malować, chciałem na połysk u lakiernika ale czas to od 2 do 4 tyg więc też odpadło ze względu że chiałem już ich słuchać - pojechałem po podkład i czarną farbe półmat i postanowiłem zrobić tak jak jest - 2 dni i pomalowane (farbę kośc słoniową i werniks pękający miałem) i powiem że w rzeczywistości wygląda to na prawde bardzo ładnie, biały pasuje do wysokiego etona a taki wygląd spodoba się kobiecie więc mniejszy problem z ich postawieniem :)

Przejdźmy do galerii:

Na początek same głośniki:

frezowanie głównego profilu

klejenie:

okablowanie:

wytłumienie:

obudowa:

Fronty ze skosami, frezami itd:

zwrotka:

gotowe:

całość:

Przepraszam za kieskie zdjęcia, jak będzie pogoda wyniose je na dwór i zrobię lepsze a do tego czasu pewnie skończe je w 100% bo jak widać nawet terminali jeszcze nie ma :)
    W razie pytań proszę pisać a wszystko będę wyjaśniał i okazywał na zdjęciach. Wieczorem do tematu zostaną dołączone pomiary i najprawdoodobniej schemat zwrotki

Good job ! :thumbup:

Skomentuj

jeszcze kilka zdjęć jednej kolumny:

Skomentuj

Naprawde ladne paczki. Swietne przetworniki, napewno bedzie PAN zadowolony :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Naprawde ladne paczki. Swietne przetworniki, napewno bedzie PAN zadowolony :)
          Jaki Pan, Daniel jestem :) i zadowolony też jestem, z paczek starałem się wycisnąć co się da (oczywiście nie wpadając w skrajności jak np budy 100kg) - sztywność, skosy itd i nie żałuje bo było warto, a przetworniki w zasadzie kosztowały taniej, bo ok 2200 zł za wszystkie, stąd właśnie etony bo wpadły okazyjnie i wiem że chyba jeśli będą następne to też etony.

Skomentuj

Bardzo ciekawe wykończenie, głośniczki też wysokich lotów więc zostaje pogratulować :)

Skomentuj

Plus za duzą ilość fotek z budowy. Kolumny prezentują się ładnie. W kolce warto zainwestować.
              Widać, że się przyłożyłeś - usztywnienia, maty biotumiczne, podwójny front - a nie tylko starałes się zrobić je jak najlepiej tylko do strony wizualnej.

Ile ważą? Jakie maja wybmiary?

Pytanie do Yoshiego - przy 300 hz taka odległość woofera od sredniaka nie robi problemu? Pisales, ze zawsze/zwykle wyrównujesz czasowo glosniki. te kolumny sa nie pochylone, nie bylo takiej potrzeby?

Co ciekawe ten średniak najlepiej spisuje się w zakresie 300-700 hz wiec raczej "niższe" srednie tony :)
              Last edited by tomq88; 28.02.2012, 12:37.

Skomentuj

Yoshi kiedys wspominal i wyjasnil ze nie robi to problemu przy wooferze:)

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                  Plus za duzą ilość fotek z budowy. Kolumny prezentują się ładnie. W kolce warto zainwestować.
                  Widać, że się przyłożyłeś - usztywnienia, maty biotumiczne, podwójny front - a nie tylko starałes się zrobić je jak najlepiej tylko do strony wizualnej.

Ile ważą? Jakie maja wybmiary?
                  115cm x 25cm x 40 cm
                  waga jeszcze nie wiem ale ok 40kg szt

a jeśli chodzi o rozmieszczenie głośników to takie miało być od samego początku o czym Yoshi wiedział projektując zwrotke, pochylenia nie ma bo nie chciałem, co do reszty niech się Yoshi wypowiada a wieczorem dojdą pomiary itd

---------- Post dodany o 13:59 ---------- Poprzedni post o 13:59 ----------

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                  Yoshi kiedys wspominal i wyjasnil ze nie robi to problemu przy wooferze
                  a nawet pomaga :)

---------- Post dodany o 14:23 ---------- Poprzedni post o 13:59 ----------

Co do pomiarów:

Charakterystyka pełnopasmowa 20-22khz wygładzenie 1 oktawa:

Charakterystyki poszczególnych sekcji:

Charakterystyki kątowe:

i tu zacytuje Yoshiego - "Obawiałem się czy soczewka akustyczna na głośniku wysokotonowym nie popsuje wyników pod kątami. Jednak nic takiego nie ma miejsca, nawet pod bardzo dużym kątem rozpraszanie tego głośnika jest bardzo dobre. Ogólnie zestaw ma rewelacyjne charakterystyki kątowe."

Porównanie charakterystyk przy drugim zestawie głośników:

Pomiar impedancji:

Dodam tylko że pomiary były wykonywane jak dobrze pamiętam w obudowie ok 30 litrów dla niskiego, więc dołem pasma za bardzo się nie sugerujmy.

Skomentuj

a nawet pomaga
                    Ciekawe jak, jedyne co mi przychodzi na mysl, to to, ze mozna odsunac przegrode dzielaca mida od woofera od glosnikow. Ale zobaczymy co Yoshi powie :)

Skomentuj

Ciekawe jak, jedyne co mi przychodzi na mysl, to to, ze mozna odsunac przegrode dzielaca mida od woofera od glosnikow. Ale zobaczymy co Yoshi powie :)
                      z tego co słyszałem - "dolny może tak być odsuniety, czasem nawet to pomaga wprowadzajać naturalna filtracje wyzszych czestotliwości"

Skomentuj

Ojeju ale tu sie dziejeeeee.

Kolumny bardzo ładne, ciekawe wykończenie. Głośniki, bardzo dobre, zresztą tej firmy nie trzeba specjalnie zachwalać. Ceramiczny twweeter etona - świetny ale nie ideał. Pewnien "urok" ceramika nie zawsze do mnie przemawia ale to moje osobiste upodobanie. W zasadzie przetwornikom od strony brzmieniowej, pomiarowej , nic nie da sie zarzucić, "solidna niemiecka robota".

Jeżeli chodzi o kwestie techniczne to odstęp głosnika niskotonowego nie ma wielkiego znaczenia przy podziałach rzędu 300Hz, zresztą ten odstęp nie jest taki duży. Nieco wiekszy kąt jaki tworzy ten głośnik, jak wspomniał daniel, poprawia w naturalną fitlrację wyższych zakresów.
                        W zasadzie na dobrą sprawe, jakby się zastnaowić to odstęp nie ma absolutnie żadnego znaczenia w tym przypadku bo pomiar wynokujemy mniej więcej z pozycji słuchacza, tak więc nie ma znaczenia gdzie głośniki są w skrzynce. Różnice mogą wystąpić przy odstępstwach punktu odsłcuhu od pounktu pomiaru ale 5-10cm w tą czy w tą przy takim układzie głośników i częstotliwości 300Hz jest wielkością pomijalną.

Wyrównywania czasowego nie ma bo konstrukcja z założenia miała być pionowa.

Podziały częstotliwości w tej konstrukcji zostały wytypowane dość wysoko, wynika to z zastosowanych przetworników. Mały średniak i tweeter który nie może pracować zbyt nisko co widac w pomiarach producenta, gdyż zniekształcenia zaczynają mu rosnać juz poniżej 3kHz. Dlatego jest 300 i 3,5kHz. Ma to kapitalną zaletę w tym, że po prostu wychodza tanie elementy zwrotnicy. Nie ma ogromnych kondów i cewek .

Nie dziwię się, że daniel jest zadowolony z brzmienia tego zestawu bo mi też się podobało. Nie chce mi się tu rozpisywać jakiś pseudoaudiofilskich opowieści, juzz tego wyrosłem. U mnie są 3 rodzaje zestawów bardzo dobre, dobre , a reszta jest do dupy bo tymi co są mneij niz dobre nie warto sobie zaprzątać głowy. Ten jest bardzo dobry.

Obiecałem, że wieczorem podeślę danielowi lepsze obrazki z pomiarów. Widać, że bardzo chciał się pochwalić i nawet mnie nie urpzedził, że bedzie potrzebował . No w sumie jest czym się chwalić :).

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
                        a tym co miałem - hds tweeter i 2xhds180exc jest po prostu przepaść, choć tamte też mają swój charakter i zalety to już samo to że te to 3 way daje jednak dużo, teraz już rozumiem co to prawdziwe 3 way
                        O to właśnie chodzi w konstrukcji 3 drożnej. Daje to coś czego nie da sie uzyskać w 2 drożnej niezależnie od tego ile sie wyda na głośniki, zwrotnice itd.

Skomentuj

Głośniki "ravenowe" no prawie
                          Wykończenie jak dla mnie ohydne nie moja bajka. Wole goły mdf.
                          Gratulacje.
                          Tylko wciąż ten Yoshi na zwrotnicy :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                            Ceramiczny twweeter etona - świetny ale nie ideał. Pewnien "urok" ceramika nie zawsze do mnie przemawia ale to moje osobiste upodobanie.
                            To nie do końca ceramika - w końcu jest to magnez powleczony od obu stron ceramiczną powłoką więc w zasadzie jest tak samo metalowy jak i ceramiczny :)

od samego rana grają i grają, więc mam też test dla wzmacniacza - jeszcze tyle godzin bez przewy nie grał, wieczorem usiąde na spokojnie i dokłądnie sobie tego wszystkiego posłucham, teraz trzeba wygrzać wysokie bo mało grały.

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                            Nie dziwię się, że daniel jest zadowolony z brzmienia tego zestawu bo mi też się podobało. Nie chce mi się tu rozpisywać jakiś pseudoaudiofilskich opowieści, juzz tego wyrosłem. U mnie są 3 rodzaje zestawów bardzo dobre, dobre , a reszta jest do dupy bo tymi co są mneij niz dobre nie warto sobie zaprzątać głowy. Ten jest bardzo dobry.
                            jestem bardzo zadowolony i z głośników i z pracy jaką wykonał Yoshi - mi wysokie podziały pasują bo też mają swoje zalety jeśli chodzi o 3 way. dźwięk jest na tyle ciekawy że na pewno zostaną na lata i przy następnych, jak będą, to na pewno poważnie się zastanowie czy nie zostanę przy etonach o raz kolejny.

---------- Post dodany o 16:04 ---------- Poprzedni post o 16:00 ----------

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            kwestia gustu a poza tym to zawsze można zmienić a chodziło by już grały i by było tanio, znudzi sie to albo przemaluje albo oforniruje - możliwości jest miliony :) a aktualnie sie spłukałem i musiałem kończyć je tak jak pozwalały fundusze. Poza tym mi się podoba a z bardziej eleganckich mam:

http://diyaudio.pl/showthread.php/19...-PEERLESS-Vifa

teraz chciałem coś innego, ale jak wspomniałem wykończenie boków i góry mogę zmienić później wedle widzi mi sie :)
                            Last edited by daniel69; 28.02.2012, 15:20.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              Jestem tego samego zdania.

Ogólnie ciekawy i innowacyjny projekt ale te obudowy:/

Skomentuj

Ogólnie ciekawy i innowacyjny projekt ale te obudowy:/
                                A tam, marudzicie,. Mało kto się tak przykłąda do obudów, więc trzeba chwalić a nie ganić.

Przy 300 hz to te elementy nie są takie tanie Ale charki łądne.

O to właśnie chodzi w konstrukcji 3 drożnej. Daje to coś czego nie da sie uzyskać w 2 drożnej niezależnie od tego ile sie wyda na głośniki, zwrotnice itd.
                                Zapewne chodzi o to, że nawjażniejsza czesc pasma akustycznego jest odgrywana przez głośnik przystosowany do tego celu :)

Skomentuj

Sorki pomyłka, pisałem z pamięci, podział dolny jest na ok 360Hz więc trochę wyżej. Generalnie taki podział jest tańszy niż taki na 200Hz . Podobnie jak 3,5kHz będzie tańsze od 2kHz :). Ale w sumie tak na prawdę nie o taniość tu chodzi, to wyszło tylko tak przy okazji.

Zapewne chodzi o to, że nawjażniejsza czesc pasma akustycznego jest odgrywana przez głośnik przystosowany do tego celu
                                  Coś jest w tym, że średnie tony idą ze specjalnego głośnika. Największe różnice jakie czuć po przesiadce na 3way to duża swoboda brzmienia takiego zestawu, gra lekko i gładko nawet przy wyższych poziomach. Druga sprawa to 2way nawet na najlepszych głośnikach ma ten mankament, że jak się poda trudniejszy materiał to tracą klarowność, wszystko się skleja w całość jakaś taką dźwiękową masę, ja to nazywam "że szczekają" zamiast grać.

Skomentuj

300 zł za zwrotki do obu kolumn 3 way na takich elementach to chyba jednak mało :)

Skomentuj

ładne kolumny, podobaj mi się wykończenie. Jak są jakieś białe meble w domu to pasują do wnętrza.
                                      Są pomiary, wykresy. Brakuje tylko schematu zwrotnicy i dla mnie temat/projekt na medal.

Jak zrobiłeś taki "fornir" ?

Skomentuj

Mi się podoba i tyle :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X