Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Horny na TVM

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Horny na TVM

Mam zamiar zrobić konstrukcję bliźniaczą Acuhorna Nero.Siedzi tam http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTI...y/arz-6608.htm
    Czy ktoś z kolegów przerabiał może już ten temat?
    Na razie próbuje złapać "wirtualnie" wymiary zewnetrzne obudowy,później zabawa z TL.Zdobyłem dzięki Wam dość sporo informacji na temat TL,teraz spróbuje je spasować z gotową już konstrukcją której miałem okazje słuchać (na jednej TL już sie sparzyłem).Jeśli ktoś z Was posiada jakiekolwiek dane lub wytyczne będe wdzięczny.

mam ten głośnik tyle że w wersji 4 ohmowej :)
    zrobiłem mu pomiary i co następuje:
    ciągnie do 15kHz gra dość ciekawie w zwykłym closed
    mozna bardzo przyjemnie manipulować Qts i Qes (bardzo ładnie reaguje na doklejanie magnesów) dźwięk ma dość ciekawy ale niemoge się zdecydować czy mi się podoba czy nie..... uwaga głośnik ma bardzo wysoki SPL w wersji podstawowej sięga 94dB do 500Hz i osiąga jakieś 96-98dB w okolicach 2kHz po modyfikacji charakterystyka się wyrównuje na basie mamy 95-96dB s przy 2k zostaje bez zmian.... ale ma on tez wady - brakuje troche sopranu, problemy sprawiaja tez charakterystyki kierunkowe i wytrzymałość mocowa (x-max to biedne 0,7mm).
    ostatnio niemam zbyt wiele czasu ale jak byś chciał więcej info pisz na maila
    Załączone pliki

Skomentuj

Chmm...,Sound Wave, a skąd masz 4 ohmowy?Szczerze mówiąc taki by mi bardziej odpowiadał.Może za słabo patrzyłem ale tylko ósemki widze.A może Ci zbywają?
      Co do góry fakt,powyżej 15 kHz jest słabiutko.Mam w planach podeprzeć je jakąś dobrą kopółką z minimalistyczną zwrotką(kondenastor) aby podciągnąć górę pasma.Ale podejrzewam że może różnie wyjść.Najlepiej określą to próby.A żeby zrobić próby muszę naipierw się uporać z TL.I obudowę chyba też ze sklejki zrobię.Kurcze,najgorszy jest czas a właściwie jego brak.No cóż,jednak sie nie poddam.

Skomentuj

gdzies mam gotowy projekt obudowy tubowej pod ten glosnik

Skomentuj

reoddai, będe dozgonnie wdzięczny...

Skomentuj

niestety gdzies mi wcielo linka... mam ale to na jakis innych glosnikach projekty

Skomentuj

reoddai, no cóż.Jak możesz to się podziel tym co masz.Może zdanie zmienie?

Skomentuj

tylko tam jest po jakims innym jezyku i wogule :P ciezko jest cos konkretnego wyciagnac cos typu naszego dzialu diy tylko ze z hornami

http://melhuish.org/audio/DIYRH1.html

Skomentuj

reoddai, i tak dziękuje.Jest tam sporo informacji,nawet kochane fostexy widze :)

Skomentuj

umberto nie ma za co :) trzeba sobie pomagac :)

Skomentuj

, a skąd masz 4 ohmowy?
                      http://www.dexon.pl/index1.htm tam sa wersje 4 i 8 ochm po 39zł

Skomentuj

jakupiłem nawolumenie za 25zł dokładnie to są to westry (ale to to samo bo tesla robiła tez głośniki dla westry) zresztą porównywałem je z teslami i są identyko (facet powiedziła że moge sobie wybrać bo bierze je w tej samej cenie z tego samego sklepu w czechach :P)
                        głośnik gra ciekawie i ja bym mu odpuścił kopułki - niewiem czy LT na nim to dobry pomysł co by nie kombinować to i tak niskiego basu nie wyciągniesz (a ten średni jest i to w baardo duzych ilościach) jedyne co mozna by z nim zrobić ciekawszego niz closed to tube ale to mnustwo obliczeń testów i efekt wontpliwy ale jak masz czas to mozesz się pobawić :)

ps Qts mozna manipulować w granicach - 0,2 magnesem identycznym jak ten co jest przy głośniku i -0,4 12 centymetrowym.

najciekawsze w tym głośniku jest mms (7gram) co jest niesłychanie niską wartością jak na 20cm głośnik okupione jest to małą sztywnością membrany , mikrą cewką i małą wytrzymałością termiczną (cewka na papierze cienki drucik) optimum to wzmacniacz na TDA (jeśli ma być tanio) albo jakieś lampki (jeśli ma być fajnie :P) głośnik ma bardzo wysoki SPL więc zadowoli się juz 10watami a w nawet dość sporym pomieszczeniu będzie w miare głośno

magnes identyczny daje nam dodatkowo ekranowanie więc same plusy za niewielki pieniądze i minimum pracy (5minut na dwa głośniki z zapasem na zrobienie kawy :P)

Skomentuj

gdzies napisali o tyn glosniku tak:
                          Głośniki Tesli po raz pierwszy zastosowała w kolumnach tubowych firma AcuHorn. Mają one wszystkie pożądane zalety, posiadają dwa stożki i zawieszenie faliste papierowe, gładki przebieg charakterystyki przetwarzania i parametry T-S zaprojektowane idealnie do skrzyń otwartych. Najmniejsza ruchoma masa 7,787 gram na 188,69 cm2 wśród głośników klasy 20cm.

Skomentuj

Cciałbym się dowiedzieć co to jest ten horn. Może ktoś wyjaśnić albo jakiegoś linka ?

PozdroO

Skomentuj

Overclocker, www.acuhorn.pl

Skomentuj

generalnie Horn to obudowa tubowa. Umberto troche źle kombinujesz LT do tej tesli jest beznadziejnym pomysłem!! ona wymaga obudowy tubowej!!

Skomentuj

Sound Wave, nic z tego nie rozumie.Po ogledzinach i wiadomościach na siłe wyciagnietych od handlowca dowiedziałem się że obudowa jest taka wysoka ponieważ ma w srodku zwiniety kanał (z jednym załamaniem ponoć).Stąd mój wniosek.Ale jesli masz coś więcej z tych wiadomości to chetnie się zapoznam jeśli to nie kłopot.Być może celowo chcieli mnie wprowadzić w błąd.Nie wiem.

Skomentuj

to typowa tuba grająca "tyłem" działa w zakresie niskich tonów gdzie wspomaga głośnik. (ta tesla "opada" od 100Hz i tam włącza się tuba) w tubie parametr Fs ma drógorzędne znaczenie. odpowiednia konstrukcja takiego ustroju potrafii z głośnika o wysokim Fs wyciągnąć niesamowicie niski bass. ograniczeniem jest chyba jedynie wielkość tuby i wytrzymałość termiczna cewki. mozna tak zaprojektować tube że bardzo odciąza głośnik amplitudowo (znika efekt dopplera) a przy okozaji 94dB z tuby to żaden wynik (ale i poco więcej) jak mówisz że jest jedno łamanie to znaczy że są 2 odcinki tuby + wylot. (zobacz sobie konstrukcje tomaszo na elektrodzie www.elektroda.pl/rtvforum/forum85 znajdziesz tam mnustwo ciekawych informacji.

zwykła LT nie zapewni zystu decybeli na basie. pozatym głośnik ponizej Fs się "wypruje" bo nie będzie trzymany przez poduszke powietrzną.

Skomentuj

Sound Wave, bardzo dziekuje.Mocno sie nastawiłem na ta konstrukcje,chciałbym ją zrealizować.Na razie biorę sie za lekture.

Skomentuj

problemem o dziwo jest zbyt wysoki SPL a nie za niski :P troche się bawiłem w symulatorze i wyszło mi coś takiego (szary wykres w tle) dla porównania standardowy projekt o wysokim SPL.... nieźle trzeba się nakombinować żeby stracić te 5dB :P
                                        Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                                        X