Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mały subwoofer 8" do przyjemnego słuchania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mały subwoofer 8" do przyjemnego słuchania

Cześć!
    Od jakiegoś czasu rozważam zbudowanie subwoofera w celu uzupełnienia najniższych częstotliwości.
    Przeznaczenie to 100% muzyki - głównie elektroniczna taka jak minimal techno, drum and bass ale również hip-hop czy typowe radiówki. Jego zadaniem było by wsparcie podstawkowych kolumn Elac Debut b6.2.
    Aktualnie trochę brakuje mi kick basu, ale bardzo duże prawdopodobieństwo że to wina pomieszczenia, oraz najniższych częstotliwości.
    Nie jest to zestaw i nie będzie do "łupania", robienia dyskoteki czy bardzo głośnego grania. Sam zestaw audio będzie niemal tuż przy miejscu odsłuchowym. Aktualny wymiar pomieszczenia odsłuchowego to ok 15m2. Najprawdopodobniej będę się przeprowadzał więc pomieszczenie odsłuchowe na pewno będzie mniejsze.
    Celuje w małą obudowę, stąd też sugerowany rozmiar głośnika 8".

Panel jaki chciałbym zastosować to Monacor SAM-300D (300w@4ohm 150w@8ohm). Mocniejsze zaczynają się już robić o wiele droższe oraz też nie bardzo widzę do tego panelu alternatywy.
    Głównym problemem dla mnie jest wybór głośnika. Ciągle gdzieś przez myśl mi przechodzi STX W.22.250.8.FCX (SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X), jednak czytając to forum spotkałem się z opiniami że brakuje mu kicku - boje się że mi tez go będzie brakować. Jednak jego cena i rozmiar (obudowa 25L) jest dla mnie akceptowalny.
    Może polecicie jakąś alternatywę dla tego głośnika? Przeglądając forum to cena proponowanych głośników subniskotonowych była często grubo powyżej 500zł, jednak chyba dla mnie to za dużo. Cena STXa mi odpowiada (300zł) i tak bym raczej celował, może że na prawdę warto dorzucić to 100zł czy nawet 200zł pod warunkiem że różnica byłaby naprawdę diametralna?
    Polecany jest większy brat tego stxa, czyli W.27.500.8.FCX jednak obudowa już była by stanowczo za duża dla mnie (należy pamiętać jeszcze o montażu panelu) oraz miałbym wielki problem z jego zasileniem w akceptowalnej kwocie.
    Dodam, że zakup chciałbym zrealizować na terenie Polski, więc zamówienia z zagranicy odpadają.

Dzięki i pozdrawiam :)

Myśle i czytam i coś tam próbuje zasymulować.. i chyba dam się namówić na TIW 200 XS, aby było porządnie i starczyło na długo.. obudowa na wzór tej producenta, lekko powiększona aby pozostać przy ~38L netto, myślę że strojenie ok 30-32hz?
    Zgaduje, że Vistaton jakościowo znacząco lepszy od STXa, z lepszym brzmieniem
    Po symulacji zejście mają b. podobne i w TIWie nie powinienem miec problemu z wykopem, dobrze patrze?
    Czy ten panel monacora będzie odpowiedni dla tego TIWa? Czytałem że raczej powinno być 200w@8ohm, ale podobny problem i tak też występuje z STXem.
    Co do STXa, opinie o nim są że gra bardzo przyjemnie, potrafi zejść bardzo nisko, do kulturalnego słuchania. Dodatkowo zamknę go w 25L@32hz, więc obudowa mniejsza na czym mi zależy. Gdyby tylko problemu z kickiem nie miał, brałbym w ciemno, a tak to mam dylemat czy wydawać prawie 2x więcej

Skomentuj

Zamieszczone przez F10nemo Zobacz posta
      Aktualnie trochę brakuje mi kick basu, ale bardzo duże prawdopodobieństwo że to wina pomieszczenia, oraz najniższych częstotliwości.
      Proponuję najpierw podziałać z ustawieniem sprzętu jak i akustyką pomieszczenia.
      Jeśli jest problem z akustyką, to sub nie pomoże.

Ciągle gdzieś przez myśl mi przechodzi STX W.22.250.8.FCX (SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X), jednak czytając to forum spotkałem się z opiniami że brakuje mu kicku - boje się że mi tez go będzie brakować.
      Miałem tego STX-a (dawno temu) i faktycznie troszkę mulił, miał taki misiowaty bas. Ale nie oznacza to że to zły głośnik.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        Proponuję najpierw podziałać z ustawieniem sprzętu jak i akustyką pomieszczenia.
        Jeśli jest problem z akustyką, to sub nie pomoże.
        Tak, sub to co najwyżej półśrodek. Co do akustyki pomieszczenia to zagłębiam się w temat aby rozwiązać istniejące problemy u mnie(prawdopodobnie rezonans pomieszczenia o wartości 46,7hz), wykonać adaptacje akustyczną pomieszczenia. O ile się uda adaptacja i jak bardzo ona się uda, to i tak subwoofer będzie mi niezbędny do odtwarzania najniższych częstotliwości - tych których zestaw stereo nie przeniesie.
        W najbliższym czasie będę się przeprowadzał, na raczej dłuższy czas, więc na razie można założyć że pomieszczenie odsłuchowe będzie inne.

Jeżeli nie będzie innych głosów od kolegów z forum, zostane przy STXie.
        Nigdzie nie mogę znaleźć informacji, czy aktualny w sprzedaży W.22.250.8.FCX jest identycznym głośnikiem jak SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X, nie mogę znaleźć noty katalogowej do "starej" wersji. Pytam się, ponieważ kiedyś do starej wersji była możliwość zakupu membrany biernej i może udałoby mi się ją zdobyć, aby zastąpić BR, może że od razu odradzacie i iść w BR?
        Nie jestem pewny co do strojenia, w internecie z wątków można wyczytać, że producent zalecał 25L@35Hz, teraz zaleca 25L@30Hz. Ja chyba bym się starał wstrzelił w ~32Hz.
        Pytam też o tą MB, bo gdyby iść w strojenie 30hz to długość BR wynosiła by 460mm przy średnicy 70mm, odpowiednia dla 32hz 400mm a dla 35hz 330mm, więc dla tych 30hz dość długi tunel.

Skomentuj

Dobra, udalo sie znaleźć i stara wersja to to samo co nowa wersja LINK z tą różnicą, że wcześniej producent zalecał 35L@35Hz. Po wstępnych symulacjach wygląda to tak:

Gdzie należy się skupić na
          1) Linia ZIELONA 25L@32Hz
          2) Linia SZARA 35L@35Hz (wcześniejsza zalecana wartość)
          Jak widać łagodniejszy spadek ma strojenie na 32hz, niższy group delay (może ciut mniej bedzie mulił?) Jednak kosztem utraty ~2,5dB przy ~39Hz.
          Jakie Wy zaproponujecie strojenie i jaką obudowę? Do tych 35L netto max się mogę namówić.

Co do panelu, monacor oferuje "swój" sam-300d, jednak z podbiciem 40Hz +3dB co mi nie odpowiada, chociaż w wersji oryginalnej(?) jest informacja o podbiciu 30Hz +6dB (Yung SD300)
          Szukałem ale niestety w PL od ręki nigdzie nie dostane np Yung SD300 czy Dayton Audio SPA250. Co do SD300/sam-300d to wyczytałem że jest bardzo wysokie p-stwo, że po okresie gwarancji przestaną zyć, dość często się to zdarza. Myślałem nad sub 9000 STXa, ale też jest niedostępny. Chyba jedynie pozostanie mi panel PA400 w wersji 8ohm - myślę, że powinien być odpowiedni, z lekkim zapasem mocy, zgadza sie? Jedynie czego się obawiam, to wyczytałem że słychać trafo. Dodatkowo podobno słychać "strzał" z głośnika przy mocnym impulsie.

Skomentuj

To z innej bajki zobacz Intertechnik MDS08 :)
            I do tego np wzmacniacz pa200/300 z subwoofery.pl
            Last edited by Meteo; 27.01.2021, 18:25.

Skomentuj

Chyba jedynie pozostanie mi panel PA400 w wersji 8ohm - myślę, że powinien być odpowiedni, z lekkim zapasem mocy, zgadza sie? Jedynie czego się obawiam, to wyczytałem że słychać trafo. Dodatkowo podobno słychać "strzał" z głośnika przy mocnym impulsie.
              Miałem PA400, dwie sztuki, niestety to prawda z tym trafo.
              Wzmacniacz ogólnie nie jest zły, ale ma pewne mankamenty które go dyskwalifikowały w użyciu u mnie, np. to trafo.
              Co do strzałów, to mógł być to przester lub zły dobór impedancji głośnika do wzmacniacza.

Nie wiem ja jest z tymi słabszymi wersjami.

Ogólnie z dobrymi i tanimi panelami jest słabo.

Skomentuj

Intertechnik nie jest wymagający jeżeli chodzi o moc, 120W 4ohm. Zapas był by wskazany jak zawsze, temu 200/300W przy 4ohm.

Skomentuj

Co do TIWa to warto zauważyć, że ten głośnik ma bardzo niską sprawność ale jednocześnie duże możliwości mechaniczne. Oznacza to, że żeby był głośny i nadążył za frotnami to trzeba mu zaaplikować sporo mocy, czyli wzmacniacz musi mieć sporą moc.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

To z innej bajki zobacz Intertechnik MDS08
                    Widziałem że kiedyś był polecany, a póżniej zmiana na TIWa. Co do samochodowych wooferkow to mam stxa 10" z projektu Pawła i tez przez myśl przeszło mi aby go użyć w domu, ale chyba chciałbym spróbować coś innego, bardziej domowego, lepszego.
                    Ten MDS08 nie zejdzie za nisko w porównaniu do W.22.250.8.FCX czy TIWa na c głównie stawiam.

Miałem PA400, dwie sztuki, niestety to prawda z tym trafo.
                    Wzmacniacz ogólnie nie jest zły, ale ma pewne mankamenty które go dyskwalifikowały w użyciu u mnie, np. to trafo.
                    Co do strzałów, to mógł być to przester lub zły dobór impedancji głośnika do wzmacniacza.

Nie wiem ja jest z tymi słabszymi wersjami.
                    No to raczej odpada, nie mogę sobie pozwolić brzęczące trafo, szczególnie że często słucham muzyki "w tle" podczas pracy. Może że to trafo słychać dopiero jak się dołoży ucho blisko niego?
                    Jakie jeszcze mankamenty?

Ogólnie z dobrymi i tanimi panelami jest słabo.
                    Szczególnie na naszym rynku, a z parts-express jakoś boje się zamawiać :(
                    Nawet na aliexpress za bardzo nic nie ma, raczej można kupić osobne moduły i panel samemu poskładać, ale czy to już tak opłacalnie wychodzi to nie jestem przekonany.

Co do TIWa to warto zauważyć, że ten głośnik ma bardzo niską sprawność ale jednocześnie duże możliwości mechaniczne. Oznacza to, że żeby był głośny i nadążył za frotnami to trzeba mu zaaplikować sporo mocy, czyli wzmacniacz musi mieć sporą moc.
                    Tak, czytałem żeby poniżej 200w/8ohm nie podchodzić, dlatego myślałem nad PA400 aby mieć zapas. Dodatkowo tak jak wspomniałem nie planuje robić "dyskoteki".

Jednak coraz bardziej chyba jestem za tym TIWem, 35L@32Hz. Ogólnie tego TIWa możecie polecić?
                    Last edited by F10nemo; 28.01.2021, 01:22.

Skomentuj

Może że to trafo słychać dopiero jak się dołoży ucho blisko niego?
                      No to nie jest tak że buczy w całym mieszkaniu :)
                      Jest po prostu słyszalny.
                      Jak go włożysz w obudowę to bardziej słyszalny będzie wtedy szum z głośnika.
                      To jeśli chodzi o inne mankamenty.
                      No i włącznik jest tani, szybko się psuje.
                      Po dłuższym czasie użytkowania stwierdzam, ze znajomi z forum mieli rację, że tych 400W nie miał.

Jeśli wszystkie modele tych paneli mają takie mankamenty, to ja wole już STX-a.
                      Miałem A-138 kilka lat temu i był spoko.
                      Akurat był podłączony pod starą wersję W.22.250.8.FCX w obudowie TL i grało, najniższych tonów było od groma.
                      Kopa nie było, ale to nie był priorytet tego suba.

Później przy pomocy tego panelu robiłem TL na 2x W.22.200.8.MCX (również stara wersja).
                      Powiem wprost, nie otrzymamy takiego zejścia za tak małe pieniądze, jak przy takim projekcie.
                      Ale to tylko w kinie, do stereo się już nie nadawał.
                      No i minus takiej obudowy to to że jest ogromna.
                      Ta akurat trafiła za ekran projektora, więc sub jest praktycznie nie widoczny.

Skomentuj

No to nie jest tak że buczy w całym mieszkaniu
                        Jest po prostu słyszalny.
                        Jak go włożysz w obudowę to bardziej słyszalny będzie wtedy szum z głośnika.
                        To jeśli chodzi o inne mankamenty.
                        No i włącznik jest tani, szybko się psuje.
                        Przy moim audio dopiero przy dołożeniu ucha do trafa dopiero coś słychać, wiec można założyć że jest cisza - raczej tego wymagam. Szum z głośnika? To już definitywnie odrzuca SUB400.

Jeśli wszystkie modele tych paneli mają takie mankamenty, to ja wole już STX-a.
                        Pisałem do STXa o dostępność sub-9000, nie odpisali mi ale widzę że znów stał się dostępny. Znalazłem że taki sam panel był stosowany w subwooferze M&K SOUND, tylko że co źródło to inaczej.. albo piszą że ten sub ma głośnik o mocy 250wat a wzmacniacz 125w, a inni że wzmacniacz ma 180w@8ohm / 272w@4ohm. No gdyby miał to 180wat@8ohm to już by było bliżej dobrze niż źle przy zastosowaniu W.22.250.8.FCX.

W moim przypadku TL odpada właśnie w powodów rozmiaru, też potrzebuje aktualnie chociaż trochę wzmocnić kopa, może kiedyś - jak już się pobuduje

Czekam na dalsze opinie, wskazówki, propozycje. Jako że jest problem z panelem trochę wyższej mocy w przystępnej cenie pozostanę przy całości z STXa, albo się wkurzę i kupie gotowy produkt

Skomentuj

Czaruję...
                        X