Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory BR na GDN 17/50/6F + GDWK 10/80/19

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory BR na GDN 17/50/6F + GDWK 10/80/19

Czołem,
    Chciałbym poprosić o opinie i ew. poradzić się was. Nie znalazłem na forum wątku o tym więc pozwoliłem sobie napisać
    Chce zbudować monitory BR w oparciu o głośniki Tonsila :

GDN 17/50/6F 4ohm http://www.tonsilproducent.pl/pl/glo...e/gdn-17-50-6f
    GDWK 10/80/19 8ohm https://www.skleptonsil.pl/gdwk-10-8...ohm,id682.html

Para tych głośników pochodzi z Tonsilowskich Pulsów. Bardzo podobały mi się ( optycznie) te kolumny wiec postanowiłem zrobić ich kopię. Na allegro znalazłem te głośniki razem ze zwrotnicami od Pulse sat za 300 złociszy – z przesyłką 320

Oryginalnie zestaw ten siedział w skrzynce ~9 L – ok netto: wysokość 340 x szerokość 150 x głębokość dół 190 x głębokość góra 150 mm

winISD w oparciu o C4/SC4 zaproponował mi skrzynkę 20 L strojoną na 43,59 Hz. Jest to jednak dla mnie za duża obudowa. Wpisałem, więc 13.77 L z wymiarów netto: wysokość 390 x szerokość 170 x głębokość dół 250 x głębokość góra 207 mm. Przy tych wymiarach zachowany jest kąt pochylenia przedniej ścianki 83°. Skrzynka strojona na 44 Hz z BR fi 52mm o długości 200mm oraz Qa = 55.

Skrzynkę chciałbym zrobić z mdf 20 mm i pomalować w kolorze biały fortepian Środek chciałbym obkleić matą butylową oraz dołożyć nie za grubą warstwę pianki bądź waty.

Z powodu mojej małej wiedzy na temat fal, impulsów, dopierania parametrów itp., martwię się, że litraż skrzynki może być zły pod ten głośnik a dodatkowo chce ułożyć głośniki niesymetrycznie i zachować oryginalne pochylenie przedniej ścianki. Jeszcze nie otrzymałem przesyłki ze zwrotnicą by narysować jej schemat i ew. zmienić parametry elementów.

odrzucam zdjęcia poglądowe z internetów

Proszę o poradę czy moja wizja będzie ok lub o uwagi, co mógłbym przygotować lepiej :) Dzięki za poświęcony czas.

Hej,
    skoro opiszesz, że masz mala wiedze, to dlaczego chcesz ingerować w wymiary obudowy? Powinieneś skopiować oryginał tak dokładnie, jak to możliwe. W zwrotnicy również nie ma co zmieniać, bo tam są dosłownie dwa elementy dobrej jakości.

Skomentuj

Chce ingerować ponieważ mogę to zrobić. Budując skrzynki od nowa mogę zrobić je większe lub mniejsze lub w innym kształcie. Na tym ta cała zabawa polega by szukać lepszych rozwiązań. Nawet dla mnie osoby z małą wiedzą wydaje się , że te 9 litrów w BR na 17 cm głośnik to mało, dla tego pytam o radę starszych kolegów Czy miałbyś spostrzeżenia do moich założeń ?
      Last edited by nadzik; 28.01.2021, 11:39.

Skomentuj

Większa obudowa, to słabsza wytrzymałość mechaniczna głośnika, wyższy parametr GD. Dodatkowo nie znasz realnych parametrów tych przetworników, bo te ze strony wcale nie muszą być precyzyjne. Jeżeli już zamierzasz robić po swojemu, to zbuduj testowe obudowy z większą pojemnością i sprawdź w odsłuchu jaka pojemność i jakie strojenie wypadnie wg Ciebie najlepiej.

Moja rada - skopiuj oryginał, ale pewnie i tak zrobisz po swojemu.

Skomentuj

Zapewne to dobra rada, bo kolumny mają grać w mały pokoju. Jednak BR musiałbym przenieść do przodu lub zrobić obudowę zamkniętą by móc ustawić kolumny bliżej ściany.
          No i również racja, ze parametry podane na stronie mogą odbiegać od rzeczywistości ... hm ... co począć ?

Skomentuj

Przecież od dawna te parametry są wyssane z palca . Wystarczy zamówić 10 resorów i membran i będzie gruby problem zestawić1klp

Skomentuj

Kurczę, panowie obiecuję, że następny zestaw zrobię w oparciu o lepsze przetworniki :) notabene ten zestaw nie jest dla mnie a dla mojego 13letniego bratanka. Chciałbym pokazać młodzieży, że można zrobić coś samemu. No więc teraz muszę bazować na tym co mam, rozumiem, że parametry na stronie mogą odbiegać od rzeczywistość i co za tym idzie nie będziemy mogli się delektować muzyką. Chodzi o to by nie męczył uszu

Podsumowując, rzeczywiście jest dużo racji w tym by zachować oryginale proporcję. Chciałbym jednak przerzucić port BR na przód. Teoretycznie umiejscowienie nie ma znaczenia. Jak myślicie czy lepiej dać port okrągły między głośnikami czy lepiej zrobić przekrój kwadratowy wchodzący w kolumnę ? Czy to nie zakrawa o linię transmisyjną ?

Skomentuj

Spokojnie. Do linii absolutnie temu daleko.

Skomentuj

GDN 17/50/6F to bardziej na średniotonowy z LOW END .
                  X LIN +/-2,3 mm .
                  Nie ma sensu mu za wielkiej paczki klepać bo tak jak pisze pogroca m... głośnik tego nie zdzierży .

Skomentuj

Port szczelinowy bedzie trudniej przestroic, w razie takiej koniecznosci. Ten glosnik nie ma duzego xmax, wiec jakas duza srednica okraglego portu nie jest wymagana. Poza tym, umieszczenie portu na tylnej sciance obudowy nie jest problemem, jesli zachowasz odleglosc kolumn 5-10 cm od sciany. Nawet jesli przeniesiesz port na front, a kolumny przysuniesz do sciany, to nie unikniesz podbicia basu, ktore dla tych glosnikow raczej powinno byc plus. Jesli port bedzie promieniowal zbyt mocno, mozna go oslabic wkladajac na okolo portu gabke lub mate filcowa.

Skomentuj

Głośniki zwrotnica dotarły. Rzeczywiście tak jak piszę toopcool głośniki nie charakteryzują się wysoką jakością i generalnie nie robią dobrego wrażenia :( w 17 kosz jest plastikowy, i rzeczywiście osiowość membrany i korektora fazowego nie jest idealna - jakiś 1-1.5 mm. "Terminale" - płytki, ruszają się, zwrotka to jeden kondek i cewka powietrzna.

No ale nie ma co narzekać Podążając za waszymi radami zdecydowałem się nie robić dużej skrzynki do tych kolumn. Jednak chciałbym nieznacznie ja powiększyć od tych 9 litrów, myślę do ok 11/11,5 L. Chodzi mi o to by w przyszłości poeksperymentować z innymi przetwornikami i nie musieć robić nowych skrzynek. Port szczelinowy zostawię jak na rysunku. Dzięki Pogromca za radę z gibką spotkałem się z tym w MA Broze 6. Gąbkę dają do zestawu. Myślałem, że będzie nie przydatna lecz w pomieszczeni w którym grały o wiele lepiej sprawdzało się zamknięcie portu. Skrzynkę zrobię z 18 / 20 / 22 mdf, w zależności co znajdę na warsztacie :)

Nie mam żadnego kleju do drewna lecz mam dużo różnych epoksydów. Czy spotkaliście się z klejeniem skrzynek na epoksyd ? Zastanawiam się też nad łączeniem ścianek, czy lepiej zastosować kołki drewniane czy jednak kręcić na wkręty ? - Nie chciałbym szpachlować skrzynki przed lakierowaniem.

Skomentuj

Tubka kleju do drewna kosztuje kilkanascie zl. Nie kombinuj.
                        Jesli chcesz lakierowac to na polysk, to najlepiej jakbys obudowe zrobil zacinajac plyty na 45 stopni. Jesli bedziesz kleil do czola, to czy uzyjesz wkretow, czy kolkow, trzeba bedzie to szpachlowac, sezonowac, a na koncu i tak dodatkowo zakryc plytami HDF.

Skomentuj

czołem, złożyłem kolumny, jeszcze nie są wykończone. Skleiłem je tydzień temu a wczoraj przeszlifowałem. W między czasie zrobiłem krótkie testy. Na tą chwilę mam mieszane uczucia, kolumny są kierunkowe, musiałem nieźle nakombinować się z ustawieniem ich. Punktem odniesienia są moje byłe kolumny (Dali Ikon 5 mkII) - lekkie, bardzo liniowe, oszczędne w niskich częstotliwościach. Moje nowe monitory grają ciemniej, góra jest nie jest tak szczegółowa jak bym chciał, bas jest - lecz nie wiem czy to dzięki kolumna czy dzięki indukowaniu się basu w miejscu odsłuchowym. Co ważne po prawie dwóch godzinach słuchania nie męczyły ucha. Wydaje mi się, że mają pewne dziury - średnio-wysoko oraz na niskich tonach. Zamówiłem nowe kondensatory i cewki oraz przewody. Po ich zastosowaniu powinno być lepiej :)

Zbudowałem je z MDF 18 łączone kołkami tylko kołkami. Przy konstrukcji popełniłem kilka błędów. Krzywo wkleiłem ściankę (1mm odchyłki) no i musiałem szlifować bok by wyrównać. Nie doceniłem gęstości kleju i słabo docisnąłem boczne ścianki. Widać lekki odstęp 0.5 mm. Przy klejeniu ścianki przedniej docisnąłem już ściskami

Tak jak mówił Pogromca, ten głośnik mógłby nie poradzić sobie z większym litrażem. Dobrze , że zmniejszyłem objętość. Czuć, że to jego limit. Basreflex mógłby być mniejszy. Obecnie jest 17 x 100 mm to dużo jak na ten głośnik.

Moge wrzucić zdjęcia lecz nie wiem czy tutaj, czy rozpocząć nowy temat i tam opisać budowę ?

Skomentuj

Śmiało wrzucaj zdjęcia.

Ogólnie rzecz biorąc sam woofer nie jest zły, ale tweeter to kibel, który niweczy możliwości całego zestawu. Zapewne z lepszym przetwornikiem i dopracowaną zwrotnica zagrałoby to na dobrym poziomie.

Skomentuj

ok :

Skomentuj

Taka drobna rada na przyszłość. Nie wyklejaj tak dokładnie każdego cm2 ścianek obudowy. Przy łączeniach ścianek sztywność jest tak duża, że naklejona mata w tym miejscu w niczym nie pomoże. Lepiej zaoszczędzić mate i dać podwójnie w środkowej części każdej ze ścianek, tam gdzie drgania maja największą amplitudę.

Skomentuj

Słuszna uwaga, mata została mi po wygłuszaniu drzwi w aucie. Mam jej jeszcze sporo będzie z 1m2. lecz chyba mija się z celem dodatkowe obkładanie ścianek. Ten głośnik nie wytwarza aż takich dużych drgań. Otwory służyły mi jako piloty do robienia większych otworów pod kołki. Nie miałem innego pomysłu na dopasowanie otworów w dwóch elementach Na matę położę jeszcze warstwę włókniny. Popełniłem błąd przy zabudowie BR, otóż nie miałem mdf-u do zwężenia tunelu BR. Więc tak jak widać na zdjęciach wstawiłem tam dwie pianki.

Jaki głośnik wysoko-tonowy możesz polecić ? Musiałbym dobrać do istniejącego otworu fi 104 mm

Całość chce polakierować na błyszczący biały lub czarny.

Pozostaje mi zbudować subwoofer

Skomentuj

104 to dość standardowy wymiar jak na tweeter. Ale zwrotnica jest wtedy do zrobienia na nowo.

Skomentuj

Tak jak kolega wyzej wspomnial - masz duzy wybor glosnikow ze srednica frontu 104mm. Pytanie ile chcialbys wydac na to kasy i czy bedziesz w stanie zaprojektowac do tego nowa zwrotnice?

Skomentuj

nie chce wydać dużo, raczej wprost proporcjonalnie do jakości woofera Zwrotnicy sam nie zaprojektuję :(

Skomentuj

Czaruję...
                                        X