Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt absorberów akustycznych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt absorberów akustycznych

Witam,

Planuje poprawić akustykę wnętrza i postanowiłem, że wyprodukuję proste absorbery zbudowane z płyty paździerzowej bądź OSB w zależności co znajdę "na stanie",
    Plan mam taki, że do środka pójdzie wełna skalna o grubości albo 70 mm lub 100 mm w zależności co uda mi się kupić a na wierzch tkanina tapicerka. W związku z tym pojawiły mi się takie dylematy:
    1. Jaką wełnę zastosować - wiem że im gęstsza tym lepiej ale w małych ilościach nie zawsze można to kupić ;/ może ktoś coś podpowie
    2. Posiadam mieszkanie na poddaszu i niestety występują skosy na przeciw głośników - czy warto tam zastosować panele?
    Jak tylko coś będę miał to wrzucę zdjęcia - pierwszy projekt także zobaczymy co to z tego wyjdzie.

Zamieszczone przez GTK Zobacz posta
    Jaką wełnę zastosować - wiem że im gęstsza tym lepiej ale w małych ilościach nie zawsze można to kupić ;/ może ktoś coś podpowie
    Ja kupiłem zwykłego Rockwoola 100mm.
    Miałem 4 panele w 10m*, na pustej ścianie za kolumnami.
    Efekt był lepszy niż przypuszczałem a różnica między gołą ścianą a z panelami, kolosalna.

Zamieszczone przez GTK Zobacz posta
    Posiadam mieszkanie na poddaszu i niestety występują skosy na przeciw głośników - czy warto tam zastosować panele?
    Wrzuć rysunek poglądowy lub zdjęcie.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      zwykłego Rockwoola 100mm.
      Czy taką wełnę trzeba w jakiś sposób zabezpieczyć przed pyleniem?

Skomentuj

Luszti kiedyś pisał jak zrobił panele.
        1. im grubszy/dalej od ściany, tym niższe częstotliwości tłumi. Generalnie do dystansu 1/4 długości fali od ściany.
        2. jeśli dasz szczelny materiał, to będzie się częściowo dźwięk od tego odbijał podejrzewam że mocniej w zakresie wysokich częstotliwości. Tak samo jak zamkniesz jakąś folią.
        luszti obijał je materiałem dresówką z nadrukiem grafiki. I szczerze mówiąc najbardziej to do mnie przemawia. Bo to cienkie, naciągliwe a nadruk wygląda dobrze.
        3. w sklepach typu castorama kupisz wełnę gęstą, rockslab na przykład, nawet na sztuki.

Skomentuj

Skomentuj

To czym i jak obijać to już zależy od tego co chcemy uzyskać. Taki absorber z wełny jest abosrberem szerokopasmowym z zwykle walczymy jednak z niskimi tonami. Może się okazać, że stłumimy za bardzo górę. Ja u siebie mam absorbery z wełny w narożnikach, obite z frontu gąbką tapicerską 2 cm i na to zwykły materiał obiciowy do mebli. Co do wełny do absorberów narożnych to ja kupiłem najgęstszą jaka była z rolki (nie w płytach) dostępna w Leroy Merlin.
            Na pierwszym odbiciu po bokach mam absorbero-dyfuzory z płytą binarną na froncie oraz płytą ecophon od spodu i te są obite "dresówką" z wybranym przeze mnie nadrukiem.
            Widać to na fotce:
            Last edited by LuSzTi; 28.01.2021, 09:50.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zrobiłem dwa duże dyfuzory 204x104. Boki i poprzeczka z płyty wiórowej. W środku gęsta wełna skalna 10cm. Wełnę obiłem dwoma warstwami fizeliny (anty-pyłowo), a na górę wykończenie z warstwy cienkiego ale gęstego płótna. Całość wieszana na ścianie. Dyfuzor zmniejsza bardzo pogłos. Już dwa takie dyfuzory znacząco poprawiły akustykę w pokoju 20m2.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adams77 Zobacz posta
                Zrobiłem dwa duże dyfuzory 204x104. Boki i poprzeczka z płyty wiórowej. W środku gęsta wełna skalna 10cm. Wełnę obiłem dwoma warstwami fizeliny (anty-pyłowo), a na górę wykończenie z warstwy cienkiego ale gęstego płótna. Całość wieszana na ścianie. Dyfuzor zmniejsza bardzo pogłos. Już dwa takie dyfuzory znacząco poprawiły akustykę w pokoju 20m2.
                Zrobiłeś absorber :)
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                  Zrobiłeś absorber :)
                  Masz rację - absorber. Dyfuzor rozprasza.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                    Widać to na fotce:
                    Czy te kolumny to jakiś forumowy projekt?
                    Last edited by LuSzTi; 31.01.2021, 18:29.

Skomentuj

Zamieszczone przez oleqq Zobacz posta
                      Nie na temat...

Czy te kolumny to jakiś forumowy projekt?
                      Nie na temat...
                      Są opisane tutaj https://diyaudio.pl/showthread.php/2...-Satori-TW29BN , ale pełnej dokumentacji nie ma.

Skomentuj

z opakowań na jajka sobie zróbcie
                        https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata
                        :D

Skomentuj

Luszti

Ha! Teraz wszystko jasne

Trzeba tylko patrzec z odpowiedniej perspektywy.
                          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Dokładnie filmik przesłany przez pogromcę był dla mnie inspiracją :), nie wiem tylko czy wełnę, którą nabyłem będzie odpowiednia ;/ wziąłem rockwoola 50 mm do podłóg, przeliczyłem gęstość i tam wypadła największa... materiał na front zamówiony czekam na przesyłkę. Jutro wrzucę zdjęcia tych ścian.. mam wyjątkowo nieciekawy układ pomieszczenia ;/

Skomentuj

Witam po przerwie, udało się troszkę czasu wygospodarować i wyprodukowałem trzy panele 2 duże jeden mniejszy. Ogólnie poszło nawet nie tak źle - najważniejsze, że jestem bardzo zadowolony z rezultatu. To czego się nauczyłem - a mogłoby być pomocne dla innych:
                              - trzeba uważać na ostre krawędzie w profilach metalowych - nie ma sensu napinać materiału na siłę - skutkuje to tylko rozdarciem na krawędziach a materiał i tak ładnie leży - może to też kwestia odpowiedniego materiału,
                              - cięcie profili robiłem na płasko - moim zdaniem nie ma sensu kombinować po złożeniu skleiłem to taśmą izolacyjną żeby się nie rozjeżdżało - w jednej wersji także od spodu jednak to jest zabieg opcjonalny,
                              - wygodnie jest to robić z pomocą drugiej osoby zwłaszcza podczas pracy z takerem lepiej można materiał ułożyć,
                              - nie ma sensu robić zbyt dużej zakładki - utrudnia to potem zaginanie materiału i zwiększa odpad - 4 cm według mnie jest ok
                              - w rogach przed założeniem materiału dobrze jest ściąć róg - na razie robiłem to mocno doświadczalnie - bez tego też się da ale wychodzą takie trochę napakowane rogi,
                              - nie ma sensu produkować 1 czy 2 szt. bo będzie to mało opłacalne ale przy większej ilości moim zdaniem warto

Kilka zdjęć poniżej:

Skomentuj

Absorbery byłyby o wiele skuteczniejsze, gdyby OSB było "ażurowe" (z powierconymi, kilkucentymetrowymi otworami) i odsunięte ~ 10 cm od ściany.
                                Last edited by KAPRINT; 11.02.2021, 20:11.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                                  Absorbery byłyby o wiele skuteczniejsze, gdyby OSB było "ażurowe" (z powierconymi, kilkucentymetrowymi otworami) i odsunięte ~ 10 cm od ściany.
                                  Dobry plan - tylko na tym etapie chyba nie ma możliwości żeby zrobić perforację, swoją drogą płyta OSB - średnio się do tego nadaje ze względu na drzazgi, co do montażu nie mam jeszcze pomysłu choć faktycznie można by było nie na płasko do ściany - jak myślisz warto to założyć na ścianę która jest pod kątem (poddasze)?

Skomentuj

Kolega Marian robił absorbery w ten sposób, ze ramka była dookoła a po obu stronach na wełnie tylko chyba fizelina żeby nie pyliło i materiał zewnętrzny.
                                    Z tym OSB to rzeczywiście wiele się nie zrobi i pozostaje mocować bezpośrednio do ściany.
                                    Na skosy bym nie dawał, chyba że od tyłu dasz jeszcze warstwę wełny.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                                      Kolega Marian robił absorbery w ten sposób, ze ramka była dookoła a po obu stronach na wełnie tylko chyba fizelina żeby nie pyliło i materiał zewnętrzny.
                                      Wełna, ramka dookoła a na to wszystko materiał.
                                      To wszystko.
                                      Pełno filmików z tak wykonanymi absorberami można znaleźć na YT.

Ja kiedyś nawet zrobiłem na próbę coś takiego:

Od spodu: formatka, filc, kawałki gąbki, ofornirowane małe formatki HDF-u.
                                      Bardzo dobrze tłumiło średnicę i wyższą średnicę.

W planach mam jeszcze raz zrobić coś takiego, tyle że oczywiście większe.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Od spodu: formatka, filc, kawałki gąbki, ofornirowane małe formatki HDF-u.
                                        Bardzo dobrze tłumiło średnicę i wyższą średnicę.

W planach mam jeszcze raz zrobić coś takiego, tyle że oczywiście większe.
                                        Bardzo ładnie to wygląda, troszkę tylko zabawy z wykańczaniem brzegów.

Nie mam pomysłu jak powiesić te panele - najlepiej tak żeby zachować lekki odstęp od ściany jakieś haczyki chyba najlepsze żeby włożyć i nasunąć - muszę poszukać

Skomentuj

Czaruję...
                                        X