Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa suba na SB34SWPL76-4 ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa suba na SB34SWPL76-4 ?

Witam

Posiadam zestaw stereo oparty o trójdrożne kolumny zbudowane na SASIE konstrukcja oczywiście DIY :) wykonana z dużym udziałem YB Audio.
    Całość napędzana Rotelem RB-1070 i RC-1070

Generalnie jestem zadowolony już ładnych kilka latek. Jako , że mam dość duży otwarty salon około 45m2 + kuchnia i inne około 25m2 . To wszystko otwarta przestrzeń dzielona jedynie w 3/4 jedną ścianą . To trochę tego basu braknie . Jest nowy projekt w zamyśle od YB jednak to dosyć wysokie koszty i musi poczekać na lepsze czasy. Tym czasem chcę sobie zrobić suba . Do tej pory wymyśliłem sobie aby był zbudowany na głośniku SB34SWPL76-4 i wzmacniany panelem . I tu pytanko Czy wzmacniacz SAM-300 , SAM-500 czy może Hypex FA 501 ?
    Jak radzicie , co mi tak naprawdę da te DSP w porównaniu z monacorem ? Może macie jakieś inne uwagi ? Bardzo proszę o rady bo o ile potrafię wbić gwoździa i pomalować płot :biggrin: to na tym nie do końca się znam . Pozdrawiam

Zamieszczone przez Damian780425 Zobacz posta
    Jak radzicie , co mi tak naprawdę da te DSP w porównaniu z monacorem ?
    Standardowy wzmacniacz do subwoofera z pokrętłami głośności, odcięciem oraz fazą, w porównaniu do wzmacniacza z DSP, to jak Maluch i Mercedes.
    Osobiście wolał bym mieć słabszy wzmacniacz z DSP niż bardzo mocny bez DSP.
    Im więcej regulacji tym sub gra lepiej i lepiej się zgrywa z kolumnami, oraz pomieszczeniem.

Przy standardowym wzmacniaczu masz tylko więcej basu i tyle.
    Jak sub będzie "buczał" lub nie będzie zgrywał się z kolumnami, to już nic nie zrobisz, a przy DSP możesz powalczyć.

Skomentuj

Kolega wyżej dobrze radzi. Ja robię jeszcze jeden myk, filtr pasywny pierwszego rzędu, w postaci szeregowego kondensatora na wejściu wzmacniacza lub w lampowym wymieniam sprzęgający. Trzeba dobrać odpowiednią pojemność, by częstotliwość odcięcia wyszła w okolicy 80 Hz. Po pierwsze odciążamy wzmacniacz i kolumny, po drugie dużo łatwiej zgrać dobrze suba z kolumnami. Pojemności wychodzą bardzo niskie, więc mozna sobie pozwolić na kondka dobrej jakości. Dla impedancji wejściowej 50 kOm wartość kondensatora to 40 nF. Jak w torze wzmacniacza są dwa szeregowe kondensatory, to można stworzyć filtr drugiego rzędu i zgranie jest jeszcze lepsze i łatwiejsze.
      Last edited by Ibmacir; 08.02.2021, 17:44.

Skomentuj

Ok dziękuję za reakcję. Coś się już rysuje. Czyli robimy tego suba w oparciu o SB i hypex. Kolejne pytania. Jaka powinna być pojemność skrzyni dla obudowy zamkniętej i jakieś łopotologiczne wytłumaczenie kwestii odciążenia kolumn i wzmaka ( rotela). Gdzie ten kondek ma być zamontowany. Jak już wcześniej pisałem jak mi kto powie co gdzie mam zrobić to zrobię. Natomiast nie posiadam wiedzy 🙃. Proszę o możliwie jak najprostrze wytłumaczenie. 😄
        Last edited by Damian780425; 08.02.2021, 18:24.

Skomentuj

Kolego toopcool, jak krytykujesz moje wypowiedzi dodając do nich "Nie lubię", to znajdź jeszcze trochę czasu i napisz dlaczego. Podałem koledze, jak w prosty sposób można znacznie lepiej zgrać suba z zestawem stereo, skrytykowałeś, więc napisz dlaczego.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ibmacir Zobacz posta
            Ja robię jeszcze jeden myk, filtr pasywny pierwszego rzędu,
            zaraz się dowiemy ze najlepszy jest sub pasywny
            po co dodawać pasywny filtr do panelu z dsp gdzie można zrobić co się chce z doskonałą precyzją.
            Last edited by nowy666; 09.02.2021, 09:42.
            https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata
            :D

Skomentuj

Nie rozumiesz. Panel DSP dotyczy samego subwoofera i możesz ustawiać częstotliwość podziału, nachylenie filtra i fazę. Dotyczy to filtra dolnoprzepustowego. Ja piszę o filtrze w torze wzmacniacza zasilającego głośniki, które będą tym subwooferem zasilane. To jest filtr górnoprzepustowy, bez tej filtracji zgrywasz subwoofer w pewnym paśmie z płaską lub nawet podbitą przez pomieszczenie charakterystyką kolumn stereo.

Skomentuj

Panowie dajcie spokój. Założyłem temat aby uzyskać pomoc i pogawędzić o naszym hobby. Na dziś sytuacja ma się tak. SB i Hypex 501 zamówione. Będę co jakiś czas wstawiał fotki z budowy. Dalej czekam a konstruktywne uwagi. 🙂. Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Ibmacir Zobacz posta
                  To jest filtr górnoprzepustowy, bez tej filtracji zgrywasz subwoofer w pewnym paśmie z płaską lub nawet podbitą przez pomieszczenie charakterystyką kolumn stereo.
                  suba dodaje się dla zwiększenia basu i panel ma wszelkie możliwości regulacji , po co obcinać filtrem najniższe pasmo głośników basowych kolumn , to marnowanie ich możliwości .
                  Last edited by nowy666; 10.02.2021, 10:04.
                  https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata

Skomentuj

Obcinasz pasmo głośników od dołu, żeby zwiększyć moc całości i żeby wooferek z monitorów nie dostawał niskich częstotliwości - nie suba.. Przykład takiego podłączenia:
                    http://www.troelsgravesen.dk/High-Pass-Filter.htm
                    http://www.troelsgravesen.dk/SBA-741-BASS.htm
                    Last edited by LubMich; 10.02.2021, 10:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
                      żeby wooferek z monitorów nie dostawał niskich częstotliwości
                      nie wiem po co komu zwiększenie mocy kolumn przez marnowanie możliwości dużych głośników basowych w kolumnie i uzupełnienie subem , ile zyskasz dB

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy666 Zobacz posta
                        nie wiem po co komu zwiększenie mocy kolumn przez marnowanie możliwości dużych głośników basowych w kolumnie i uzupełnienie subem , ile zyskasz dB
                        Tu nie chodzi tylko o zwiększenie mocy ale głównie o mniejsze zniekształcenia i wpływ na wyższe pasmo.

Skomentuj

ale bas kolumn jest cięty z łagodnym spadkiem a sub na pewno wysokim rzędem , większy sens by to miało gdyby była kolumna 4 drożna cięta LR4

Skomentuj

Panowie pytanie techniczne. Czy sub może stać skierowany głośnikiem do ściany? Oddalony od ściany będzie około 60 cm. Czy powinien być skierowany głośnikiem w stronę pokoju? Pytanie wążne bo nie będzie odwrotu. Wolałbym aby był jednak w stronę ściany ( kwestie estetyczne) jeśli jednak miałoby to zły wpływ to przekonam żonę, że tak być musi . Obracać nie będzie można gdyż będzie wzmacniacz w ściance.
                            Last edited by Damian780425; 17.02.2021, 20:06.

Skomentuj

Czaruję...
                            X