Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nauka projektowania zwrotnic

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nauka projektowania zwrotnic

Koledzy. W wolnych chwilach (których niestety nie mam zbyt wiele), jak mogę to bawię się w DIY i miałbym do Was prośbę. Byłbym wdzięczny za jakieś krytyczne uwagi na temat tej zwrotnicy:

Głównie chodzi o kształt transferu filtrów, impedancji i jej przebiegu fazy. Coś tu jest według Was skopane, albo coś czego unikać?

Zapewne starałeś się otrzymać jak najlepsze zgranie fazowe i nawet nieźle Ci to wyszło aczkolwiek od 3khz fazy dość mocno się rozbiegają co świadczy już o pewnym problemie. Główny błąd masz w konstrukcji filtru tweetera, ma on za dużą dobroć. To widać po to transmitancji tego filtru oraz po anomaliach na impedancji. Zaznaczyłem to na niebiesko. Natomiast na zielono jak powinno to mniej więcej przebiegać.

Jeżeli opanujesz już filtr wysokiego to zapewne ci się rozjadą fazy. Ale to nic. Możesz popróbować zmiany rzędu filtracji tweetera. Możesz spróbować pogrzebać w filtrze midwoofera albo po prostu dokręcić fazę za pomocą offsetu głośnika (cofnięcie tweetera). Jeżeli nie możesz bawić się offsetem bo projekt zakłada określoną konstrukcje obudowy to musisz to zrobić za pomocą filtrów.

Skomentuj

Wielkie dzięki Yoshi. Tak czułem że coś jest nie tak przy 3kHz :)

Skomentuj

Czaruję...
      X