Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Umieszczenie glosnikow na przeciwko siebie...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Umieszczenie glosnikow na przeciwko siebie...

Witam

W niedlugim czasie bede montowac w bagazniku samochodu zabudowe audio skladajaca sie z dwoch subwooferow 10 calowych zasilanych z odrebnych wzmacniaczy. Glosnika sa oczywiscie identyczne i wzmacniacze tez. mam takie pytanie odnośnie rozmieszczenia tych glosnikow...czy moge je ustawic tak, ze beda skierowane do siebie frontami (membranami) w odleglosci okolo 50cm ??? Czy moga w jakis sposob oddzialywac negatywnie na siebie???Kazdy z nich bedzie sie znajdowac w odrebnej skrzyni.

pozdr

Jak będą idealnie naprzeciw siebie to mi się wydaje że się będą wzajemnie "zagłuszać", kiedyś miałem jednocześnie 2 suby i jak ustawiłem naprzeciw siebie to bas zanikał prawie do zera

Skomentuj

tez miałem dwa identyczne suby i robiłem sobie różne doświadczenia,i jesli ustawiłem głośnikami do siebie w małej odległości to tak jak bym ściszył(interferencja fal)ale miałem to zasilane z jednego wzmacniacza równolegle dwa suby(dokładnie tensam sygnał na obydwuch)a jeśli podłączyłem ze stereofonicznego wzmacniacza(po jednym subie na kanał)to ten efekt zanikał.A nie masz możliwości sprawdzenia tego w samochodzie i sprubowania rużnych ustawień wg.mnie to nie jest powiedziane że będą sie znościć nie wiadomo jak sie to zachowa w takiej małej przestrzeni.

Skomentuj

Zamieszczone przez Overclocker
        Jak będą idealnie naprzeciw siebie to mi się wydaje że się będą wzajemnie "zagłuszać", kiedyś miałem jednocześnie 2 suby i jak ustawiłem naprzeciw siebie to bas zanikał prawie do zera
        bo miałeś w jednym głośniku odwróconą fazę. jak zamienisz kabelki to się przestaną "zagłuszać"

Skomentuj

a po cholere komus w samochodzie dwa suby 10" ??? przeciez juz z jednym subem bedzie niezle grac. a dwa... ludzie nie szanuja swojebo sluchu... na starosc bedziecie glusi i wtedy bedzie placz. pewnie sluchasz "na caly regulator" Twoja wola...

Skomentuj

facet ma problemy z kręgami i znachor przepisał mu masowanie plecków.
            A ze gość z racji zawodu ( przedstawiciel firmy audio ;-D ) wiekszość dnia spedza w samochodzie i nie ma mu kto plecków masować. Wpadł na genialny pomysł: "szefie da szef kase na nagłośnienie wozu bo to dodatkowa reklama do napisów na nadwoziu a ja pisemnie nie chce szkodliwego" i tak sprytnie się leczy . Więc hi hi hi nie czepiajcie sie gościa bo obecnie rechabilitacje sa drogie w kazdej dziedzinie medycyny.
            Zastanawia mnie jednak fakt czy robi sie audio dla jakości czy dla obcych przechodniów. Jeśli 2 wzmacniacze & 2 x10" to elmer ma juz na pewno fronty z zabudowanymi wysokotonowcami na wysokosci uszu , wytłumione drzwi z dopasowanymi zwrotnicami a wszystko wedle prawideł pod wzmacniaczami.Na nie jednym forum CARAUDIO juz obczytał temat . Wiec pyta o OSTATNI element jaki się umieszcza w zestawach caraudio. więc się nie czepiajcie . Za urazy przepraszam ale temat mnie robawił z powdu kosztów jakie trzeba wydac , Pozbyć się tak cennego dla basu miejsca Zamiast kupić jeden za cene 2ch i mieć piekną jakość oraz SPL nie do wytrzymania

Skomentuj

Do odksztuszania sa specjalne syropy i nie trtzeba tak drogich konstrukcji zeby wypluc pol pluc.
              A ja chcialbym do Cienkiego suba na glosniku 48cm srednicy i jedno zastrzezenie ze mamn wzmacniacz 600W wiec musi wytrzymac, a ha i na calosc mam 50zl.
              Slucham heavy techno wiec lubie niskie zejscie i rytmiczne granie bez buczenia i podbarwien.Wzmacniacz wybralem taki mocny bo mi tlumik odpada i musze jakos go zagluszyc zeby slyszec efekty kina bo zamontowalem w lusterku plazme.
              co polecacie?

Skomentuj

MarekW,no to żeś mnie rozbroił normalnie,łoj,aż mnie brzuch rozbolał ze śmiechu!Syrop,ja nie moge,hahahaha!!!!!
                Myślę że to wyjaśnia zapytanie w tym wątku. :]

Skomentuj

Zamieszczone przez MarekW
                  A ja chcialbym do Cienkiego suba na glosniku 48cm srednicy i jedno zastrzezenie ze mamn wzmacniacz 600W wiec musi wytrzymac, a ha i na calosc mam 50zl.
                  Hm... zadałeś trudny temat.
                  Przeszperaj ofertę znanej i szanowanej firmy 888 lub (jeśli jesteś w stanie dołożyć do tych 50 zł jeszcze 10 zł) to o klasę lepszej firmy o wdzięcznej nazwie 999. Żeby nie generować kosztów obudowę zrób z bębna od starej pralki - wymiar powinien się zgadzać. Nie zapomnij pozaklejać wszystkich dziurek... no chyba, że chcesz obudowę b-r to zostaw 15 dziurek nie zaklejonych.
                  Będzie tanio i solidnie.

Zamieszczone przez MarekW
                  zamontowalem w lusterku plazme
                  Tylko nie rozkręcaj tego gromowładnego subwoofer'a na max'a bo Ci się plazma z lusterka wyleje na tapicerkę i będziesz musiał pół dnia szorować.

Skomentuj

Czepiacie się faceta. Nie ma nic przyjemniejszego niż widok dwóch grających sub-ów w bagażniku. Tu nie chodzi o to że będzie za głośno, czy że z jednego uzyska się wspaniałe brzmienie. Nie zawsze liczy się jakość, czasami ilość też jest ważna:). Jak maniak to maniak nie przetłumaczysz. To tak jak z marychą. Po co pali się drugiego skręta jak po jednym już ma się dosyć. Na to nie ma odpowiedzi:).

Skomentuj

Nie ma nic przyjemniejszego niż widok
                      nio to jest toooooooo;-D zamiast jazda przedmiotem do poruszania się to oglądanie przestrzeni (50cm)pomiedzy obudowami i pocieszanie się ze jest coś ( bo to nie bedzie bas tylko zniekształcony i prawdopodobnie impuls do dupy bo ma zejść )
                      Jak juz ma coś cieszyc oczy to kase warto dać na wysokotonowce i srednio umieszczone obok siebie a zamontowane w tapicerke pomiedzy szyba przednią a drzwiami oraz dobre wysokiej klasy radio. mały a dobry głosnik do bagaznika . taki cosik będzie Cieszyć oczy do upadłego wzbudzac podziw jakością przestrzeni i detaliczności oraz rozwalac pieszych zwartym basiorem z dobrze zaprojektowanego subika.
                      Obecnie młodzi ludzie nie podziwiają juz byle czego i nawet bez wiedzy o audio rozpoznają ze subik jest strasznie zestrojony gra tylko uwypuklone pasmo a impuls ma do dupy.
                      Dlaczego ? A dlatego ze obecnie jest dostęp do głosników a brak wiedzy .Ludzie juz sie osłuchali i nie robi juz na nich szajs bo jest go duzo .
                      Ale dobrze zrobiony subik jest czymś co cyt moich "podwórkowiczów":
                      - ten to wsadził juz w sprzet 5000zł to to gra . A sam basior kosztował go 2000"
                      powiem ci tylko tyle ze na przodzie grają tylko wysokotonowe jedwabne audaksy tm025f1 (120zł/2szt) + 16ki w drzwiach. Subik jest na tonsilku troszku zmodyfikowanym( 130zł)

Skomentuj

Tak powaznie to do auta wsadzilbym te glosniki w tandem zeby nizszy basior uzyskac (choc chyba w aucie maskuja go zgrzyty uliczne) a obudowa moze sie okazac mniejsza, praktyczniejsza.
                        Po co neony?...?

Skomentuj

no to ja zaczne od tego ze umieszczeni glosnikow naprzeciwko siebie w hatchback mija sie z celem. podstawa dobrego audio w samochodzie jest dobre wytlumienie go bez tego efekt bedzie mizerny i dobre kalbe sygnalowe i glosnikowe. glosniki o ktorych tu mowa to magnat wiec wedlug mnie niczego po za tlupaniem nie bedzie sie mozna spodziewac

Skomentuj

Czaruję...
                          X