Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wyzwanie ! - Sub do pokoju 56 m2 ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wyzwanie ! - Sub do pokoju 56 m2 ?

Proszę o poradę, mam w chacie salon 56 m2 (nie zagracony meblami, gołe ściany trochę kwiatów, łuk bez drzwi do przedpokoju), chciałem do oglądania filmów (niespecjalnie do muzyki, choć gdy by się nadawał to również) dołożyć suba. I w związku z tym proszę o jakieś rady odnośnie konstrukcji, głośników, wzmacniacza. Nie jestem elektronikiem, ale mam kolegę który mając jakieś wytyczne byłby w stanie mi takie cudo zbudować. Jeżeli ktoś by podsunął jakieś informacje (najlepiej schemacik) - byłbym bardzo wdzięczny. Nie oczekuję cudów, bo wiem że do takich wielkich pomieszczeń to musiałbym wydać niezłe !!! pieniądze żeby kupić coś markowego, dlatego każdy pomysł jest mile widziany. Z góry dziękuję !

Jak Tobie doradzic, skoro nawet nie okresliłes budżetu?

Skomentuj

Fakt że nie podałem kwoty, ale chciałbym to zbudować w miarę najtaniej. Wiadomo że nie zbuduję tego za 200 zł, ale nie mam zamiaru wydawać fortuny - bo nie jestem krytykiem i nie zarabiam na tym, tylko ma to być dla większej frajdy w oglądaniu filmów. Rzuccie z łaski swojej jakieś hasełka a ja przemyślę temat finansowo.

Skomentuj

Ktos kto ma salon 56m2 nie jest biedna osoba..... wic mozesz postawic na jakosc a nie tylko na cene: mozesz wziasc Peerless'a SLS 12" i przynajmniej mostek TDA do niego choc przydalo by sie cos wiecej np NE107K lub PA300

Skomentuj

Albo możesz wziąc odemnie dwie 30...
          http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=240

Skomentuj

a moze cos bardziej egztycznego np z oferty monacor'a.........

Skomentuj

W każdym razie jeden głosnik 30cm (sredniej klasy), to za mało. Bądz też przygotowany na wzmak 200W - minimum.

Skomentuj

hmm czyli sls 12" + NE107K to dobre rozwiazanie

Skomentuj

Czołem . Mysle ze w cenie do 1000zł to wyjdzie szajs który wywalisz po 2 latach męczarni. Jesli inwestycja ma byc przemyslana i długoterminowa to wyjdzie przedział 1000-2000 bo i pomiszczonko maleńkie :-D.
                  Wykonanie samej estetycznej obudowy pochłonie kase. Wzmak - tu warto rozejrześ sięna allegro i przystosować coś ( nawet wywalić obudowe i umiesćić w subie)
                  Głosnik min 30cm.
                  Warto też pomyslec o tubie lub Tl ale bez pomocy ze strony doświadczonej osoby nikła jakośc .
                  obudowe moge ci załatwić w kształcie starego kufra z "okragłym" wiekiem 60l front na głosnik 30cm . Zrobiony z debu 2,2cm - bedzie go trzeba wzmocnić(przegrody) oraz
                  pogrubić minmum front.(wkleić mdf).
                  Moja opinia jest taka ze warto zrobić coś co będzie grało -nadawało się nalata .
                  na off topic jest temat o zamawianiu głośników zobacz ceny .

Skomentuj

1000-2000
                    Moze wtedy XLS 12" + membrana bierna + PA300 ... + obudowa z mdf'u conajmniej 30mm, a front 2x30mm

To bedzie ten przedzial cenowy......

Mozesz wziasc pod uwage Ravemastera 15" lub 18"
                    http://www.mivoc.pl/?lang=pl&str=1&mka=3&his=1&kat=189

moze one nie wygladaja Hi-end'owo nawet estetycznie nie wygladaja ;] la przy dobrym napedzie zagraja swietnie...

Skomentuj

Witam,
                      Salon i 56m, fajnie. Sugeruję abyś wziął pod uwagę Peerless XXLS12, to jest: 830844 do membrany biernej, a 830847 Br. Dane i podpowiedzi aplikacji na stronie producenta.
                      Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Jakos mnie peerles nie przekonuje, BSW154II + PA300 da ci wszystko co potrzeba. Musialbym na glowe upaść żeby tyle kasiory placic za membramę bierną.

Skomentuj

a moze powerek beymy ?? i wzmak ze 600w

Skomentuj

To tez dobre rozwiązanie tylko ze do kina beyma moze nie zejsc za nisko.

Skomentuj

do kina beyma moze nie zejsc za nisko.
                              Zejdzie nisko tyle ze twardo bedzie grala, tak jak wszystkie beym'y do kina raczej wolal bym miekki i plastyczny basik

Skomentuj

skoro paulplaski nie jest (jak pisze) krytykiem, a zwykłym normalnym urzytkownikiem kina domowego, to nie bardzo rozumiem czemu od razu odstraszać XLSami za grube tysiące.
                                zaproponujcie mu coś łatwego do złożenia na np STXach 1x38cm, 2x30cm lub np 4x25cm w prostej skrzyni zamkniętej lub BR
                                myślę, że to załatwi sprawę z nawiązką. koleś zmieści się ze wzmacniaczami w ~500pln, a i tak będzie o niebo lepiej niż fabryczne suby do KD za ~5kpln. ja mogę pokombinować z napędem bo z takimi głośnikami nie mam zbytnio doświadczenia

Skomentuj

Zamieszczone przez rk
                                  skoro paulplaski nie jest (jak pisze) krytykiem, a zwykłym normalnym urzytkownikiem kina domowego, to nie bardzo rozumiem czemu od razu odstraszać XLSami za grube tysiące.
                                  zaproponujcie mu coś łatwego do złożenia na np STXach 1x38cm, 2x30cm lub np 4x25cm w prostej skrzyni zamkniętej lub BR
                                  myślę, że to załatwi sprawę z nawiązką. koleś zmieści się ze wzmacniaczami w ~500pln, a i tak będzie o niebo lepiej niż fabryczne suby do KD za ~5kpln. ja mogę pokombinować z napędem bo z takimi głośnikami nie mam zbytnio doświadczenia
                                  Dzięki za dotychczasowe rady ale bardziej skłaniałbym się właśnie w takim kierunku jak w poście powyżej. Czy ten wzmacniacz PA300 jako monoblok - chyba by spełnił najlepiej swoje zadanie w subku?

Skomentuj

do tak duzego pomieszczenia btm sie zastanowil nad zastosowaniem dwoch subow.
                                    Latwiej bedzie to odpowiednio naglosnic za pomoca dwoch tanszych subow niz jednego (wypasionego) i drogiego.

Skomentuj

Moim zdaniem wystarczyl by Ravemaster BSW154-II poniewaz ma spl- 97dB FS- 20Hz
                                      Pozdrawiam

Skomentuj

chyba nie padło jeszcze najważniejsze pytanie.
                                        Z czym to ma grać? Zarówno elektronika jak i obecne kolumny.
                                        Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                        X