Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Regeneracja głośnik GDN 20/40/14 gumowe zawieszenie reszta

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Regeneracja głośnik GDN 20/40/14 gumowe zawieszenie reszta

Regenerowałem głośniki. Przyklejenie dolnego resora no problem. Cewke do
    resora w jednym przykleiła się ok a w driugim gdzieśbutapren a dałem na
    początek mało spłyną i czepił się, no to od nowa wyrwać to i znowu głośnik
    nie naprawiony. W tym co skleiłem 2 rzeczy ok to skleje membrane najpier
    posmarowałem kosz a potem resor przedtem wyczyściłem wszystko dokładnie
    papierem ściernym i spirytusem. Ale ten cholerny BUTAPREN nie chwycił bo
    zaczą się odklejać mimo dociśnięcia. Nie mam pojęcia dlaczego co źle
    zrobiłem chyba wszystko dobrze. Wqwiłem się jak cholera. Rasumująć 30 zł
    poszło w błoto ale nie powiedziałem ostatniego słowa bitwe przegrałem ale
    wojny jeszcze nie . Dodam tyle że zawieszenie było gumowe . skoro inni
    potrawią to zrobić to ja też i koniec. Najbardziej mnie nurtuje to że nie
    można było przyklejić membrany do kosza.
    Zrobiłem tak według schematu na www.diyaudio.pl i innych.
    Macie coś do powiedzenia

cewkę przykleja się na jakiś sztywniejszy klej niż butapren. Cewkę do resora dolnego i membrany przyklej na coś w stylu poxipol

Skomentuj

Wlasnei dlatego uwazam ze to szarlatanstwo.
      Moze i ktos cos zlepil ze wygladalo i jakis dzwiek wydawalo ale to prowizora , bez maszyn ktore to robia smiechu warte.Nie bawie sie w to.

Skomentuj

Znam człowieka który regeneruje głośniki i to całkiem dobrze. Ale mimo wszystko co nowe to nowe. Wole kupić sobie nówke tesle niż regenerować tonsile mając nadzieje że parametry nie zmienią się.

Skomentuj

Butapren zupełnie się nie nadaje - nie wiem kto w ogóle wymyślił, żeby nim kleić głośniki? Butaprenem nie powinno się kleić cewki z membraną, gdyż klej ten nie służy do klejenia punktowego, tylko do dużych powierzchni - tak jak np. klejenie resora górnego do kosza. Tyle tylko, że pianka albo guma w zawieszeniu górnym deformują się po posmarowaniu butaprenem. Polecam dlatego stosować inne kleje - sam korzystam z kleju introligatorskiego (sprzedają w buteleczce po 2,50 zł). Jest to gęsty, biały klej, podobny do wikolu, jednak po wyschnięciu robi się bezbarwny i tworzy elastyczne połączenia. Dostępny również w czerwonych tubkach jako klej "Magic".

Skomentuj

Witam. Ja doklejenia górnego zawieszenia użyłem kleju uhu firmy Kraft i trzyma dobrze.

Skomentuj

A co myślicie o tych klejach który najlepszy i czy wszystkie moża zastosować
              poxipolem elastycznym
              "kontaktu" Henkla
              butapren firmy anser
              akrylowy klej do drewna
              akrylowy klej introligtorski
              klej epoksydowy

Skomentuj

tylko butapren
                jednak nie nadaje sie on do piankowego zawieszenia
                bawilem sie jzu z roznymi klejami polimerowymi introligatorskimi vikolami super glue pxipol butapren jest najlepszy

Skomentuj

Ale przez tego butaprena straciłem dwie membrany na gómowym zawieszeniu. Inni kleją innymi klejami wyżej wyieiuonymi i jakoś kleji im się to a butaprenem to mnie szlak trafił napewno nim już nie będę kleił. wybiore sobie poxipol przezroczysty

Skomentuj

a jak kleiles oczywiscie poczekals az klej podeschnie??

Skomentuj

Tak poczekałem dociskałem srubokrętem tam gdzie docisnałem to się odkleiło i tak w kółko pierwsza membrane skleiłem butaprenem a drugą i nnym butaprenem i z nowu to samo. Zamóiłem znowu 2 membrany i będę kleił ale nie odważe się już użyć butaprenu. Skleje je poxipolem przeźroczystym

Skomentuj

ja kleilem epoksydowym dwuskladnikowym i trzyma bardzo dobrze.Kosztuje cos kolo 8 zl.

Skomentuj

Moje miasto jest zacofane nie ma tych kleji akrylowych henkla itd naszczęście poxipol jest normalnie parodia

Skomentuj

Cześć

Nie, nie ... nie jest zacofane... Musisz pochodzić troche...

Szukaj epoksydowego kleju dwuskładnikowego, jak nie to przyjedź do Ustrzyk :) tutaj takie coś dostaniesz

Za ok 11zł masz w sumie 30ml, podobny do epidianu 5. Jest przezroczysty, trzyma mocno.
                            Co najważniejsze ... ma dużą wytrzymałość termiczną - butapren niestety nie ma i jest elastyczny, a ten robi się sztywny.
                            Kiedyś kleiłem głośnik (cewkę) epidianem, kapitalnie klei, mocno i to się liczy.
                            Jeżeli nie dostaniesz i tak, to wybierz się (jeżeli znasz kogos) do kogoś kto buduje jachty, łódki - oni epoksydownymi kleją.

Pozdrawiam

Skomentuj

Jak iten świat mały

Skomentuj

Witam

No, wbrew pozorom, taki wielki nie jest :)

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamiast kleju proponuje wycieczke po nowy głośnik.To będzie o wiele pewniejsze,wierz mi.
                                  PZDR

Skomentuj

Chłopaki udało się po wielkich trudach zregenerowałem te dwa głośniki. Bass chodzi płynnie soczyście i bez pierdnieć i takich tam , aż się zdziwiłem

Skomentuj

No Nutria!Gratulacje!I lepiej go pomierz szybko bo sie możesz bardzo zdziwić,prawda MarkW?
                                      PZDR

Skomentuj

ja kiedyś bawiłem się koszami marki tonsil i kombinowałem..... osiągnąłem całkiem niezłe TiS ale głośnik nie grał ładnie.... okazało się dla czego jak zdjąłem charakterystyke...... wysokie tatry.....

Skomentuj

Czaruję...
                                        X