Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Soczewka Akustyczna!!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Soczewka Akustyczna!!!

Chyb wszyscy wiedzą do czego to służy i jak dział.
    Teoria teorią a praktyka praktyką.

Więc napiszcie jakie są wrażenia odsłuchowe i jak naprawde sprawuje się w praktyce.
    Czekam na opinie.

a co to takiego?

Skomentuj

Re: Soczewka Akustyczna!!!

Zamieszczone przez PrzemekPP
      Chyb wszyscy wiedzą do czego to służy i jak dział.
      Teoria teorią a praktyka praktyką.

Więc napiszcie jakie są wrażenia odsłuchowe i jak naprawde sprawuje się w praktyce.
      Czekam na opinie.
      Heh... ja nie słyszałem :P

Skomentuj

soczewka akustyczna to je takie cus co to ja Przodowy Operator Kombajnu Bizon C3060 zem nie slyszol... i nie widziolzem tyz tego na oczy ;]

Skomentuj

soczewka to folklor jest. kiedyś gdy nie było komputerów niektóre firmy stosowały soczewki żeby głośniki tubowe miały lepsze charakterystyki kierunkowe. teraz robi się to przez odpowiednie profilowanie tuby bo soczewka wprowadza potężne zniekształcenia nieliniowe.

Skomentuj

Soczewki akustyczne są rózne.... ,tuba to soczewka skupiająca a elementy nad kopułkami to soczewki rozpraszające np. gdwk 7/50 ,ale w skrócie nie mówi się już o soczewkach ,było to modne w latach 80' dziesiątych. Były też kiedyś modne takie płaskie żeberka mocowane pod skosem w dół - była to też soczewka razpraszająca ,ale nigdy jej nie słuchałem i co widać do dziś nie przetrwała..

Skomentuj

Krajewski o tym cos pisał. Generalnie dziala jak soczewka "świetlna"...

Skomentuj

Jak mnie pamiec niemyli to soczewki maja ponownie wejsc w zycie ale na 100% niejestem pewny.

Skomentuj

Soczewka akustyczna działa na tej samej zasadzie jak zwykła soczewka świetlan. Co oznacza że rozprasza dzwięk lub go skupia. Soczewke stosuje się do polepszenia charakterystyki kierunkowej głośnika wysokotonowego. W tym celu (najczęściej) zakłada się specjalnie wyprofilowaną kratke która powodu większe rozproszenie tonów wysokich. Jak mi wiadomo stosowano tą metode w latach 80 głównie w zestawach estradowych. W owym czasie była to metoda dość popularna zwarzywszy na to że technologia produkcji kopułek była nie doskonała.
                  Z tego wszystkiego wynika że owa soczewka wpływ pozytywnie na charakterystyke kierunkową ale nieubłaganie wprowadza zniekształcenia!!
                  Czyli jest do bani.

Pozdro dla Was!!!

[ Dodano: 2005-03-09, 16:28 ]
                  Piszcie jakie macie własne doświadczenia z tą Soczewką

Skomentuj

Stosowano soczewki akustyczne na glosnikmi sredniotonowe (takie jakby waskie szczeliny dluzsze przy brzegach glosnika i krotsze w kiedunku srodka pochylone) zeby rozproszyc wiazke srednich tonow.Osobiscie stosowalem takie cudactwo w monitorach odsluchowych do malych mieszczen, co poprawialo przy odsluchu z malej odleglosci rownowage i przyjemnie sie sluchalo bo srednie sie rozchodzily lepiej.
                    Obecnie wystarczy zastosowac sredniaka kopulkowego i efekt podobny....

Skomentuj

Vifa w swojej ofercie ma jednego sredniaka kopulkowego.... bardze ladnie sie prezentuje....

Skomentuj

Tak soczewka wygląda:
                        http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45218048

Skomentuj

PrzemekPP, to nie soczewka, ale kierownica akustyczna.

Skomentuj

Tak ,to właśnie najbardziej typowa soczewka rozpraszająca , dziś jej nie stosują za często więc chyba za dobra nie jest ,ale to etap ewolucji głosników wysokotonowych.....

pozdrawiam.

Skomentuj

To tak jakby włożyć wysokotonowca do kratki nawiewu w samochodzie, aż kiedyś sprubuję :P

Skomentuj

Mam kilka soczewek takich w domu, które przykręca się przed wysokotonowiec. Raz spróbowałem i widać wyraźną różnice w rozpraszaniu dzwięku. Ewidentnie natężenie z czoła spadło i powiększyło się po bokach.
                                To napweno Soczewka Akustyczna. Kierownica to jakiś synonim:)
                                Trzeba się bawić!!
                                Pozdro

Skomentuj

Model pokazany w linku nie jest akurat szczesliwy bo ma ostre krawedzie ktore powoduja pewne zaburzenia.

Skomentuj

Jak dorwe kopułke mikrofonową to postaram sie zdiąć charakterystyke kopułki wraz ze soczewką. To będzie ciekawe:)
                                    A może ktoś już ma takie charakterystyki.
                                    Zapraszam

Skomentuj

Zamieszczone przez PrzemekPP Zobacz posta
                                      Jak dorwe kopułke mikrofonową to postaram sie zdiąć charakterystyke kopułki wraz ze soczewką. To będzie ciekawe:)
                                      A może ktoś już ma takie charakterystyki.
                                      Zapraszam
                                      Wykopałem z piachu. Czy żyje ktoś jeszcze kto używał takich soczewek rozpraszających? Są gdzieś tego pomiary?

Czy takie soczewki były stosowane na przykład do zastawu głośników średnio tonowych w celu uzyskania założonego rozpraszania z małych odległości?

Skomentuj

A co tu mierzyć. Soczewka jest liczona na wąski przedział częstotliwosci, w którym działa. Zależnie czy ma rozpraszać czy skupiać liczy się ogniskową i tyle. Soczewki akustyczne oparte o bryły geometryczne działają jak soczewki optyczne, z tym, że nie fala akustyczna nie przechodzi przez nią a odbija się od niej, prócz małych strat energii.
                                        Takie bajery stosuje się głównie w ultradźwiękach. W paśmie akustycznym nie spotkałem.

---------- Post dodany o 19:11 ---------- Poprzedni post o 19:07 ----------

ktoś wyzej pisał o grillu na wysokotonowym. Grill to nie soczewka! A to że ma właściwości rozpraszające wyższe częstotliwosci to swoją drogą.

Skomentuj

Czaruję...