Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

rura bass-reflex - HELP

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

rura bass-reflex - HELP

Witam serdecznie wszystkich.
    Jestem tu nowy i już z góry przepraszam za wszelkie nie ścisłości w tekscie.

Mam taki problem:
    Potrzebóje obliczyć tynel bass-reflex do kolumny. Jest to kolumna oparta na głośniku STX GDN-42-300-4-SC. Liczyłem i jej objętość musi mieć 180l. tylko mam problem z tym tunelem. Mam jeszcze jedno pytanko czy mogę dać dwa tunele? Proszę o jakieś wzorki które były by wmiare proste (jak dla opczątkójącego) które mógł by prosto wytłumaczyć co z czego sie bieże.

Pozdrawiam

Moga byc dwa moga byc 4. w winISD mozesz ustawic sobie liczbe portow b-r, a dlugosc automatycznie jest wyliczana w zaleznosci od ilosci portow b-r i srednicy.

Skomentuj

Troche dużą bude dałeś do tego STXa, tak mi sie przynajmniej wydaje

Skomentuj

Oki. Wprowadziłem wszystkie dane tego głośnika. Tylko nie kapóje tych skrótów w zakłdace "Vents". Pierwszy to jest "number" to wiem (liczba otworów), drugie to "Vent diameter" co to jest (mi sie wydaje że chyba średnica rury), trzecie "Vent Lenght" (chyba długość rury), a ten zielony albo czerwony napis to już niewiem co może oznaczać jak dodaje rur i zwiększam średnice to to wynosi 0,01 albo 0,00 co to oznacza?

Skomentuj

sumaryczna powierzchnia rur musi odpowiadać rurze o średnicy 15cm. obudowa 2x za wielka.... max to 100litrów.... inaczej pozegnaj się z kontrolą i wytrzymałością mocową...

Skomentuj

Jeśli dobrze pamiętam napis robi się czerwony w momencie kiedy prędkość przepływu powietrza przez tunel b-r jest zbyt duża i może powodować świsty. Proponuję zapoznać się z opisem programu WinISD oraz tutorialem do WinISD

Skomentuj

Niechcac zaczynac nowego wątku zadam pytanko tutaj:

W jaki sposob najlepiej przedluzyc tunel bass-reflex ?

Mam tunel srednica 10cm i mam rurke PCV sr. 10cm i teraz nie mam pomyslu jak to ze soba ladnie polaczyc.

Z gory THX za pomoc
              Pozdro 600

Skomentuj

ja laczylem klejem porypelinowym czy jakos tak i silikonem pozniej i jest git

Skomentuj

trzeba bylo kupic ta rurke z lacznikiem na koncu- to rozszezenie z uszczelka, pasuje idealnie a za metr nie zaplacisz wiecej niz 10zl wiec po co kombinowac

Skomentuj

mozna tez wziąć nad gaz i nasadzić na B-R

Skomentuj

Czaruję...
                    X