Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SUBWOOFER do auta na czym ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SUBWOOFER do auta na czym ?

witam was serdecznie,

chciałbym zbudowac subwoofer do auta, troche juz jestem wdrozony tym temacie,
    (zrobilem 3 suby:
    pierwszy byl to w celu zabawy w wolnym czasie, zrobilem jakas skyrznie 20L glosnik w dol BR HD6cm dlug 15cm puszczony w pokoj, glosnik kupilem jakis shit ATEX spw-2808 150watt (75rms) 8ohm no i gralo i gra, robilem to pare lat temu (2-3 lata temu) wtedy cos takiego jak winisd nie bylo znajome, ostatnio wsadzilem to do tego prosga nie pytajcie o parametry i wykresy -masakra
    drugim subem byl ALPHARD CW1002C i to jest chyba najlepsza konstrukcja jaka zrobilem,
    skrzynia okolo 50L albo ponad, zamknieta, ksztalt szescian, w srodku duzo tlumienia i scianka pod katem 45stopni (pomiedzy glosnikiem czyli przednia sciana a tylnia, (fala stojaca)) gra to naprawde fajnie chociaz nie jest to HI END, alfredy gnoja ale ten glosnik jest chyba najlepszy jaki ma alfred w tych modelach lw cw itp
    trzeci sub to na stx GDN-20-120-4-AK i nie jestem do tego przekonany !!!!! shit shit shit !! skrzynia 21L (graniastoslup) BR HD 6cm dlug 20cm glosnik na dole BR nad nim wytlumiony troszke, w winisd 'zagral' pieknie jednak rzeczywsistosc jest okrutna i inna i calkiem do bani to gra !! lepiej juz gra ten 1 sub :| !!)

wiec chcialem zrobic skrzynie do auta (cos podobna do tuby ale nie tube, slyszalem ze nie ma duzej efektywnosci lepsza skrzynia) taka podluzna jak tuba wyglada, dwa glosniki, 2 BR, mialo to byc na stx GDN 27/150/xx lecz nauczyl mnie ostatni sub ze stx to jest shit :/ tyle tylko ze jego cena jest fajna, auta klasy A nie posiadam wiec nie chce nie wiadomo czego tam pakowac, JBL, JL AUDIO, HERTZ to nie na moj portfel chyba ze cos taniego sie znajdzie ? takie glosniczki bym bral bez patrzenia na parametry
    narazie bedzie to wszystko w fazie projektu bo dopiero kasa bedzie na wakacje i czas tez, wiec chce zglebic wiedze do wakacji i zbudowac to cacko wlasnie wtedy,
    bede wdzieczny za odpowiedzi i za wyrozumialosc dla mnie ;-)

pozdrawiam DJ DAREK ;-)

z tym stx'em to trafiles w taki glosnik sztynxowaty ;]

podobno seria 22 i 27 są dobre.. a co do reszty to musi sie ktoś bardziej doświadczony wypowiedzieć...

mysle, ze na tym 27/150/8-SS bez problemu mozesz robic suba do auta... tylko musisz miec dobry naped

i pamietaj o seri SS a nie SC, bo SC to papier i moze ci sie zwilzyc [hahaha co za slowo] i zmieniaja sie parametry glosnika... a SS to wlokno szklane [chyba] i nic sie z tym nie powinno dziac

pozdrawiam

[ Dodano: 2005-03-08, 11:02 ]
    http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?p=35439#35439

przeczytaj ten temat... z 7 topicow nizej a dokladnie to samo :)

Skomentuj

Do auta spokojnie mozesz brac 27-150-4SS. Ja mam go w domu w 15mk2 i ladnie gra, w samochodzie zrobi chyba masakre... tak mi sie wydaje bo w pokoju juz niezle daje czadu:)

Skomentuj

Mam tego 27-150-4SS w fordzie Escorcie podpietego do radia Blaupunkta 35 W na wyjsciu no i powiem ze gra bardzo fajnie plecki masuje a na zewnatrz ta sie klapa trzesie no i kopa na tym radyjku tez ma ladnego.Taki sam sub mam w domu i w pokoju 25m2 wymiata ze szok basik sie mi podoba i w aucie i w domu. POlecam

Skomentuj

hmmm widze ze chwalicie ten glosniczek no coz trzeba zglebic tej tajemnicy, w aucie tylko jest muza wiec impuls musi byc maly, dolna czestotliwosc jaka jest do zrealizowania ? glownie na co sie stawia w aucie ?? bo wg mnie to tak jak w zwyklym subie do muzy w domu,
          konkretyzujac chodzi wam o ten glosniczek http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...=0&vSubPage=54 i mi chyba tez :) aczkolwiek zle mi sie kojarzy :P (tak wyglada ten ostatni sub) ale spoko
          teraz powiedzcie mi jak schodzi wam ten sub w aucie ? co jest nie tak ? a moze wszystko OK ? jaka mam membrame ten glosniczek bo jak dotknalem tego 20/120/AK (3 sub to ma) to zal w rece sciska, kiepska !! w porownaniu do alfreda,
          chyba nie ma sensu porownywac do lepszych mark jbl........... bo takie go bija na leb na szyje ? :|
          w ilu litrach to dobrze zagra?? oczywiscie przypominam ze chce 2sztuki w jednej skrzyni z 2 BR zeby to jakos wygladalo no chyba ze wystarczy jeden glosniczek bo taki dobry jest (:|),
          czekam na odpowiedzi, pozdrawiam :)

Skomentuj

2 STXy 27-150-4SS do auta? <lol> no to nieżle. ja myśle że spokojnie jeden starczy.
            Buda optymalna dla niego to około 45l, strojenie koło 35Hz i bedzie dobrze, w samochodzie nie musisz patrzeć aż tak na zejście bo to do muzyki.

Skomentuj

no 2 bym chcial :P im wiecej tym glosniej :-D a nie chce zrobic i pozniej sie zdziwic o qr... jak to kijowo gra i myslec od nowa co tu zrobic, tylko mam pare miechow to chce wykminic dobra konstrukcje, 2 fajnie bede wygladac :p
              "kluczykpl" jak ty to masz ? ile litrow jak strojone ??
              ja zrobilem w winisd symulacje 27Hz 50L dwa te stxy i wyszlo -6db 34,5Hz impuls ponizej 8ms, MAX POWER juz od 20hz leci pelny, SPL 86db leci w gore juz od 40Hz
              mowisz na dolna czest. w aucie nie stawiac ? a jaka opytmalna ? impuls jaki jest juz mozna powiedziec 'za duzy' ??
              BTW jakich programikow do tego uzywacie ?? wiadomo ze praktyka a progs to co innego no ale :)

Skomentuj

Eee... dales 2 stx do 50 litrow czy cos zle skumałem?

Skomentuj

djdarek, nie licz że w aucie zejdziesz poniżej 40Hz.Czym chcesz go napędzić?No chyba nie samym radiem...

Skomentuj

Nie bylo mowy o napędzie więc jak mozna Ci pomóc, Dj Darek??
                    Czy ma to byc samo radio?
                    Jeśli tak to wątpie że coś będzie grało dobrze.

[ Dodano: 2005-03-08, 20:38 ]
                    Z resztą prawie wszystko zależne jest od mocy...

Skomentuj

tak 50L i dwa stxy :P narazie sie bawie w winisd :P czemu nie uzyskam 40Hz ?? za male 'pomieszczenie' ??
                      to ma zasilac jakis dobry wzmak ktory zamierzalbym kupic albo zrobic cos rodem mostek tda7294 +przetwornica

Skomentuj

Za mala buda jak do 2 STXow!!!!
                        Daj je w 90litrów strojone na 35Hz do tego wzmak 2 razy 150W RMS i masz impreze w aucie.

Skomentuj

impuls !!!!! przy takim strojeniu, ale jak tyle ma byc litrow to za duzo :-( 90L to troche jest i pudla tez jest solidnie duzo,

odbiegajac od tych stxow co ladnie zagra ??

Skomentuj

Napisz ile możesz dać za głośnik to się zobaczy... i co ty chcesz od tego impulsu? Mi on nie przeszkadza nawet w szybkich utworach.

Skomentuj

Ja to sie wogóle dziwie co wy tu tworzycie.

Skomentuj

hehehe to ze tobie nie przeszkadza to nie znaczy ze mi tez w tym alfredzie mam cos ponizej 8ms a sa momenty ze sie nie wyrobi,
                                na glosnik chcialbym malo dac ale chce rozpatrzyc wszystkie warianty, nie powiem ile dokladnie bo sam nie wiem,

Skomentuj

Jak sam nie wiesz.. to za co sie zabierasz?

Moja propozycja:
                                  Zrób sobie suba takiego jak masz na CW i po sprawie.. a nie tu wymyslasz.

Umberto, to ma być sub do auta;D <lol>

Skomentuj

hehe jak bym chcial tak zrobic to bym nie pytal tylko wrzucilbym do auta skyrznie i po sprawie, ale ja chce cos innego moze lepszego a nei caly czas to samo :-P

[ Dodano: 2005-03-08, 22:15 ]
                                    nie tyle mota co malo wie :P i jest we wstepnej fazie wyboru calego sprzetu,

Skomentuj

Maxi, domyślm sie.Ale te litraże,te 30 pare Hertzów.Fajne!Tylko jakoś mało realne w aucie.Inna rzecz że Kolega na wzmak kase ma a z głośnikiem sie mota.Dziwne.Nie w te strone.Dobry wzmak ?
                                      Coś tu sie nie klei.

Skomentuj

umberto, bo to jest tak kolega chce zeby ladnie tupalo i za mala kase
                                        djdarek, pomysl najpierw o wytlumieniu bagaznika a potem sie zastanawiaj co do niego wlarzyc bez tego i tak kichowato zagra ale to tylko moja opinia

Skomentuj

Czaruję...
                                        X