Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

lepsza alternatywa do gdn20/80/2 - co tu wybrac?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

lepsza alternatywa do gdn20/80/2 - co tu wybrac?

Witam wszystkich!

Na poczatek chcialbym zaznaczyc ze nie jestem tu nowy (tylko tak wyglada) - po
    przeniesieniu serwera moje konto zniknelo wiec jestem jako "nowy".

Zlozylem swaja pierwsza konstrukcje na gdn 20/80/2 br. Efekt przeszedl moje
    oczekiwania lecz apetyt rosnie w miare jedzenia.

Chcialbym zlozyc swoja druga konstrukcje: mysle ze w obudowie pasmowo-przepustowej
    z jedna komora wentylowana (chce miec lepszy impuls). Mysle ze
    nowy glosnik powinien sie zmiescic do max 300 zl i srednica 20 - 25 cm. Wolalbym
    by obudowa miala max. ok 40L. Obecnie (wg WinISD) schodze na 43Hz, mysle ze
    ok 38Hz (przy -3dB) by mnie zadowolilo. Moc ok 150 W.

Prosze o porade co by tu wybrac (jaki glosnik i czy moze byc obudowa bass-band),

z gory dziekuje!

jak z 20 stek do 300zł to mysle ze SLS213 cie zadowoli(290zł)

Skomentuj

z audiocommponents bedzie duzoooo taniej, pewnie nie duzo brakuje do 12"

Skomentuj

tyle że do audiocompoinents to trzeba społke robic pozatym jestem juz nauczony poprzednim zamówieniem ze wcale nie jest tak tanio kiedy zamawia sie niedrogie głośniki(po wliczeniu wszystkich kosztów , transportu itp wcale nie jest tak rózowo)

Skomentuj

Witam,
          Według mnie, lepszy typ to Beyma 8BR40, a dużo lepszy to Peerless SLS213. Rozpatrując 8 cali tylko.
          Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Hm, poszukalem paramtetry do SLS213 i wsadzilem do winisd:
            po pierwsze primo: wyhodzi b. duza obudowa (45+15L) i slaby impuls na poziomie
            ok 15-17ms (obudowa bass-band)

w obudowie bass-reflex to juz tragedia: jak zminiejsze impuls to harakterystyka jest
            nie do przyjecia.

Troche kombinowalem i nic rozsadnego nie osiagnalem. Moze ktos ma suba na tym
            glosniku i podpowie jak go stroic?
            Nadmienie ze sub ma byc w 90% do muzyki wiec bas powinien byc dobrze kotrolowany

co do 8BR40 to jak znajde parametry to sie podziele spostrzezeniami.

pozdrawiam

Skomentuj

obudowa bass-band
              to zem sie usmial chyba chodzi ci o band pass ??
              Jezeli dla ciebie GDN20/80-2 jest lepszy od sls 8" to tak jak bys powiedzial ze fiat jest lepszy od BMW
              LUKASZ zrobil suba na tym malym sls'ie pogadaj z nim

NIE WIERZ TYLKO SYMULATOROM- ONE DAJA TYLKO POGLAD JAKIS, LICZY SIE JESZCZE WIEDZA I PRAKTYKA !!!

Skomentuj

NIE WIERZ TYLKO SYMULATOROM- ONE DAJA TYLKO POGLAD JAKIS, LICZY SIE JESZCZE WIEDZA I PRAKTYKA !!!

Głupoty gadasz, liczy się fryzura i styl

Tak na poważnie to za 200 pare złotych możesz z Holandii zamówić z chopakami SLS263. Jeżeli nie chce Ci się czekać to weź mniejszego brata juz w kraju. Myślę że nie ma co tu porównywać SLS'a z Gdn. Na akustyku masz kilka pomysłów jak zaaplikować tego maluszka.

Skomentuj

sowson, nie wiem po co ci taka wielka buda do tego slsa 213 wsadz go do BR 30-35l strojone na 35 hz i masz niezły impuls i niezłe zejscie(F3-34hz a max impuls jest przy 25hz i ma 17ms) jak dasz subsonika to mysle ze byłbys bardzo zadowolony.

ps. uwazam ze lepiej zagra w zwyklej budzie br, ale jak go chcesz wsadzac do B-P to wielkosci wychodza 25l i 16 l wiec nie wiem zkad ci sie biezrze to 45+15!

Skomentuj

Nie no jak już to tego SLS263. 8' woofer to wg mnie kicha, 10' to minimum pełny komfort to 12'

Skomentuj

Viper dobrze mówi.45L to juz sporo, ja sls10 montuję w 42l i mam zamiar zejść nawet do 28Hz.sls8 35l to spokojnie.Aha i napomkne że zamówienie w audiocomponents już jest na ukończeniu, jeśłi jesteś chetny to pisz, tam sls10 kosztuje 38Eur +przesyłka +tax myśle że nie mniej niż 50E całość bo będzie też upust za ilośc która zamawiamy:)

Skomentuj

coolombo, no zgodze sie z tobą że 8"woofer nie dorowna 10" ale zauwaz ze koledze chodzi o to by obudowa miała max 40 l a imo 40l na sls263 to niewiele(choć moze z powodzeniem wystarczyc), moze bedzie i miał niezła kontrole ale zejście wcale nie lepsze od 213, nie zawsze jest sens ładowac sie w wiekszy głosnik kiedy moze wystarczyc nieco mniejszy który za to łatwiej jest wysterować i zazwyczaj ma lepszą kontrole.

aha nie padło tu jeszcze bardzo istone pytanie tj. gdzie ten sub ma grac? jakie pomieszczenie , ile m2

Skomentuj

Dobra 10calówka nie potrzebuje wcale dużej budy żeby nisko zejść wystarczy 30-35L

Skomentuj

coolombo, Fajnie że dobra 10 calowka zejdzie nisko w 30 l ale rozpatrujemy przypadek sls263 a nie jakiejs hipotetycznej "dobrej 10 calówki"

Skomentuj

Dziekuje wszystkim za zabranie glosu w dyskusji!

Dodam ze sub ma pracowac w pokoju ok. 20-22m2.
                              Nie jest koniczne by sub schodzil bardzo nisko, mysle ze ok 40Hz (-3db)
                              styknie, wazne by jednak byla b. dobra kontrola bo nie nic gorszego jak
                              mi cos dudni.
                              z winisd na gdn20/80/2 zrobilem obudowe 35L i impuls teoretycznie 12 ms.
                              Wiec powiedzcie mi koledzy: co mam sadzic o sls jesli nie ma sily by zejsc
                              z impulsem ponizej 15ms ? A jak juz sie uda to buda 150L !!
                              A moze cos z obudowy closed?
                              Co do srednicy to widze ze chyba glosnik 8" to max zeby sie zmiescic z wmiare
                              mala obudowa.

pozdro

Skomentuj

nie chcę otwierać nowego tematu wiec tu spytam GDN 20/60/3 tonsila
                                a sTX 22-120 4 SX który lepszy? kasy mam na oba, ale po co przeplacac

Skomentuj

Czaruję...
                                X