Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje odsluchy ARN 150-04-8, ARV 104-04-8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Moje odsluchy ARN 150-04-8, ARV 104-04-8

hmmm powie tak, bas jest troche twardy... nawet szybki i nisko schodzi jak na malu glosniczek, srednie sa troche cofniete i chlodne, wysokie hmm troche podbite to widac na wykresie arv no i troche sypie piachem ogulnie zestaw gra srednio.

Aplikacja 9l strojenie na 45hz br 4cm-14cm
    Zwrotka podzial 3500 12/dB na oktawe i tlumik na ARV

Możesz wrzucic schemat zwrotki?

Skomentuj

hmmm wlasnie tu jest problem bo nie znam wartosci cewek tylko kondow i resystora

[ Dodano: 2005-03-12, 15:32 ]
      ps to sa robione kolumny na zamowinieie i chialem jak najtaniej wiec kupilem gotowa zwrotke, koles w akustyce powiedzial ze montuja je w kolumnach z tymi glosnikami

Skomentuj

Szkoda, bo ja tez mam takie monitorki i chciałem porownac :(

Skomentuj

a jak bys ocenil swoje??

Skomentuj

Mam arn150-03/8+ARV104-00/8, zwrotka zaprojektowana przez irka, obudowa 5 litrow CL.
            Grają w miarę liniowo (oprocz tego rezonansu ARV), ale dzwięk z nich jest sucho-ostry, ARV przydał by się wyższy podział (jest ok. 3500- 12dB/okt.) bo jak sam napisałes, przy tym podziale arv sypie piachem. (Miałem też 4700 - 18dB/okt. i arv grał znacznie lepiej.)
            Co do basu, to wiadomo, że codow nie ma, ale za to monitorki b.dobrze znoszą bliskosc scian (i od razu basu przybywa), srednica sucha i wycofana, co jest dla mnie największym dramatem :( Testowałem je na roznych wzmakach i powiem, że lubią moc. Najlepiej mi to grało przy wzmaku na stk4241V, aż byłem zaskoczony
            Niedługo będę testował te monitorki z filtrami aktywnymi 3000-24dB/okt.

Skomentuj

Projektujac ta zwrotke podzial na 3,5khz sam sie ustalil. Po prostu ARN150 ze swoim rezonansem nie daje mozliwosci wyzszego podzialu. W kolumnach raczej walczy sie o jak najnizszy podzial zeby poprawic charakterystyki kierunkowe. Moze to byc jednak problem w slabo wytlumionym pomieszczeniu gdzie sie redukuje te charakterystyki.

Skomentuj

ja mam 2*arn 150 i gdwk 10-80-7 graja ładnie basik jest. Ogólnie ok. Chcę do nich zrobic monitorki myslałem nad jesnym arn 188 i arv bądź arn 226 i arv lub gdwk. Co myslicie o tym????

czy arn 226 może byc do 2 way????

Skomentuj

dj_zibi, arn 226 raczej nie-Urban miał kiedyś zrobione kolumienki 2way na tym głośniku+jakiś wysokoton. alphard i wszyscy mówili że arn 226 jejt za duży do konstrukcji 2 way.

>>Piekny<<

Skomentuj

wiesz wszyscy mówia ale czy ktos to słyszał????/

wg. wykresy głośik gra do 4kHz więc cięcie np na 3000 i powinbno byc ok. Chodzi mi aby z rtych moniroków troche basu było.

Skomentuj

Brak mi słow normalnie. A może dasz jeszcze LW800 jako "cyka", bo wiesz - wszyscy powiedzą, że się nie nadaje, ale czy ktos to słyszał? Wątpie.

Skomentuj

ej ja tu chcialem zeby np inni sie wypowiedzieli o tym zestawieniu a tu niewiedomo co roztrzasacie :|

Skomentuj

reoddai, Ok żeby nie było że zjezdzam z tematu to powiem: robie takie same monitory tyle że z wręcz mimimalnymi różnicami:br na froncie i nie 45Hz a 44Hz (br-4cm/16cm) i modle sie żeby nie było słychać świstów powietrza :] zwrotke użyje wg. projektu irka.Mam nadzieje że ich dźwięk będzie się pokrywał z opiniami ludzi któży je chwalili. -i co jak by nie było wyowiedziałem sie na temat :P

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
                            ja mam 2*arn 150 i gdwk 10-80-7 graja ładnie basik jest. Ogólnie ok. Chcę do nich zrobic monitorki myslałem nad jesnym arn 188 i arv bądź arn 226 i arv lub gdwk. Co myslicie o tym????

czy arn 226 może byc do 2 way????
                            Wiesz co najlepszy do efektowych bedzie arn 312 i arv'ka chociaz drugi arn 312 moze tez byc ciekawym rozwiazaniem

A tak na serio znowu udowadniasz, ze nie zapoznales sie z tematami na forum.
                            Zdecydowanie 226 nie pasuje do 2way. W sumie 188 rowniez nie. Jak to bedzie wygladac nisko-srednio tonowy wiekszy niz we frontach?? Zrob na arn 150 i arv'ce.

Skomentuj

haha wiem jak grają 2 x arn 150 i gdwk jak ktos nie wierzy zapraszam na testy graja ładnie nawet bardzo.

A co do arn 226 widziałem na innym forum jak ktos dał je w 2 way dlatego pytam.

A wy odrazu.

Co do tematu polecam te arn 150.

Ja mam je w 17 litrach stojone na 45Hz br 6,5 na 18.

Mimo 15cm graja ładnym basem. mam pokój ok 17M2

Skomentuj

zalezy pod jakim wzgledem patrzysz.. jak nie masz sluchu i nie slyszales porzadnych kolumn to beda graly ladnie

Skomentuj

wy to zaraz człowieka gnebicie słuch hm chyba mam jak gram na klarnecie hm..

Słyszałem te arn 226 jak grały grały normalnie. Ha słyszałem również pro ac 2,5 te grały bajer.

Ale mówimy o normalnych cenach a nie o 4000zł. czy ile.

Ludzie.

Skomentuj

20cm glosnik nie nadaje sie do 2-way nie dlatego ze nie ciagnie do 3-4khz tylko dlatego ze przy tej czestotliwosci ma juz duze znieksztalcenia i kiepskie charakterystyki kierunkowe ore wynikaja z jego duzej srednicy. Praktycznie widzialem tylko jedna taka firmowa konstrukcje ale podzial byl na 1800Hz!
                                    Konstrukcje dwudrozne estradowe sa nawet na 15calowych glosnikach. Ale pod niewielkim katem slychac ze srednich i gory juz nie sluchac. Bo to na estrade a nie do domu.
                                    Jesli juz chcesz 20cm do 2-way to pusc go bez filtracji.

Skomentuj

ja mam Tannoye M1 dalem za nie 300zl i watpie zebys zlozyl w tej cenie cos lepszego.... nie mowie odrazy ze takie kolumienki na ARN graja beznadziejnie maja swoje brzmienie i swoj charakter ale zalezy komu jakie brzmienie sie podoba

Skomentuj

czyli 20 cm odpada chciałem zrobic monitorki do tych arn 150 które bedą tez dobrze grac basem myslałem o xw albo o arn 188

Skomentuj

Czaruję...
                                        X