Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

KONFIGURACJA D'APOLLITO vs TRADYCYJNA - WADY, ZALETY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

KONFIGURACJA D'APOLLITO vs TRADYCYJNA - WADY, ZALETY

Z tego co rozglądałem się po forum ten temat nie był od podstaw przerabiany.
    Jaka jest przewaga d'Apollito (NWN) nad tradycyjnym układem głośników (WNN)? Czy ARN-150 nadają się do zastosowania jako nisko-średniotonowe w takiej konstrukcji? Jakimi cechami musi wykazywać się kopułka aby można ją było zastosować? Czym musi się różnić zwrotnica od tej "zwykłej"? Od razu zastrzeżmy, że nie rozmawiamy o Vifach, Scan-speakach tylko Tonsil/TVM i ewentualnie kopułki Peerless'a. Jakie są Wasze opinie na ten temat?

Przede wszystkim kierunkowość i większy SPL z małych głośników. Podział powinien być jak najniżej , nawet mniej niż 2kHz. Te ARN mają niską efektywność (chyba 84 dB/m), więc chyba nie. Do d'Appolito nadają się głośniki wysokiej klasy, bo ta konfiguracja jest trudna i wymagająca. Zwrotnica zwykle 18 dB/okt góra w przeciwfazie i 6 dB/okt dół Butterworth (tak by akustycznie wychodziły z tego filtry 18dB/okt.). Temat szeroki i dobrze opisany w książce J. Krajewskiego "Głośniki i zestawy głośnikowe", ale bez przykładów. Trzeba dobrze dobrać odległość między głośnikami. Rozwiązanie skierowana dla miłośników kina domowego. Jeśli nie ma takiej potrzeby nie ma sensu stosować. Dają dobrą kierunkowość dźwięku w płaszczyźnie pionowej (dobre przybliżenie źródła punktowego) ale już nie w poziomej. Do wykonania dobrego układu d'Appolito potrzebne są dokładne pomiary i oscyloskop. Nie wiem czy te głośniki się nadają bo ARN na niską efektywność a ARV może zagrać nie za dobrze przy niskim podziale.

Skomentuj

Mój błąd - nie napisałem że jako kopułki będą pracować DT-100 Peerless'a. ARV nawet nie brałem pod uwagę. A ARN-150-60/4 mają efektywność 87dB. A dostępu do sprzętu pomiarowego nie mam, więc d'Apollito chyba odpada. Szkoda bo taka konfiguracja lepiej prezentuje się optycznie a to przy moich kolumnach miało kluczowe znaczenie.

Albo poradzę się Yoshiego - on ma spore doświadczenie jeśli chodzi o ARNy a 150 to już szczególnie

Skomentuj

Konfiguracja symetryczna ma w zasadzie tylko zalety optyczne bo elektrycznie sa same klopoty :)
        Waskie charakterystyki katowe ktore czasem sa zaletami ze wzgledu na male odbicia dzwieku od scian.

Skomentuj

Czaruję...
        X