Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ALPHARD EM 801 - porady

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ALPHARD EM 801 - porady

Witam.
    Mam zamiar kupić głośniki średniotonowe.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44627617

Chciałbym się dowiedzieć co o nich sądzicie, może ktoś juz ma albo słyszał taki głośnik. Prosze o uwagi.
    Z góry dziękuje

nie lepiej Tonsila za tą samą cenę?

Skomentuj

stary nie tykaj sie tego shitu:/:/:/kup lepiej arp 150,bedzie duzo lepiej alebo jak kolega mowi tonsila:]

Skomentuj

W takiem razie jakie głośniki tonsila za ta samą cene ?? Czy będą grały lepiej czy gorzej ?? Jeśli mozna linka do konkretnych głośników które proponujecie
        Z góry dziękuje

Skomentuj

polecam arp http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44186147 :]taka sama cena jak alphard a bedzie gral duzo lepiej :]

Skomentuj

Odświeżam pytanie.

aLPIARD EM 801 widzi mi się w satelitkach pseudoestradowych. Ma odpowiednią moc, stosunkowo wysoki SPL (według producenta) i nie potrzebuje obudowy. Uzupełnił bym go tylko jakimś wysokotonowcem, może STX GDWT. Obudowa była by minimalna, była by tylko elementem nośnym do głośników, nie miałaby żadnego znaczenia akustycznego. Saltelitki były by malutkie. To jest bardzo ważne dla mobilnego DJ'a. Oczywiście uzupełniał by to SUB grający do powiedzmy ok. 800 Hz. Proponujecie arp 150 pewnie i jest lepszy brzmieniowo, ale ma mniejszą moc, mniejszy SPL i więcej zajmie miejsca.
            Podkreślam, że chodzi o bale, bankiety, wesela a nie o Hi-Fi.

Czekam na rady i konstruktywną krytykę.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez SILNY
              SUB grający do powiedzmy ok. 800 Hz
              to nie sub, a już midwoofer :)
              Od tego alpharda wolałbym stxa 22 estradowego lub ARZ.
              ARP150 to średniak i się do tego nie nadaje, oprócz tego brzmi tragicznie.

Skomentuj

Wiem, że to nie SUB, chciałem tylko pokazać jakie pasmo będą miały do obrobienia satelitki, a konkretnie to chciałem powiedzieć, że nie muszą grać basu.

Co do STX GDS-22-120-4-SE to pewnie masz trochę racji. Pomijając wszystkie inne argumenty to STX ma lepszą jakość niż aLPIARD. Tylko muszę policzyć czy minimalna obudowa będzie mu przeszkadzała w graniu od ok 500 - 800 Hz. A może wiecie czy obudowa ma wpływ na prace głośnika powyżej 500 Hz?
                Tylko znowu ten STX robi dziwne rzeczy powyżej 1 kHz, a wysoki będzie grał powyżej 3 kHz i pomiędzy 1 - 3 kHz będzie kaszana, ale z drugiej strony na balach komu tobędzie przeszkadzało?

Co do arp nie wypowiem się, bo nie słyszłem, poprzednie wypowiedzi go wychwalały, ale dla mnie się nie nadaje. Napisz coś więcej o ARZ (jaki konkretnie?).

Skomentuj

SILNY, ciezko troche na forum poszukac?

Skomentuj

czemu pasmo dopiero od 800hz ?
                    przeca to nieco bez sensu ograniczać mu pasmo od dolu aż tak bardzo...

ARZ 6604 lub 6608 - 4 i 8R.

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi
                      SILNY, ciezko troche na forum poszukac?
                      Przeszukałem forum i to był jedyny wątek o EM 801. Gdybyś uważnie przezytał ten wątek to byś zauważył, że moje pytania dotyczą tego głośnika. Nie zakładałem nowego wątku tylko odświeżyłem stary.
                      Zamieszczone przez takero
                      czemu pasmo dopiero od 800hz ?
                      przeca to nieco bez sensu ograniczać mu pasmo od dolu aż tak bardzo...
                      Oczywiście słuszna i cenna uwaga, ale nie na temat :-). Poprostu mam "doły" (nie SUB'y ;-) ) które mogą dobrze grać do 1 kHz, a nawet wyżej. Chcę jak najmniejsze satelitki na estradę. Ten aLPIARD EM 801 urzekł mnie tym, że nie wymaga obudowy i ma parametry do przyjęcia. Ale zanim zaiwestuje to poddam temat dyskusji z której może wyniknąć coś konstruktywnego. Oczywiście podział może być znacznie niższy. Podałem podział tak wysoki, żeby obudowa miała znikomy wpływ na pracę głośnika.

Pozdrowienia.

Skomentuj

ja nie rozumiem po co go ciąć tak wysoko...
                        i może lepiej zastanów sie nad arz, 10L na jednego i będzie ładnie, i pociągnie do tych 100-150hz (nie pamiętam) całkiem efektywnie

Skomentuj

Zamieszczone przez SILNY
                          Oczywiście słuszna i cenna uwaga, ale nie na temat . Poprostu mam "doły" (nie SUB'y ) które mogą dobrze grać do 1 kHz, a nawet wyżej. Chcę jak najmniejsze satelitki na estradę. Ten aLPIARD EM 801 urzekł mnie tym, że nie wymaga obudowy i ma parametry do przyjęcia. Ale zanim zaiwestuje to poddam temat dyskusji z której może wyniknąć coś konstruktywnego. Oczywiście podział może być znacznie niższy. Podałem podział tak wysoki, żeby obudowa miała znikomy wpływ na pracę głośnika.
                          to jeszcze pareset hz wyżęj i kopułke będziesz mógł zastosować... Ta to dopiero będzie małą satelitką
                          Chyba każdy szerokopasmowiec , nawet 10cm w każdej budzie praktycznie będzie miał pasmo od 200hz, więc po co go ucinać przy 800hz ? :|

Skomentuj

Jeszcze raz. :-)
                            Nie chce ciąć wysoko. Chcę jak najmniejsze satelity, absurdalnie małe. Może 4 szt spinane w walizkę. Obudowa ma wręcz "opinać" głośniki, ma być tylko elementem nośnym, nie akustycznym. Być może będzie z PCV a nie z płyt. Obudowa będzie ciasna (bardzo mało litrów). Konsekwencją takiej obudowy będzie brak niskich tonów. Podając takie częstotliwości odcięcia chciałem zaznaczyć że:
                            - nie zależy mi na zejściu (będzie osobna sekcja niskotonowa)
                            - mogę ciąć wysoko (mogę, to nie znaczy że koniecznie chcę)
                            - doły które mam mogą grać wysoko (ponad 1 kHz)
                            Dodam jeszcze, że o częstotliwości podziału będzie realizowana przez crossover przed końcówkami mocy.

Pytam co myślicie o zastosowaniu przedmiotowego głośnika (EM 801) w satelitach estradowych 0 l (po odjęciu objętości głośników), a Wy mówicie o wszystkim innym ale nie o wadach, zaletach i kontrpropozycjach. To mi przypomina pewien dowcip, ale nie chcę robić Off Topic.

Zaraz poszukam czegoś o ARZ które proponujecie.

Takero, myślałem o głośniku który zagra od 1,5 kHz i to faktycznie byłaby arcy mała satelitka, wręcz kieszonkowa. Ale żeby taki głośnik był dobry i wytrzymały to musi być drogi. Mnie stać raczej na rozwiązania klasy STX, a w tej klasie to wysokotonowce dopiero od 3,5 kHz można bezpiecznie stosować.

"Zejdźcie" już z tej wysokiej częstotliwości podziału. Przyznaje, że za ostrożnie przeszacowałem z obawy o mały litraż obudowy. :-)

Pozdrawiam

Skomentuj

SILNY, wkładasz np ARZ czy tego alpierda 8' czy cokolwiek w tym rozmiarze w bude 3-5l która dla 20cm głośnika jest absurdalnie mała, tak naprawde jest tak mała że tylko kosz się mieści na głębokośc, a głośnik patrząc od przodu wypełnia cały front.
                              Następnie wytłumiasz ją ostro.
                              Pasmo będzie od jakiś ~200hz.
                              Więc nie rozumiem po koego ciąć go przy 800hz ?
                              Jeśli już tak wysokie cięcie z konieczności małej budy to po co 8 cali ?
                              Nawet 4 cale stykną...
                              Chyba lepiej żeby te kolumny mimo wszystko grały niżej , prawda ?
                              Zamieszczone przez SILNY
                              Pytam co myślicie o zastosowaniu przedmiotowego głośnika (EM 801) w satelitach estradowych 0 l (po odjęciu objętości głośników), a Wy mówicie o wszystkim innym ale nie o wadach, zaletach i kontrpropozycjach. To mi przypomina pewien dowcip, ale nie chcę robić Off Topic.
                              ciekawe jak taką bude zrobisz - chyba specjalnie musialbyś ją wyprofilować, tylko znów nie wiadomo po co bo będzie zajmowała dokładnie tyle samo miejsca co taka paru litrowa.
                              Jakto nie mowimy o kontrpropozycjach ? :|
                              A o czym są tu moje posty... ??
                              Zauważ że to Ty ciągle się upierasz na to cięcie 800hz wzięte chyba z księżyca...

[ Dodano: 2007-03-22, 20:38 ]
                              Zamieszczone przez SILNY
                              Takero, myślałem o głośniku który zagra od 1,5 kHz i to faktycznie byłaby arcy mała satelitka, wręcz kieszonkowa. Ale żeby taki głośnik był dobry i wytrzymały to musi być drogi. Mnie stać raczej na rozwiązania klasy STX, a w tej klasie to wysokotonowce dopiero od 3,5 kHz można bezpiecznie stosować.
                              daj jakiegoś średniaka...

Skomentuj

Zamieszczone przez Takero
                                Zauważ że to Ty ciągle się upierasz na to cięcie 800hz wzięte chyba z księżyca...
                                Nie upieram się, przyznałem, że tak oszacowałem z obawy o wpływ ciasnej obudowy. Przyznaje, nie policzyłem, nie zasymulowałem, nie sprawdziłem. Ale wierzę Ci i przyjmuje do wiadomości, że w ciasnej budzie zagra od 200 Hz, a może nawet niżej. I wiem doskonale, że niższe cięcie będzie z wielu względów lepsze.
                                Zamieszczone przez Takero
                                ciekawe jak taką bude zrobisz - chyba specjalnie musialbyś ją wyprofilować
                                Oczywiście nie, to była przenośnia. Buda będzie miała przekrój trapezu, wewnętrznie dopasowanego do kształtu i wymiarów kosza. Więc w praktyce będzie miała może litr, może 5 litrów, to bez znaczenia.

Teraz "do brzegu":
                                Poczytałem o ARZ i podoba mi się, ale:
                                1. Czy on zagra bez wysokotonowca? To jest głośnik szerokopasmowy, czy można go zastosować bez wysokotonowego? To byłaby kolosalna zaleta do mojego rozwiązania.
                                2. Ma trochę małą moc. Wiem, że moc głośnika to nie jest decydujący parametr, ale 30 W głośnik na imprezy? Ten parametr nie budzi mojego zaufania.

Skomentuj

chłopie...
                                  chłopie...
                                  ehhh... jasne ze ARZ gra bez wysokotonówki, jak sama nazwa wskazuje. 30Wmoc... jasne, mało... LMa połyka w 20L bez gadania, symasym tez nie raz odkręcony dość mocno i bez uszczerbku. jednak spójrz na SPL...

Skomentuj

Zamieszczone przez SILNY
                                    2. Ma trochę małą moc. Wiem, że moc głośnika to nie jest decydujący parametr, ale 30 W głośnik na imprezy? Ten parametr nie budzi mojego zaufania.
                                    Jak go odetniesz na tych paruset hz to wytrzyma zdecydowanie więcej,
                                    pozatym z tego co pamietam to LDM robił nieraz testy zostawiając je na całą noc pod wzmakiem dającym po 100w na arz i wszystkie te bez wad produkcyjnych przeszły ten test więc byłbym spokojny.
                                    Zrobilem znajomemu parke hornów - po parce ARZetów na kolumne, napędzane z mostka tda zasilanego z trafa 2 x 28vac 500va , więc conajmniej 60w na jednego ARZ szło. Niedługo już rok im strzeli, co weekend ostre granie i jeszcze żaden się nie upalił.

Skomentuj

No tak.
                                      aLPIARD ma znacznie wyższy SPL (jeśli wierzyć producentowi) a to jest ważne na estradzie. Sam nie wiem. Najlepiej byłoby kupić oba i porównać.

Skomentuj

alphard ma dosc duza efektywnosc jak na alpharda ale ma tak duza dziure na srodku pasma ze tak naparwde nie nadaje sie do niczego.
                                        Proponuje Alpharda serii RW65, 80. W poniedzialek bede mogl podrzucic charakterystyki.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X