Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN-22-120-4-SS - opinie na temat projektu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN-22-120-4-SS - opinie na temat projektu

Będę wdzięczny za wszystkie opinie na temat poniższego projektu. Subwoofer do kina domowego w pomieszczeniu około 25m2.

Coś mi się impuls nie podoba.

Głośniczek to GDN-22-120-4-SS. Napęd TDA7294.

Fotki ze screenami projektu dostępne na stronie:

http://www.yellow.republika.pl/Data/opx.htm

Witam.

Wlasciwie to musisz pokombinowac. Mozesz zmniejszyc obudowe. Powieksz tez srednice b-r (ale nie przesadzaj bo przy zaduzym b-r zwieksza sie tez impuls), poniewaz szybkosc powietrza w nim jest za duza. PRZEDE WSZYSTKIM radze symulowac projekt dla mniejszej mocy dostarczonej, poniewaz 120W to zdecydowanie za duzo jak na mozliwosci TDA7294. Mozesz przeslac mi plik z BassBox'a a ja sie pobawie i przesle Ci poprawiony wedlug mnie.

Pozdrawiam.

PS. Budowa subwoofera to jeden wielki kompromis, zwlaszcza na glosniku STX'a, ale jak troche popracujesz to wyciagniesz z niego to co najlepsze. Powodzenia!

Skomentuj

przy za duzym b-r zwieksza sie impuls a co to za herezja ?? !!

chyba wazne jest, jak jest zestrojony a im wieksza srednica i powierzchnia tym lepiej bo pracuje bardziej liniowo, oczywiscie trudno to pogodzic bo w miare wzrostu powierzchni zwieksza sie dlugosc tunelu

Skomentuj

No coz... to nie herezja. Zwieksza sie masa ukladu rezonujacego, wiec zwieksza sie impuls (nieznacznie i w waskim przedziale czestotliwosci - tym za ktory jest odpowiedzialny b-r). No chyba, ze ja sie myle i glosnik z membrana 22g i 80 g bedzie mial taki sam impuls.

Skomentuj

yellow_p, 18ms, tymabrdziej że sub do kina, to nie jest jakiś tragiczny wynik.

Możesz też zmiejszyć litraż do tych 25litrów, wtedy masz około 15ms...

Skomentuj

co wy za brednie gadacie z tym impulsem?? impuls w symulacji sie zmienia ale tylko dla tego że przy mniejszej średnicy spada sprawność dzialania B-R a nie jakieś bzdury o masie drgającej....

Skomentuj

Nawet do kina impuls za duzy wiec proponuje zmniejszyc obudowe i inaczej stroic nop nizej zeby nie powstawalo takie podbicie a najwiekszy impuls przeniesc na podakustyczna.

Skomentuj

meles jeszcze zastanow sie nad predkoscia masz 2 rury o mniejszym i wiekszym przekroju w okreslonym czasie masz przepchac okreslona objetosc

a teraz zastanow sie gdzie bedziesz musial miec wieksza predkosc przeplywu zeby przepchac tyle samo ?

fizyka , fizyka i jeszcze raz fizyka

Skomentuj

Zamieszczone przez Tom
                  meles jeszcze zastanow sie nad predkoscia masz 2 rury o mniejszym i wiekszym przekroju w okreslonym czasie masz przepchac okreslona objetosc

a teraz zastanow sie gdzie bedziesz musial miec wieksza predkosc przeplywu zeby przepchac tyle samo ?
                  Z tym sie zgadzam.

Ale ja mowie A a Ty B. Nie chodzi tu o predkosc powietrza w b-r a o jego mase. Zgadzam sie, ze w b-r o wiekszej srednicy beda mniejsze predkosci powietrza (prawo przeplywu funkcjonuje zarowno dla cieczy jak i gazow). Przedzytaj dokladnie co pisalem. Impuls zwiekszy sie nieznaczie w zwiazku ze zwiekszeniem masy powietrza. Wlasciwie to dla strojenia 30Hz przy sr. b-r 50-70 mm nastepuje ~4,5 raza zwiekszene masy powietrza w tunelu. Jezeli to nie ma wplywu na dlugosc impulsu to ja juz nie wiem.

Skomentuj

no niestety to zjawisko niema znaczenia :P albo jest ono marginalne... poprostu przy mniejszych średniacach działanie B-R ma mniejszą skuteczność jak by to uzmysłowić hmm.... tak jak masz mniejszą średnice rury to mniej wody z niej leci to tak jak jest mniejsza średnica B-R to ma gorsze właściwości akustyczne (tworzą się zawirowania ze wzrostem prędkości się one nasilają i degradują dźwięk a to "przytykanie" się b-r powoduje to że głosnik dziala jak w czymś pomiędzy budą zamkniętą a B-R więc impuls spada

Skomentuj

No niby tak. Twoje rozumowanie wydaje sie sluszne. Wiem, ze wraz ze zmiana powierzchni b-r zmienia sie jego efektywnosc (nie wydajnosc :P). Tylko nie jestem do konca przekonany. Wydaje mi sie, ze zmiana masy tez ma wplyw na to zjawisko. Jak znajde czas to sobie wszystko na spokojnie policze. Tak na "chlopski rozum" to obie teorie wydaja sie byc rozsadne jednak tylko obliczenia moga to ostatecznie wyjasnic.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Jeszcze raz - tym razem poprawione:

http://www.yellow.republika.pl/p2/opx.htm

Wylot bass-reflex z przdu - średnica 70-80 [mm].

Chyba lepiej nie będzie. Czy jeszcze coś zmienić ?

Skomentuj

Jest dobrze, tylko uwzgladnij odpowiedz b-r na wykresach (taka mala ikonka z lewej okna z czarnym tunelem) to bedziesz mial prawidlowy impuls. Mi wychodzi cos okolo 12ms. Mysle, ze bedzie ok.

Skomentuj

Czaruję...
                          X