Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Raz jeszcze Tonsil vs Tesla

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Raz jeszcze Tonsil vs Tesla

Witam!
    Nosze sie z zamiarem zrobienia milych dla ucha kolumienek o srednich gabarytach.
    W zasadzie do moje zastanawiania ograniczaja sie do doboru glosnika.
    W glowie kolebie mi sie Tonsil GDN 20/40 8ohm. Dosc sympatycznie wygladajacy
    glosnik, ale z drugiej strony, zwrocilem uwage na Tesle ARN-200-05/8. Moc niby wieksza,
    parametry znacznie rozne.
    Gabaryty obudowy w zasadzie juz sa ustalone i nie ulegna zmianie. Bedzie to 73x22x25 (wysokosc x szerokosc x glebokosc). Sciagnki boczne i tyl 1,8 cm czolowa 2,2 cm.
    Calosc ma ok 40 litrow. Jako sredniotonowego uzyje Tonsilowskiego GDN 16/30 a wysokotonowego Tonsil GDWK 9/80/1. Zwrotnice mam Janbo SŁOT-U z podzialem 850/6600.
    Teraz takiej uzywam w kombinacji 2x GDN 16/30 + GDWK 9/80/1 i jest pieknie.

Meritum.
    Brac Tonsila czy Tesle? Sklanialbym sie ku Tesli bo tansza a tez potrafi ladnie pobudzic uklad krwionosny. Z kolei co Tonsil to Tonsil.
    STXa nie chce. Nie ma nic ciekawego do zaoferowania a glosnik ma miec nie wiecej jak 21cm srednicy zewnetrznej.

Pozdrawiam

ja bym nie dawał żadnego ...to co teraz posiadasz jest lepsze !!!,
    bedziesz miał mało kontrolowany bas , średni zagłuszy basówkę !,
    daj jakiś mniejszy średnotonowy , musi być szybszy ,najlepiej na sztywnym zawieszeniu (ale to rzecz gustu) , i pamiętaj o basówce dwudziestka tonsila ma słabą kontrole ,co najwyżej niżej trochę ci zejdzie ale będzie to mocno 'kluchowaty' bas i nie wiem czy taki lubisz.....

Mimo wszystko to co masz jest dużo lepsze.... , zainwestuj w lepsze głośniki o podobnej średnicy do 17 cm.... i lepszy wysokotonowy.
    pozdrawiam.

Skomentuj

Również szukałem głośnika niskotonowego 20cm na forum. Jak się okazało to na 20 Tonsila dużo ludzi nażeka. Ja osobiście wybrałem TESLE.
      Powodzenia :)

Skomentuj

Tonsil, Tesla, STX srac mi sie juz chce jak to slysze..... ludzie czy wy sie ograniczacie do tych trzech firm i to beznadziejnych w dodatku ?? czy tak trudo dolozyc 30zl i kupic Visatona na przyklad?? Wolal bym kupic z allegro Heco ( http://allegro.pl/show_item.php?item=44626292 ) niz zasranego stx'a ktory nic soba nie reprezentuje..... Jezeli bedzie tak dalej ze beda uzywane glosniki tylko tych trzech obesranych firm to dzial z konstrukcjami bedzie psu w dupe jak kazde kolumny beda na stx'a i teslach.... no moze ktos kiedys zaszasta kasa i kupi DT100....
        Rozumiem ze w polsce nie ma i nie bedzie pieniedzy NIGDY i zawsze bedzie bieda... rozumiem to bo mi sie tez nie przelewa, sam niedlugo bede robil niskobudzetowe podlogowki ale wybiore cos z monacor'a w 99% bo wole dolozyc pare groszy i zrobic kolumny w terminie miesiac pozniejszym niz kupic stx'a ktory bedzie 100 razy gorszy od 50zl drozszego monacor'a na przyklad, nie mowie juz o tanich vifach z serii tc.....

LUDZIE NIE OGRANICZAJCIE SIE TYLKO DO TEGO CHLAMU.......

PS nie boje sie wyrazic swojej opini chodz wiem ze zaraz tu wpadnie ucisniony obronca stx'a i powie ze za ta cene nic lepszego nie kupi i tak dalej i tak dalej........

Pozdrawiam, Michal

Skomentuj

Tez nie przepadam za STXem ani Tesla, ale jesli chodzi o Tonsila nie mozna powiedziec ze jest to badziewna firma bo tak nie jest. Wprawdzie na polski rynek DIY wypuszczane sa tylko te najgorsze przetworniki, ale juz na eksport ida naprawde dobre glosniczki (sa one rowniez stosowane w kolumanch ich produkcji), stosowane w kolumnach renomowanych firm. Nie mowie tu ze Tonsil to High-End bo tak nie jest, nigdy nie bylo i raczej nigdy nie bedzie, ale nie mozna porownywac go do STXa i mowic ze to scierwo. Inna rzecza jest fakt, ze duzo ludzi patrzy na produkty fabryki z Wrzesni przez pryzmat starcyh Altusow i innych nie zawsze udanych kolumienek Unitry.

To jest cale moje zdanie o polskiej produkcji glosnikow. Nie chce sie tu z nikim klocic, bo nie o to chodzi, ale mailem zamiar tylko pokazac ze Tonsil jest o niebo lepszy od podanego tu STXa i nie mozna mowic ze jest to kompletnie badziewie.

Skomentuj

wisnia
            Polac ci dobrze gadasz, lepiej dolozyc troche kaski naprawde. Jezeli sie mamy zamiar delektowac muzyka to warto dlozy nieco grosza i kupic cos lepszego. Wspomniane Heco naprawde nie sa zle, sam mam kopolki HT26 i tonsil do nich nie ma startu niestety (a kosztuja 45zł). Nie ma co szukac jakichs tam groszowych oszczednosci czy cos, nie raz idzie sie na impreze przehula 50zł i nawet tego sie nie zawazy, a jakby takie 50zł do glosnika dolozyc to skok jakosciowy gwarantowany. ( Oczywiscie nie ograniczajmy imprezowania kosztem glosnikow )
            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czaruję...
            X