Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kilka rad od profesionalistów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kilka rad od profesionalistów

Witam.
    Po długich poszukiwaniach na forum i dzięki Waszej pomocy sprecyzowałem głośniki do zestawu 3-drożnego.TERAZ PROSZE O KILKA RAD.

1.Bas to Tesla ARN-226-07-8 2szt./kolumne(Niski i szybki bez buczenia, po prostu dobrej jakości (nie zalerzy mi na efektywności dB) )
    a. Czy lepiej łączyć szeregowo(8 ohm) czy równolegle(4 ohm)
    b. Jaki dobry inpuls dla BR
    c. Jaka skuteczność przy BR 88dB+3dB+3dB(port BR)
    d. Czy można go ciąć do 600Hz

2.Średniotonowy to Tesla ARP150-8 1szt./kolumne
    a. Czy to dobry głośnik? Czy można kupić coś lepszego w tym przedziale cenowym?(do 80,00szt)
    b. Czy dobre cięcie 600->3,5kHz

3. Wysokotonowy Tonsil 9/80 lub 11/100 a może VifaTC20SD05-06(Allegro).
    a. Który będzie najlepszy?
    b. Jak je ciąć
    c. Im niżej tniemy wysokiego to lepiej?
    d. Może coś innego za tą cene?(do 100,00szt)

Gdzie na forum można zamówić głośniczki z Holandi?
    UWAGA!! Nie jestem techno maniakiem, po prostu nie mam zaduż kasy(student PWR)

BARDZO PROSZE O POMOC. ZA KRZDE INFO WIELKIE DZIĘKI
    POZDRO!!!!!!!!

Hm oczekujesz gotowego projektu?
    Jesli sprecyzowales ciecie dla sredniego (calkiem w normie) to reszte juz wiesz jak ciac zeby sie zgralo.
    Jesli nie wiesz wroc do czytania wiadomosci takze w innych miejscach nie koniecznie elektronicznych.
    Pamietaj o wyrownaniu efektywnosci poszczegolnych glosnikow i doborze strojenia, jaka obudowa bedzie?
    Efektywnosc zestawu bedziesz mial na poziomie sredniej efektywnosci pojedynczego skladowego glosnika niskotonowego. Dla uniwersalnosci polaczylbym w 8Ohm i latwiej bedzie dobrac gotowa zwrotnice (jak mniemam). Do niskiego i sredniego nie szlaej w kosmicznymi wysokimi.EZO robil kolumny na 2x226 i ARP i wysokim starszej generacji ale zgra sie z tym takze GDWK 10/80/7 EX jaka i ja trenuje czesto - gesto albo 8czy9/13/120 z miekka membrana calkiem ladnie brzmi i nie trzeba tak bardzo jej gasic jak by teoria wskazywala. D0 80zl kupisz sredni jakas 12stke Tonsila ale czest podzialu musza byc inne i najprawdopodobniej wlasna komora, wiec czasem sie oplaca uproscic a ARP nie jest zly.

Skomentuj

Głośniki wybrałem tylko mam kilka wnikliwych pytań.
      Obudowa będzie raczej zamknięta, zależy mi na impulsie. Jak impuls w BR będzie bardzo dobry to pozostane przy BR.
      Zwrotnice wole sam zrobić.
      O efektywności pamiętam, nie źle będe musiał tłumić tego ARP:).
      Nie chce kopiować kolumny EZO!! Nie mówie że jest zła ale wole zrobić coś czego jeszcze nie ma, coś indywidualnego.
      Jak narazie nie symulowałem głośnika, zbieram informacje.
      Dlaczego nie szaleć(cenowo) z wysokimi?? Później mam zamiar kupiś PeerlessDT100 lub jakomś Vife do 150/szt.
      Prosze odpowiedzieć na pytania zawarte w punktach. To ważne
      Dzięki

Skomentuj

I dobrze ze nie mowisz ze sa zle ...bo kop w tylek bym zapodal :) hehe

A tak na powaznie. Jesli 226 to tylko wersja 07/4 Ohm jest to najlepszy przetwornik z tej serii.
        Nisko zejdzie bez dodatkow jakim jest np. buczenie.
        Mam jedna rade dla Ciebie. Jesli masz zmamiar cos zmienic pozniej w zestawie glosnikowym to chyba lepiej poczekac niz potem wymontowywac niepotrzebne przetworniki.
        Przemysl to.

Skomentuj

EZO ma racje pod wzgledem pozniejszego przekonstruowywania scianki czolowej, zwrotnicy itd pod nowe glosniki.
          Jesli kupisz jakies super wysokotonowce to ich brzmienie bedzie sie oddzielac od charakteru Tesli (to proste).
          EZO wyprobowal takze ze BR nie szkodzi tym glosnikom i mimo ze impuls nie wyglada super hiper jak w glosnikach za 1000za sztuke na symulacjach to w praktyce nie ma niekoprzystnych zaburzen w wybrzmiewaniu.Kolumny robia dopbre wrazenie poprostu na sluchaczu.

Skomentuj

EZO Dzięki że pozytywnie mnie odebrałeś:)
            Oki jak bas to ARN-226-07 ale musze go łączyć szeregow i CO Z EFEKTYWNOŚCIĄ!!! pozostanie na poziomie jednego głośnika czy może +3dB??
            Poczekam i zbiore więcej kasy na średniotonowego i wysokotonowca.
            Prosze odpowiedzcie mi na pytania na guże!!! Prosze.
            Wiem że pytania są kąkretne i nie można "lać wode" więc prosze o odpowiedzi od profesjonalistów.
            Dzięki

Skomentuj

Napisalem Ci co z efektywnoscia.
              RTeoria teoria ale jak uwzglednisz filtry i spadek efektywnosci wraz z czestotliwoscia i uwzglednisz to ze srednia efektywnosc w zakresie wykorzystania u Ciebie glosnika jest napewno nizsza od sredniej w calyum pasmie przenoszenia golego przetwornika (w warunkach pomiarow u producenta) to wlasnie daje blisko srednia skladowego pojedynczego nominalnego.

Skomentuj

Zadełem kilka pytań a dostałem odpowiedzi tylko dwie(z góry dziękuje MAREK W i EZO). Jednak to niewystarczy aby dobrze zbudować kolumny. Szkoda że niewiel ludzi zna odpowiedzi na powyższe pytania.
                Dzięki wielkie chyba kupie jakąmś książke wielo tonową a morze lepiej na Akustyke na Polibude??? Tam napewno się czegoś dowiem.
                Pozdro:)
                Jak ktos jeszcze da rade to niech odpowie na pytanie.

Skomentuj

1.a na tej stronie sa opisane wady i zalety laczenia szeregowego i rownoleglego, zaleznie co chcesz uzyskac.Jesli chcesz miec kolumne 8 Ohm nie masz wyboru stosujac dwa glosniki basowe, przy 4ro sa inne parametry zwrotnicy wiadomo ale jest to ciezsze obciazenie i nie wszystkie wzmaki to wytrzymaja
                  b.tak do 14ms jesli to kolumna, moze byc wiecej jesli nop miesci sie poza obszarem slyszalnym np na 30Hz ale wtedy istnieje niebezpieczenstwo zwarcia akustycznego i innych pasozytniczych znieksztalcen
                  c mowilem o efektywnosci
                  d. tak

2.a.np GDM 10/80/2 daje inne rezultaty ale ma mniejsza dupe i jest izolowany akustycznie
                  b. ARP lepiej ciac wyzej np 9KHz 3,5 KHz o zasadach bezpiecznego ciecia i dlaczego przy roznych filtrach roznie oddalone sa fpodzialu od f rezonansowych opisywal na swojej stronie Irek i ja na www.audiomania.info w dziale artykulow ze zwrotnicami

3.a. zalezy co chcesz uzyskac
                  b. ostro hm wlasciwie mozemy wrocic do p2b
                  c.nie zawsze nizej ciete jest lepiej.Zalezy jakie brzmienie chcesz uzyskac i jak sie skladaja charakterystyki pod wzgledem pasma i fazy.Ucho ludzkie jest wrazliwe na dzwieki w granicach 1-3KHz i zalezy od glosnikow jak podzial umieszczac.Sa 2 szkoly.Jedni wola dac mniejszy nisko sredni zeby ladnie przenosil do np 4KHz a kopulkje tam dopiero wlacza a inni wola dac lepsza kopulke przy jednoczesnie wiekszym nisko srednim zeby szybciej przejmowala prace tam gdzie ten niski juz nie brzmi dobrze.W zestawach 3 droznych praktycznie najlepiej wykorzystuje sie uzyteczne pasmo sredniaka wiec podzial umieszcza sie tam gdzie najlepiej wychodzi znow wracam do zlozenia charakterystyk
                  d. sa i inne w cenie do 100, poszperaj w katalogu Intertechnika, Visatonu i Tonsila (a wllasciwie u dystrybutorow bo nie zawsze lista produktow jest rowna liscie sprzedawanych w hurtowniach).

Skomentuj

Arp to bardzo wdzieczny przetwornik. Fakt ze jest wrecz "krzykliwy" ale uwazam ze ladnie odtwarza swoje pasmo. Ma jeden dodatkowy plus ma wlasna komore w doniczce :) wiec nie musisz bawic sie w osobne komory :P

Skomentuj

Marek W. Stary, wielkie dzięki. Właśnie o coś takiego mi chodziło. Jeseś prawdziwym profesionalistą w tej dziedzinie!! Powyższe informacje pozwolą mi udoskonalic moje kolumny i zedukują innych użytkowników na forum.

Jesze jedno. Jaki wpływ na Akustke ma połączenie gł. basowy równolegl lub szeregowo (od strony elektrycznej wiem-jestem elektrykie i elektronikiem amatorem) co z SPL i tp. oraz lepiej analizować cha-styke czy opierać się na opiniach użytkownikach (dotyczy wys. i śr.).

Dzięki EZO
                      Pozdrowienia

Skomentuj

Przy polaczenius zeregowym SPL jest tak jak w rownoleglym, natomiast komplikuja sie zachowania fazowe poniewaz glosnik jest nieliniowym elementem o zlozonej impedancji .Dlatego zaleca sie odcinanie glosnikow polaczonych szeregowo jak najnizej sie da (w praktyce bywa to ponizej 1KHz) choc zdarzaja sie prawidlowo pracujace uklady szeregowe niestety okupione jest to pewnymi niedoskonalosciami lub komplikacja zwrotnic.

Skomentuj

Czaruję...
                        X