Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa podłogówek 2way.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa podłogówek 2way.

Witam,

jestem w trakcie składania obudów do moich kolumn. Maja być to stojace podlogowki wymiarach 180x1000x240 (SxWxG) z wewnętrzną przegrodą dla zmniejszenia objętoniści do około 17 litrów (nie jest jeszcze zamocowane takze objetosc moge dowolnie zmieniac)
    Aktualnie zastanawiam się nad wyborem przetworników. Tutaj prosilbym Was o rade i jakies sugestie. Narazie myslalem nad:

2x Tesla ARN 150-03/8 w polaczeniu rownoleglym
    i jakiś wysokotonowy, może GDWK 11/100 ?

Co Wy o tym sadzicie?
    Moze jednak lepiej inne przetworniki? Wszystko chcialbym podpiąc pod gotową zwrotnice Janbo.
    Mam jeszcze pytanie, czy glosnik wysokotonowy musi byc jakos odzielony od tych dwóch ARNów, czy moga pracowac w jednej komorze? Uklad glosnikow to niski-wysoki-niski.
    Aha, i objetosc liczymy z czy bez wytlumienia?

Prosze o rady, pozdrawiam.
    aNdRe

Osobiscie nie wiem po co sie robi duze obudowy i wykorzystuje tylko mala ich czesc.
    Mozna balast wsypac to fakt ale lepiej zrobic monitor ktory ma inna przestrzennosc i na podstawkach umiescic jesli juz.
    tak sywoka kolumne moglbyc zrobic 2,5 drozna i wsrtawic np 4xARN150 lub cos podobnego.

Skomentuj

Te tesle będą oki. Zobacz konstrukcje Yoshi_80, to bardzo dobra konstrukcja, jest tam nawet zwrotnica do tego Tonsila 11/100 więc lepiej nie kupuj tylko zrobisz taką jak w opisie Yoshi-ego. Wyjdzie taniej, napewno lepiej i będziesz miał satysfakcje. Co do przetwornika wysokotonowego to ja też się pogubiłem, za duży wybr i wielu ludzi poleca różne modele. Lepiej zostań przy tym 11/100(jest już gotowy projekt zwrotnicy) chyba że masz doświadczenie i ochote się pobawić, to zrób coś swojego!!

Wysokotonówke lepiej oddziel osobno. Wielkość komory nie ma znaczenia, tak oby nie zabierać ojętości z sekcji niskotonowej.

Czy Ty chcesz odejmować od objętości obudowy objętość wytłumienia czy tylko chcesz uwzględnić Qts(to chyba to) wytłumienia. Sprecyzuj
      Pozdro

Skomentuj

Gdzie mogę dostać 11/100 w przystępnej cenie?Na allegro nie widziałem

Skomentuj

Dobra decyzja.
          Czasami na allegro coś się pokazuje, musisz czekać. Ale trzeba uważać bo czasami są składane głośniki poza fabryką we Wrześni i kupisz coś gorszego od g.....na.
          Poszukaj coś po sklepach internetowych.
          Życze szczęścia.

Skomentuj

Osobiscie nie wiem po co sie robi duze obudowy i wykorzystuje tylko mala ich czesc.
            Mnie chodzilo o wyglad.

Czy Ty chcesz odejmować od objętości obudowy objętość wytłumienia czy tylko chcesz uwzględnić Qts(to chyba to) wytłumienia. Sprecyzuj
            Chodzi mi o to czy objętość ma wynosić np. 17 litrów jedynie przy gołych płytach, czy już z wytłumieniem. Jasne jest chyba, ze wrzucajac cokoliwkek do obudowy zajmujemy miejsce i tym samym cm3 takze chcialem zapytac: obudowa z czy bez wytłumienia ma mieć odpowiednią objętość.

Wysokotonówke lepiej oddziel osobno. Wielkość komory nie ma znaczenia, tak oby nie zabierać ojętości z sekcji niskotonowej.
            Czyli moze byc to calkiem male pudeleczko, jedynie by pracowalo w osobnej komorze tak? Nie gra tutaj roli objetość ?

Co do projketu zwrotnicy Yoshiego - owszem pewnie bedzie super, ale jak zobaczylem na akkusie cene jednej cewki, to sie troszke zdziwilem - coś ok. 35 zł ? Czy to aby nie za duzo...myslalem, ze zwrotnice to w tym wypadku kwestia ok. 40 zł sztuka. Bylem w bledzie, czy moze cos z tą ceną nie tak?

Chetnie przyjalbym jakiś link gdzie moglbym w rozsadnych cenach znalezc elementy zwrotnic.

Skomentuj

Objętość liczysz przy gołych ścianach. Materiał tłumiący jaki użyjesz będzie przezroczysty dla powietrza(gąbka, wata). Dzięki wytłumieniu "zyskujesz" większą objętość(tu chyba się nie myle?).

Z tą komorą dla wysokotonowego to tak jak napisałeś i żeby było szczelne.

Jeśli jesteś bogaty to możesz kupić super cewki za super cenę, a jak nie to poszukaj w sklepach elektronicznych w swoim mieście. To są ceny z górnrj półki. Cena takiej cewki to około 5zł. Linku nie znam

Skomentuj

Dzieki za odpowiedzi.

Chetnie uslysze jeszcze jakies dodatkowe sugestie...

Jak cos sklecę, podrzuce tutaj fotki.

[ Dodano: 2005-03-23, 16:14 ]
                Właśnie dziś zamocowałem przegrodę i w taki oto sposób podzielilem kolumne na 2 komory: jedna, wieksza ma 17,3 dm3, natomiast mniejsza 11,2 dm3.
                W domu jednak przypomniala mi sie pewna kwestia. Jest to przeciez objetość obudowy bez zamontowanych głośników, oraz malutkiej komory dla wysokotonowca.

Zaczalem zastanawiać się, czy 17,3 dm3 po zamontowaniu 2x ARN150/03/4 oraz komory dla wysokiego to nie bedzie jednak za mało >> o ile moze zmniejszyć się objetosc po montazu glosnikow i komory ? Czy bedzie to gralo OK?

Druga sprawa, która przyszła mi do głowy to czy nie warto byłoby wykorzystac ten mniejszej komory. 11,2 dm3 po zamontowaniu komory wysokiego i glosnika srednioniskotonowego pozostawiloby mysle ok. 10 dm3 wolnej przestrzeni. A gdyby wiec tutaj zamontować jakieś lepsze glosniki niż GDWK i ARN coś np. do 150, 160 zł za 2 przetworniki na kolumne?

Wszystko to ma grac w pokoju około 13 - 14 m^2, a docolowym napedem bedzie cos z tej półki:

- YAMAHA RXV350
                - DENON AVR 1705 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45937618
                - PIONEER VSX 514 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45937630

Nie jestem zadnym audiofilem, a oczekuje czystego, dynamicznego brzmienia z niezlym basem. Jesli ktos slyszal np. KODY 702 to wlasnie cos podobnego bym chcial osiagnac.

Ktore rozwiazanie proponujecie? Prosze o pomoc.

Skomentuj

Czaruję...
                X