Cześć, mam głośnik możliwość kupna głośnika Visaton BZ300. Jego wada polega na tym, że celulozowa membrana została na odcinku około 3-4cm przerwana od kosza głośnika do środka. Czy istnieje jakakolwiek możliwość wymiany membrany na nową? Jeżeli nie to doradźcie mi skuteczny sposób regenracji takiego głośnika - oczywiście bez zbędnej ingerencji w jego parametry. Dzięki!
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
NARUSZONA MEMBRANA W VISATON BZ300 - NAPRAWA CZY WYMIANA?
Collapse
X
-
W google znajć strone Vizaton i zobacz czy w ceniku mają kopułke do niego. Jak jest to szukaj po sklepach internetowych i luknij na cene.
Każdorazowa ingerencja w konstrukcje kopułke wysokotonowca zmnienia jego charakterystyke i troszke parametry.
Ja prostowałem kopułke nad parą i parametry TS zmieniły się około 2 razy(działałem tylko tenperaturą a co dopiero mechanicznie coś robić)!!!!
Więc klejenie kopółki poważnie zmieni parametry tym bardziej charakterystyke.
Jeśli zalerzy Ci na jakości to kup coś nowego.
Pozdro
-
wygląda to tak....w takim przypadku możesz tylko i wyłącznie delikatnie skleić to jakimś dobrym elestycznym klejem...wymiana membrany,tak jak najbardziej by pomogła,tylko ze wówczas z Visatona pozostała by tylko nazwa,bo kupno orginalnej membrany jest raczej niemożliwe(na naszym rynku są tylko membrany do polskich wyrobów i tania chinszczyzna)...a nawet gdyby jakim cudem udało sie zdobyć orginał to parametry i tak ulegną niewielkiej zmianie(zastosowane kleje itp,nigdy nie będą takie same jak fabryczne...) proponuje klejenie....
Skomentuj
-
Tyak naprawde bedzie kicha bo taki wielki glosnik musi byc sztywny i pompuje duzo powietrza a wiec ten klej musialby byc kosmicznej technologii.
Szczedrze mowiac od 94roku podgladam Visaton i nie spotkalem sie z tym glosnikiem.Wszystkich oznaczen nie mam w pamieci, jaka to seria chodzi o rok?
Moze sie wogole nie oplacac.Sprawdzilem w archiwum i rzeczywiscie byl 92dB Fs36 ale nie jest to hiper technologia.Takich starych membran juz chyba nawet u prodeucenta nie dostaniesz.
Skomentuj
-
Osobiscie poradze Tobie- nie wymieniaj membrany ten głosnik jest naprawdę O.K. a jak wsadzi Tobie jakis baran (czytaj FACHOWIEC)membranę stxa ( bo pasuje) to bedziesz mógł toto na smietnik wywalić seria blizzard ma wielki skok a zamienniki membran dostępne mają resory o zbyt małym skoku. Widziałem XLS-a po naprawie w...(cenzura) wsadzili tam jakąś chińską membranę i głośnik miał skok +-5mm a zakład jest chwalony ... podklej fragmentem membrany zestarego głosnika od dołu - byle nie zbyt wielkim(waga) powinno byc ok .
ale jak mówią (twój cyrk twoje małpy).Jesli cena dobra to bym się niezastanawiał bo głosnik jest ok
Skomentuj
Skomentuj