Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Która opcja lepsza.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Która opcja lepsza.

Witam jak już wcześniej wspomniałem jestem nowy, więc proszę o wyrozumiałość. Wiec tak mam zamiar zrobić soobwofer, na sls 263 obudowa to ok. 50 l br sr10 cm długość ok. 35 cm napęd to 200 w wzmacniacz na mosfetach. A głównym pytaniem jest gdzie lepiej umieścić głośnik, która z opcji będzie miała najlepszy efekt pierwsza to br i głośnik na przedniej ściance tak jak w subie Przemka. Druga opcja to umieszczenie głośnika tak, że promieniuje w podłogę a br z przodu. Zależy mi na niskim i głębokim basie. Bardzo proszę pomóżcie.Dzięki i pozdrawiam.

Marcin ja:
    * Glosnik w podloge to bardziej rownomierny bas.
    * Glosnik do przodu to glosniejszy bas - lepszy w duzych pomieszczeniach w przypadku jak jest ustawiony w kierunku sluchacza.
    * ja bym dal glosnik na przedniej sciance i br na bocznej. Bas nie lubi symetrii.

Skomentuj

"głośnik w podłoge" sprawdzi się jeżeli masz kafelki albo panele, jeżeli masz dywan to raczej nie. Chyba, że pokombinujesz:)
      Bass refleks, jego umieszczenie na różnych ściankach może poprawić dźwięk, ale również może 'jakoś' niemiło zniekształcić

ja bym dał wszystko na przedniej, ale to moja subiektywna opinia

Skomentuj

Marcin ja, Właśnie robie skrzynie dla tego głośnika. Głośnik będzie na przedniej ścianie. BR na spodzie. Pojemość to po odliczeniu kosza, eletroniki i wzmocnien jaies 50 - 60 litrów. Troche fotek płyty czołowej w linkach :)

http://img205.exs.cx/img205/6582/pict000118hh.jpg
        http://img205.exs.cx/img205/331/pict000220lf.jpg
        http://img205.exs.cx/img205/7366/pict000661si.jpg
        http://img205.exs.cx/img205/4883/pict000778yq.jpg

Skomentuj

Bardzo ladne te zaokraglone kanty (niewiem jak to napisac)
          jak sie to robi? i czy mozna na to potem jakos fornir wygiac... :)
          pozdro

Skomentuj

ponoć (ale nie jestem pewien) można zwilżyć wodą kawałek forniru i wtedy się fajnie dopasowuje, tylko nie wiem czy nie popęka i jak to docisnąć:)

ale ogólnie się da może ineczej:/

Skomentuj

Dzięki wszystkim za odpowiedz. Mam jeszcze takie pytanie do, Zajaranyy, jeśli postawie sub z głośnikiem skierowanym w duł w pokoju gdzie jest dywan, ale na tak zwanym cokole z marmuru lub z czegoś podobnego to czy efekt będzie taki jak by stał na panelach czy też nie?

Skomentuj

UFOK tolerancja 10litrow to troche duzo hm.
                No ale widac ze podchodzisz do zagadnienia poowazniej niz napisales bo widac b ladny frez i uzyles pozadnych plyt.
                Az jestem ciekaw efektow tej pracy.Dales gdzies to powycinac?
                Jesli nie to poisz technologie.

Skomentuj

szczerze to nie wiem, ale widzaiłem dość drogie subwoofery zrobione właśnie w taki sposób czyli głośnikiem w dół i na cokole z np drewna. Czyli to moze być dobre rozwiązanie, możesz popróbować. Ja osobiście lubie patrzeć na głośnik jak pracje. :):)

Skomentuj

To dobry argument też lubię patrzeć jak pracuje głośnik miałem nawet taki pomysł żeby umieścić go na górnej ściance a br.z przodu.Oczywiście żeby zabezpieczyć głośnik to jakaś płytkę z pleksi nad nim, ale to chyba nie było by dobre rozwiązanie. Co o tym myślicie?

POZDRAWIAM!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez zajaranyy
                      ...i jak to docisnąć:)
                      jak docisnąć??widzialem taki sposób, że koleś dociskał oponą od samochodu. Podobno to polepsza brzmienie...

pozdro

Skomentuj

...i jak to docisnąć:)... chodziło mi o to jak docisnąć fornir na zaokrąglonych kantach :/

Skomentuj

MarekW, Wdarł się błąd miało być oczywiście 58-60 litrów :) ...sorki

Co do technologi to mam to szczęście, że takie elementy wycina mi maszyna HOMAG. Wkładam arkusz MDF wysyłam rysunek z CAD'a i wyskakuje gotowy element.

Skomentuj

hooh ale ci zazdroszcze ze masz takie dojscie bo za to masz sporo roboty mniej a ciac wyrzynarka dechy i bez frezarki sie bawic to jest tyle roboty ze mnie juz skreca ;]

Skomentuj

vip, Wiem, wiem ...niestety nawet mi nie wypada proponować "decydentom" żeby robili mi większe ilości.

Skomentuj

ALe płyta faktycznie pięknie wycięta :)

Na koniec okaże się ze proces technologiczny twojego subka będzie identyczny jak sklepowego :P

Hyh, a ten pomysł z pleksją to raczej zły pomysł :)

Skomentuj

Zamieszczone przez BadKENNY
                                  Hyh, a ten pomysł z pleksją to raczej zły pomysł :)
                                  dlaczego tak myslisz ?

Skomentuj

Troche bez sensu, to prawie tak jak zamknąć głośnik w pudle. Chyba że to ma być jakaś siatka z tej plkesi.

Skomentuj

a moze mial na mysli wystawienie plexi na kolkach i dodatkowo wyciac w nim tribale albo inicjaly swojej pieknej dziewczyny/zony ponad glosnikiem wiec nie wiem skad slowa: "Hyh, a ten pomysł z pleksją to raczej zły pomysł :)"
                                      mysle ze takie rozumowanie jak twoje to mozna zmaknac w plexi :P proponuje 30mm.

Skomentuj

Oczywiście, że nie chciałem zakryć całego głośnika myślałem o np. trzech cienkich paskach zamocowanych 3-4cm nad głośnikiem

Skomentuj

Czaruję...
                                        X