Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dlaczego się tak robi ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak juz wczesniej napisalem bas zalezy od pomieszczenia. W jednym wystarczy polowa glosnosci w drugim bedzie musialo byc 3/4i. Tony wysokie i srednie a nawet kickbass juz tak bardzo nie zaleza od pomieszczenia. Sub dzieki mozliwosci ustawinia go gdzie chcemy, mozliwosci regulacji f odciecia i glosnosci mozna dopasowac do pomieszczenia. Kolumna z wbudopwanym glosnikiem basowym schodzacym do 30Hz nie daje takich mozliwosci.
    Hmmm odpowiednia zwrotnica? Oki z tym sie zgadzam tylko ile bedzie przy niej roboty zmian zeby dopasowac to do pomieszczenia? Lekka zmiana w umeblowaniu, zdjecie firanek z okna i wszystko od poczatku.

Sound Wave: 150Hz hmmmm.... glosniki basowe na zew czy do srodka?

Skomentuj

akurat zwrotnice dopasuje do tego tak aby jak najlepiej wykorzystywala mozliwosci glosnikow...a pomieszczenie to juz calkiem oddzielna sprawa...

Skomentuj

Jesli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase!

Skomentuj

Spacestar wiem o tym ... ;]
          coolombo ... ma racje i sie z nim zgadam ... chociaz nei wiem ...
          A TERAZ SLUCHAJCIE !!!!!! :]

Na wiekszości tematów mozna zobaczyc na początku pytanie np. (jaki dziś dzień)
          a jak sie spojży na koniec to jest odpowiedz np. (krowy sa włatki dlatego ze ...) ;]
          POSTARAJMY SIE TRZYMAC TEMATU !!!!!! ;]
          sorki ze ja sie nie trzymalem ;] pozdro

Skomentuj

Te prototypowe cacka STX-a wg specyfikacji Sound Wave to naprawde dobre glosniki.
            Jesli dla kogos kolumna o obj. 100 litrow to duzo (tyle potrzebuje moj BSW154II) - to faktycznie, ciezko bedzie zejsc ponizej 30Hz

W kolumnach gotowych wszystko zalezy od ceny... Kef wypuscil np. kolumny z 15,12 i 10 calowcem w kazdej - z czego ten ostatni jest koncentryczny (a moze to 8 cali?) i schodza ponizej 30Hz - z efektywnoscia w pelni zadowalajaca...Tylko kwestia ceny...

Kupujac sobie 15calowego BSW154II, wymieniajac nakladke przeciwpylowa i malujac kosz na czarno(uzykujemy pelna profesje wtedy), laczac go z jakims 10 calowym sredniotonowym, 5-8 calowcem dla wyzszej srednicy i mocna kopulka wysokoton. (tak, uklad 4ro drozny) mozna w 130litrach netto osiagnac zamierzony efekt, gwarantuje, ze takie kolumny przebilyby dynamika i efekt. pasmem przetwazania wszystko co slyszeliscie - i wlasciwie wszystkie subwoofery nawet klasy sredniej - pod warunkiem podlaczenia koncowki 2*300 - 2*400W. Calosc zeszlaby ponizej 30 Hz, naglosnic mogla 100mkw... Dodam, ze nie byloby to bardzo drogie - ponizej 3kzl by dalo rade... Pozostaje jeszcze kwestia wzmacniacza. Visatonowski Vox251 moglby sie (basowo) schowac, a przy lepszych srednio-wysoko i w calym pasmie

DA sie - ale to koszta rowniez w kwestii zasilania...Poza tym, malo kto ma te 30 - 50 m kw. pokoju odsluchowego...

Skomentuj

Witam,
              Osobiście uważam, że poszerzenie pasma przenoszenia, czy to w dół, czy w górę powoduje zazwyczaj coraz większy wzrost kosztu zespołu głośnikowego (pasywnego). Spowodowane to jest koniecznością zastosowania bardziej "specjalnych" (i może bardziej skomplikowanych) części zespołu głośnikowego. Części odpowiedzialne za przeniesienie z jednej strony niskich, a i z drugiej strony wysokich są wtedy droższe. Następnie, gdy taki produkt trafi do dystrybutora lub dalej sklepu, to nie będę wypowiadał się na temat przypuszczalnych Oferowanych cen. Marketing jest trudny, co najmniej z powodu, że z 80% populacji świata, kieruje się też zasadą typu shut off, shut on, pomijając fakt posiadania odpowiednie kwoty środków finansowych na taki produkt. To tyle na temat.
              Jeśli chodzi o kwestię zmaksymalizowania wierności przetwarzania, jestem (i byłem i będę) raczej zdania "prymitywnego", że podstawa, to co najmniej dwa jak najlepszej Jakości dwa zespoły głośnikowe (w pełni pasywne). Aktualnie korzystam z frontów (od kilku lat) 4way, z 30-ką z przodu, Vb80; fb24 i ciekawą tubą ultrawysokotonową. Cały projekt wykonałem w pełni sam, "kosztował" trochę pracy, co pamiętam. Owszem, sprawa dyskusyjna, lecz nastąpił "spory" rozwój i niedługo z niemałym żalem zmienię je na nowe całkiem nowej konstrukcji. Jeśli zapis nośnika jest dwukanałowy stereo, to słychać, że jest to odpowiednia jakość. Akurat nie mam (nie muszę) mieć sub`a, chociaż jeśli zapis nośnika posiada ścieżkę dla tego typu urządzenia, wskazane jest oczywiście użycie tego urządzenia. Podstawa to nośnik źródła, potem kwestia środków i pracy na zespoły głośnikowe. Dotychczas też, może tak się działo, że zmiany następowały tak szybko. że nigdy "nie zdążyłem" zrobić sub`a, dla siebie.
              I jeszcze jedno, odnośnie akurat produktów Tonsil`a (i może nie tylko). Jeśli chodzi o szerokość pasma to zazwyczaj podawane, pozostaje pobożnym życzeniem lub mieści się w tolerancji +/- 10[dB] lub i spadku +0/-20[dB]. Natomiast, często uzyskiwane wartości f3, to też są zazwyczaj wyniki symulacji.
              Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Czaruję...
              X