Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dlaczego się tak robi ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dlaczego się tak robi ?

Dlaczego robi się kolumny co mają f3 około 40-45 Hz a nie tak jak suby 30 Hz, dlaczego sie tak nie robi nie było by to lepsze w otwarzaniu dzwieku i nie trzeba by było wtedy robic mocnych subów bo by kolumny nadrabiały?
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

co za kolumy z 30 :P
    jakie budy ?

Skomentuj

Poniewaz zazwyczja najnizsze E na gitarze basowej to o ile pamietam 42Hz i jezeli chodzi o instrumenty zaden nie gra tak nisko wiec nie ma sensu robic taich kolumn. Nasze uszy slysza z czuloscia -20dB dzwieki ok 20Hz... chyba dlatego. No i jeszcze jest sprawa wielkosci obudow jak TatoTurbo napisal.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Wszystko rozbija sie o kase. Zeby zrobic kolumne ktora bedzie przenosila od 30 Hz trzeba uzyc duzych obudow, duzych glosnikow a to wszystko podraza koszty. Producent kolumny tez chce zarobic wiec cena w sklepie jest duza. I przeciez bez problemu dostaniesz w sklepie kolumny ktore przenosza od 30Hz tylko spojrz na ich ceny. Sub jest polsrodkiem do tanich malych kolumn. Jest go latwiej wykonac, z dobrym glosnikiem nie musi miec ogromnej budy, jest tylko 1szt. wiec i cena moze byc przystepna. Zreszta tak jak zauwazyli przedmowcy. W muzyce nie ma tak niskich dzwiekow wiec i zapotrzebowanie na nie jest niewielkie. Subwoofer to wynalazek panow z Dolby Lab. na zyczenie kina
        Pozdro
        Dexter

Skomentuj

A altusy wedłg producenta przenoszą 30-18000 a cena...

Skomentuj

1. kolumny ktore by przenosily od 30/35 Hz by musialy byc robiona na minimum 20cm glosnikach czyli kolumny by przypominaly w najlepszym razie male pralki a juz na pewno mozna by zapomniec o wysokich, waskich kolumnach.
            2. Suby powstaly juz dawno przed kinem domowym.
            3. Jak cos jest do wszystkiego to jest .... wiadomo. No moze nie liczac jeszcze bardzo drogich kolumn ale wtedy klania sie pkt 1. Sub jest tylko do basu... ...nie do odtwarzania basu ale do jego podkreslenia.
            4. Niby w audio jest malo dzwiku ponizej 40Hz. Wedlug mnie jest ciutek inaczej. Perkusja, "stopa" ktora jest podkreslona przez suba dopiero nabiera brzmienia i glebokosci. Same kolumny schodzace do 40Hz zagraja ja ale mniej soczyscie niz z subem.
            5. To juz moje wlasne odczucie... ...nigdy nie zgodze sie z osobami ktore twierdza ze sluchanie muzyki to tylko w stereo. Nikt z nas nie jest w stanie sluchajac muzyki klasycznej wstawic kolumny do sali filharmoni ani sluchajac jakiegos koncertu odtworzyc wszystkich odbic dzwieku w wielkiej sali koncertowej. Takie cos da sie jedynie uzyskac oszukujac ucho z pomoca dzwieku 4.1, 5.1. I nie mowie tutaj o efektach w stylu dolby itp ale chociaz o zwyklym skopiowaniu kanalow przednich na wyciszone do polowy tylne (nie wspominajac juz o DD lub DTS wielokanalowym)

Skomentuj

dzieki za odpowiedz zrozumiałem ale ja tam i tak uważam ze dla człowieka który jest lub chce byc uznawany za audiofila nie problem jest miec 2 "pralki" obudowy w pokoju, wazne aby dzwiek odpowiedni był a reszta to szczegól czy to duze czy małe.
              Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
              Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

....

dire straits album "brother in arms" piosenka 2 ale nie wiem jak sie nazywa albo harold falterheyer - axel f inaczyej orkinalna piosenke z gliniarza z beberi hils ;] ... nie wiem czy pocatkowe udezenia maja ponizej 40 hz ale sub nadaje im niezlego brzmienia oczywiscie patrzac na to ze nikt nie ma kolumn wielkosci pokoju ;]

Skomentuj

Słuchanie takich dzwięków wcale nie musi być przyjemne. Przy zejściu poniżej 30-40 Hz, tak do ok. 22 Hz odbieramy te dźwięki całym ciałem, a nie tylko słyszymy i powoduje to niezbyt miłe wrażenie, jak dla mnie przypominające mdłości i niepokój.

Skomentuj

piosenka nr 2 na albumie "dire straits" "Brothers in Arms" to niesmiertelne "money for nothing" :) heh ten album to chyba na pamiec znam niesmiertelny jest mniood

Skomentuj

nadzik- bo sub ma równiejsze pasmoprzenoszenia na niskich. I pewnie podbijasz nim bas. Pozatym nawet jak masz odcięcie na 40hz to 100 będzie nadal słuchać...

Skomentuj

a ja powiem tak... po pierwsze... pewnie ze slychac te 100hz ale z jakim spadkiem?? nie ma to zadnego znaczenia...po drugie... dlaczego nie mozna zrobic waskich kolumn?? mozna jak najbardziej wystarczy umiejscowic basowca z boku przy zastosowaniu odpowiedniej zwrotnicy... po trzecie... sub wymaga dodatkowego wzmaka ktory przy mocnym glosniku jest rownowart cenie drugiego glosnika... po czwarte... co za roznica czy zrobie duza kolumne podlogowa czy monitor na podstawce?? jedno i drugie zajmnie zblizona powierzchnie...ja osobiscie wole porzadne stereo od porzadnego 2.1...wesolych swiat

Skomentuj

Kudłaty: No wlasnie i tutaj pojawia sie problem w kolumnachz glosnikiem basowym z boku. Do jakiej f ten glosnik przenosi?
                          1. Jezeli dziala jako sub czyli ponizej 100Hz to reszte pasma musza zalatwic glosniki na przedniej sciance czyli basowy/sredniotonowy/wysokotonowy a w takim przypadku wszystkie (boczny i basowy z przodu) musze miec swoj wlasny litraz. Czyli powstaje nam kolumna waska ale swoim wygladem raczej podobna do sciany :)
                          2. Niestety tak jest najczesciej. Glosnik basowy boczny jest traktowany jako zwykly glosnik basowy ktory uzupelnia glosniki (czesto sredniotonowy i wysokotonowy) na przedniej sciance. A takie rozwiazanie w mniejszych pomieszczeniach rozwala kompletnie stereofonie.
                          Co do ceny.... ...zycie... teoretycznie sub kosztuje... ..praktycznie dobre kolumny ktore by potrafily zastapic suba sa znacznie drozsze.
                          Zreszta juz wczesniej napisalem ze sub jest dla mnie tylko dodatkiem ktory ma uzupelnic bas nie go tworzyc.

Skomentuj

a dlaczego basowy, srednio i wysoko- tonowy na przedniej... wystarczy wysoko i niskosrednio tonowy na przedniej i nisko tonowy na bocznej do tego basowiec... 25cm na bocznej i masz bardzo zgrabna elegancka konstrukcje...(nie wiem jaki widzisz problem dwu oddzielnych komorach?? jest to stosowana metoda przez znaczna wiekszosc konstruktorow...) oczywiscie ze ciety jak najnizej i przykro mi bardzo jesli taki uklad ci zakluca stereofonie, a sub nie... mowice klocek sciana itp itd... a sub to co to jest?? kolumny zajmuja swoej miejsce czy to podlogowki czy na podstawkach... a przy 2.1 dochodzi jescze sub ktorego tez trzeba upchac...jedyny minus to rosnace koszty zwrotnicy, ale jak ktos chce miec 30hz bez spadku efektywnosci to nie powinno go to bolec...

Skomentuj

Panowie bzdury gadacie, wcale nie potrzeba pralki zeby odtworzyć najniższe częstotliwości dobry woofer 10' zadowoli się budą 30L i zejdzie do hadesu

Skomentuj

Problem nie stanowia tutaj dwie komory. Tylko zgranie tego wszystkiego i wielkosc jaka moze osiagnac kolumna. Niby placimy mniej bo odpada wzmacniacz do suba ale tak na prawde musimy kupic dwa glosniki a nie jeden. W dodatku tracimy mozliwosc regulacji basu a jak wiadomo on nie zalezy tylko od samej obudowy ale rowniez od pomieszczenia. Moga sie pojawic problemy z zgraniem efektywnosci wszystkich glosnikow. Sam filtr pasywny ktory tnie ponizej 100Hz bedzie troche kosztowal.
                                Wedlug mnie to jest nieoplacalne a wynik gorszy niz z zastosowaniem suba.

Skomentuj

a ja się nie zgodze właśnie jestem w trakcie walk z konstrukcją z basówką na boku. Wysokie tony Peerless dt100 mid woofer to tonsil 16/50/6 a za bass odpowiada głośnik mojego pomysłu wykonany przez STX'a z masakrycznie niskim Qts (0,199) i Fs20Hz. podzial jest na 150Hz cała kolumna ma niecałe 60L (45L basówka i 10litrów mid woofer) ale z perspektywy okazuje się że na midwoofer mozna było dać mniej i na basówke tez starczyło by 40L kolumna w pomiarach osiąga 35Hz przy spadku -3dB

ps tylko nie mówcie że szkoda było zachodu. SLS 10 w pomiarach "kończy sie" na 40Hz

Skomentuj

wektor... odpowiednie zgranie kolumny to kwestia odpowiedniego doboru zwrotki..."nie ma regulacji basu"- sub nie jest od regulacji basu...on nie podnosi jego poziomu...sub pelni dokladnie ta sama funkcje co basowe glosniki w zestawie stereo...czyli odtwarza pasmo najnizszych czestotliwosci...uzupelniajac to z czym nie radza sobie midwoofery...moim zdaniem powinno sie dazyc raczej do unikania stosowania subwoofera w zestawach stereo... jedyny moment do ktorego wykorzystuje subwoofer to ogladanie filmow...ale przy muzyce jest to absurdalne...

Skomentuj

Sorki za oftopic ale...
                                      Sound... moglbys napisac cos wiecej o tym stxie? koszty parametry,srednica :>
                                      Pozdrawiam

Skomentuj

Altus 300 30 cm głosnik 130cm^2 obudowa. Według producenta przenaszą od 20Hz a według wykresów f3 jest na poziomie 32 Hz

Skomentuj

Czaruję...