Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN 20/80/2 oraz GDWK 10/80/7

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN 20/80/2 oraz GDWK 10/80/7

Witam wszystkich audiofili (od niedoświadczonych nie chce odpowiedzi:P )

Mam gotowy projekt kolumn na glosnikach Tonsila (jak w temacie), jednak posiadam do niego zwrotnice, ktora jest 'crossowana' na poziomie 3800Hz, a głośnik niskotonowy przenosi do 3000Hz. Czy to nie obniży jakości dźwieku?

Pozdrawiam

Do tego zestawienia wymagany jest sredniak.Mam cos na tapecie w podobnym skladzie ale sredni 10/80/2 do tego
    Inaczej bedzie kiepscina.
    Jesli chcesz pogadamy i wrzuce Ci GDM 16/80/1 tanio jak barszcz.

Skomentuj

Czyli bez średniaka będzie do bani, jak się 'zgubi' te 800Hz???

Skomentuj

oczywiscie ze bedzie nieprzyjemna dziura.Po co konstruowac zestaw zalozenia z wadami.Ponadto GDN20/80/2 warto ciac do 1,5KHz nie wyzej bo tak naprawde z filtrem i w obudowie zalezy jakies, zgubi sie wiecej niz Twoje teoretyczne 800Hz.Rownie dobrze mozna kupoic made in China. Jesli koniecznie chcesz 2 drozne musialbyc wydac wiecej kasy na wysokiego ktory wyrobi od 2,5KHz a na to samo wyjdzie jak dodasz taniego sredniaka. GDWK 10/80/7 nawet w wersji EX nie da sobie tak nisko rady, przeciazysz go.
        Wyprobowalem rozne kombinacje akurat na tych przetwornikach.
        Napisz do mnie maila marek@gliwice.kmp.gov.pl

Skomentuj

Mail wysłany... zapraszam innych do dyskusji

Skomentuj

widziałeś może monitory TLCpro ??
            http://www.tlcaudio.com/index.php?pa...84db350899c348
            Tam jest gdn 20/120 (ogólnie niedostępny), który chyba ma nieco lżejszą membranę od 20/80/2, więc można go ciąć nieco wyżej. Podział w tych monitorach to o ile dobrze pamiętam okolice 3,5kHz (24dB/okt). Nie mam pojęcia jak poradziłby sobie w takich warunkach 20/80/2, ale chyba warto spróbować. Przerób zwrotnicę i sprawdź jak to zadziała. Pamiętaj o wysokim rzędzie zwrotnicy, bo wysokotonowiec długo nie pogra...
            W razie czego, dodasz średniaki.
            Też się zastanawiałem nad podobnym połączeniem, ale na razie mam inne wydatki i ten projekt musi poczekać.

Skomentuj

Podejrzewam, ze te GDN 20/120 beda 'nieco' drozsze. A sprzet mam juz kupiony, tylko zostalo mi obudowe zrobic. I nie wiem, czy dokupywac średniaka, czy nie... Jeśli tak to czeka mnie jeszcze wymiana zwrotnic:/

Skomentuj

Hm mozna by sprobowac z GDN 20/60/3 EX i zbudowac cos na ksztalt Vib 200 Visatona w 40litrach ale i tak wysokotonowy musialby byc lepszy i zwrotniczka bardziej stroma dla niego.
                20/80/2 to typowy wooferek.
                (i odpisalem maila)
                ASM to konstrukcja aktywna wiec wiele porownac sie nie da.

Skomentuj

Odpisalem na maila-tam sa odpowiedzi, no i niestety jeszcze pytania:/

Skomentuj

Ok zrobisz jak chcesz jednak jak napisalem 60litrow to zbyt wiele i dodatkowo uposledzi konstrukcje z zalozenia.

Skomentuj

OK, thx za wszystko-robie na 40l.

Skomentuj

20/80/2 + 11/100 to w miare sprawdzona i jako tako grajaca konstrukcja nie ma az takiej tragedi nie gra to super ale znosnie

przedewszystki m buda max z 40 l glosnik trzeba ciac ostro zwrotnica inaczej moze byc zle
                        kopulka ktora masz jest troche nie trafiona zbyt ostra ale jak juz ja masz no trudno

Skomentuj

Lukasz, to co proponujesz do tego GDN 20/80/2, ale kopułkowego??? Jakis model z 10, np GDWK 10/80/T ???

Skomentuj

10/80/T to piekielnie ostry glosnik mija sie charakterem z20/80 daj mu cos z lagodnych koopułek moze 11/100

Skomentuj

Ale juz mam otwory porobione na 10cm... moze jednak znalazloby sie cos w tej skali lagodnego?

Skomentuj

Co to jest 10/80/7 EX albo 11/60/3 EX ?

Jesli chodzi o obudowę dla GDN 20/80/2 to od 26 do 33 litrów powinna byc najlepsza. 40 litrów chyba trochę za dużo?

Czy Głosniki od TLC AMS-1 są gdzieś dostępne, z parametrami oczywiście ?

Skomentuj

Koncowka EX oznacza glosnik wykonywany na eksport.Roznia sie wykonaniem i czasem parametrami, ale nie koniecznie sa solidniejsze jak sie nieraz przekonalem.Np ostatnio mialem kopulke z kropla kleju na niej... bez komentarza

Skomentuj

Czaruję...
                                  X