Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton na suba?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Visaton na suba?

Witam
    Nosze sie z zamiara budowy subwoofera do kina i muzyki, z pulapem na glosnik 200zl, elektronika to uklad na mostku TDA7294 ktorym zajal sie kolga z forum Irek.
    Mianowicie chodzi mi o wybor glosnika poniewaz mialem juz brac tonsila gdn20/80/2 jednak natrafilem na strone www.visaton.pl na ich promocje. Z ofety wybralem i zasymulowalem w winisd: W 200 SC8 ohm 189 PLN, W 200 S 8 ohm 139 PLN oraz W 250 S 8 ohm 199 PLN.
    Nie jestem jakims specem w tym temacie, ale zainteresowal mnie model W200SC wykres z programu w obudowie BR 36l strojonej na 33Hz zamieszczam ponizej.
    Mam prosbe, a mianowicie czy koledzy mogliby poradzic czy glosnik bedzie pracowal prawidlowo w takiej obudowie, moze zmienic objetosc i strojenie? Ma to grac jako uzpelnienie Yamahy Pianocraft, zarowno w muzyce jak i w kinie, a przewaga tego pierwszego. Oczekuje sprezystego punktualnego basu, ktory w razie potrzeby moglby schodzic ponizej 40Hz . Moze poradzicie jakis inny przetwornik w tej cenie?
    Z gory dziekuje za porady i pozdrawiam.
    Załączone pliki

zmniejszył bym obudowe i podniusł strojenie poprawi to impuls i wytrzymałość mocową. generalnie nareszcie pojawił się ktoś kto wykazuje dobrą wole i myśli :) to się chwali

Skomentuj

Zalezy do czego ma byc sub... Jak masz zamiar wykorzystac efekty secjalne w filmach, to taki impuls bedzie ok, tylko co z wytrzymaloscia, nie wiem:/

Skomentuj

Mysle ze nie ma sensu placic 50 zl wiecej za ekranowana wersje, zwykla S bedzie ok.

Skomentuj

Przy zasymulowaniu , i jak wyraznie widac w tanszym W200S odpowiedz impulowa jest juz lepsza kosztem utraty charakterystyki przenoszenia. Jakby ktos moglby mi powiedziec jak bedzie z wytrzymaloscia mocowa glosnika tak jak zauwazyl to kolega piter87, bo ja nie bardzo z tym. Parametry glosnikow na: http://www.visaton.de/english/artikel/art_466_1_19.html oraz http://www.visaton.de/english/artikel/art_468_1_19.html
          Moze ktos spotkal sie juz z tymi przetwornikami i moglby przyblizych charakter brzmienia, jak visatony w subie beda sie spisywac?
          Załączone pliki

Skomentuj

Nie chcę się tu mądrzyć ani kogos sprowadzać na złą droge,to tylko moja opinia ale te modele raczej do kolumn pasują a nie na suba.Dlaczego?Słabe zejście,kiepska sprawność.No i w paśmie dedykowanym dla suba to sa raczej bardzo cienkie.Ale jak ktos ma życzenie to niech robi,dla mnie to szkoda czasu i kasy.

Skomentuj

Wytrzymalosc mocowa mozesz sobie zasymulowac w bassbox'ie.Program chyba jest do sciagniecia na http://www.mwteam.cxc.pl/index.php?act=idx

Skomentuj

To bardzo wytrzymale glosniki.Symulacje symulacjami ale jesli wejdziesz na niemiecka strone Visatona znajdziesz szczegolnie w archiwum projekt suba na 25tkach a na w200s raczej kolumny, choc nie dyskwalifikuje to tego glosnika z wykorzystania w subie.
                Juz nie pamietam jak mnie wyszlo na w200s strojenie i w jakiej obudowie ale wytrzyma sporo.To dobra seria przetwornikow.

Skomentuj

Osobiscie posiadam suba na W200S kupiłem za 40zł na allegro:p juz wole doby i uzywany niz tani szit:P
                  musze Ci przyznac ze gra lepiej od tonsila!! basik jest taki róznorodny i szybki a w filmach masakra! pracuje w budzie 25Lnetto br 7/20cm

Skomentuj

W250S to niezly glosnik, nie mozna mu nic zarzucic. Prezentuje ciekawy bas, potrzebuje mocnego wzmacniacza, zeby pokazac co potrafi. Bardzo dobry glosnik, do pomieszczen ponizej 30 m kw.

Proponuje najpierw posluchac, potem oceniac wykresy - pzz...

Kto slyszal, ten wie, ze nie sa to pieniadze wyrzucone w bloto.

Skomentuj

Kurde a jaka obudowe do wersji W250S proponujencie, mi w winisd wyszlo 135l. Zalezy mi na malej skrzynce max 45l i czy w ogole jest sens pokowania go w obudowe takiej wielkosci.

Skomentuj

Oryginalny sub an w250S ma mniej niz 40 litrow wiec poszperaj w projektach na stronie Visatona.
                        Mam takze plany w katalogu jakbys gdzies w archiwum nie odszukal.
                        mam takze zasymulowane roizne warianty bandpass na w200S dzieki wspolpracy z QBA (10 lat temu) i powiem Ci ze rzeczywisty efekt bys swietny.

Skomentuj

MarekW mozesz przeslac mi te plany, moj adres: zbychuwiertara@wp.pl. Tak na marginesie czy te visatony beda lepsze do suba niz tonsil GDN 20/80/2

Skomentuj

Tak bo odydwa miałem a visaton został:)

Skomentuj

Przyniose jutro do pracy katalogi konstrukcyjne i zeskanuje cos.

Skomentuj

troche przeforceowane te obudowy:))))

Skomentuj

tez bardzo zainteresowal mnie w200sc (wole doplacic za serie sc bo ma wiekszy magnes od serii s). rowniez jestem ciekaw czy lepiej sie spisuje od tonsila gdn 20/80 bo nie wiem szczerze ktory z nich lepiej zagra.

Skomentuj

Mam zeskanowane dwa projekty ale nie moge zmniejszyc do potrzeb pokazania na stronie (juz klocki wylaza) i kto chce prosze o maila na adres marek@gliwice.kmp.gov.pl
                                    takze mam zeskanowany projekt linii transmisyjnej na w170S.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X