Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sub na GDN-27-150-4-SS do auta - pytania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sub na GDN-27-150-4-SS do auta - pytania

witam
    mam kilka pytan co do takiego suba do auta a dokladniej do golfa 3 gdzie miejsca sporo w bagazniku.
    jaka obudowe wybrac (mowa o BR) 45l (strojona na 35 hz) z tego co czytalem najczesciej wybierana pod ten glosnik czy moze wieksza bo z tego co sie bawilem WinISD to wieksza obudowa = wyzsza glosnosc na niskim zakresie a moze sie myle?? nieznam sie jeszcze na tym wszystkim to moja 1 skrzynka.

druga sprawa to czy zastosowac filtr subsoniczny jesli tak gdzie zdobede takie cus :) za ile i jak powinien byc ustawiony na ten subik.

trzecie pytanko gdzie skierowac wylot BR na klape/siedzenie a moze bok bagaznika chce uniknac rezonansow i nie stracic na glosnosci a moze to nie ma roznicy?? to samo pytanie tyczy sie samego glosnika

czwarte czy sklejka nadaje sie do takiej skrzyni?? mowa oczywiscie o grubosci zblizonej do 20mm i czy nalezalo by usztywnic od wewnatrz poprzeczkami tego suba oraz czy te poprzeczki nalezalo by odjac od wewnetrznej objetosci czytaj zwiekszyc objetosc o te poprzeczki

sub bedzie narazie napedzany alfredem ma on okolo 150W RMS na mostku. jak uzbiera sie w portfelu conieco to go zmienie narazie jednak bieda az piszczy. sub ma grac na techniawce i innych "mluckach"
    narazie to tyle, prosze o rady prozak

Na wiekszosc pytan, niech ci spec odpowie, natomiast jestem w 100% pewnien, ze sklejka sie nie nadaje!!!!!!!!!!!!!!!!! Najlepszy (tani) sposob, to zwykła plyta wiórowa 22mm

Skomentuj

panowie nic wiecej nie pomozecie?? :( zle sprecyzowalem pytania czy co?

Skomentuj

jak mna poczatek spoko,co tu wicej pisac,tania i sprawdzona konstrukcja,ale jak dla mnie zaduzo obudowa troche jak ma to isc do bagaznika to bym zrobil mniejsza i tak to bedzie działał jka ala bandpass w bagazniku wiec zrob gora 35l.

Skomentuj

no a co z filtrem subsonicznym i w ktora strone najlepiej skierowac wylot bass reflex i glosnik?? i dac wzmocnienia skrzyni w jej srodku??

Skomentuj

mozesz dac kilka wsmocnien to skrzyna br wiec nei bedzie tragicznie nawet bez nich. co do konfiguracji otworow to niech nie beda w kanape a reszta glownie wedle upodobania. 35l strojenie na 35hz. bedzie ladnie lupalo a subsonik mozesz dac.

Skomentuj

hhhmmm 35l nie bedzie gralo ciszej?? na chlopski rozum to WinISD tak pokazuje :)

wyloty nie w kanape? dlaczego ??? chcial bym sie troche przy was nauczyc na przyszlosc :)

z subsonikiem nie mialem jeszcze nigdy stycznosci wiem ze ktos tutaj moze mi to zlozyc bo widzialem w jakims topiq taka oferte ale ile w przyblizeniu moze byc cena??

Skomentuj

[quote="prozak"]hhhmmm 35l nie bedzie gralo ciszej?? na chlopski rozum to WinISD tak pokazuje :)

A dużą różnicę widzisz w winisd?? bo jeśli mniej niż 5 dB, to pewnie nie zauważysz różnicy...

wogóle, uważam że sklejka wcale nie jest takim złym materiałem, z tym że preferuję mdf, bo się dużo łatwiej obrabia (przynajmniej w amatorskich warunkach...)

Skomentuj

najlepiej daj 45litrow. a co do wylotu br w kanape tez moze byc ale musisz zachowac dystans odniej proponuje dac go do srodka

Skomentuj

Jaki samochod ma byc zaopatrzony w tego suba ??
                    Proponuje nie walczyc o niskie zejscie bo i tak w aucie tego nie usłyszysz.

Skomentuj

EZO jak w 1 moim poscie pisze czyli golf 3 miejsca do oporu ale skrzynke z glowa chce zrobic

Skomentuj

1.Jesli ma to chodzic na techno itp, to nie ma co walczyc o niskie zejscie tylko o dynamike. Zestroj wyzej nie ma co meczyc glosnika.
                        2.Subsonika narazie bym nie dawal, pasmo przenoszenia alpkaroad powinno wystarczyc (szkoda na poczatku kasy- a w razie czego sobie z czasem dorobisz).
                        3. Ja bym nie kierowal w kanape bo musialbyc odsunac od kanapy skrzynke, lepiej ja przytulic do kanaly i skierowac glosnik i otwor w klape.
                        4. Jak nie grzeszysz pieniazkami to wez plyte wiorowa, sklejka jest bardzo nielubiana przez brac audio, napewno ma to jakies uzadsadnienie.

pierwsza skrzynka jest poczatkiem, potem zestrojenie BR sobie dobierzesz do upodoban.
                        Pozdrawiam i zycze sukcesow.

Skomentuj

no ok a jesli chodzi o dynamike to przy 50hz 10ms, 40 hz jest niecale 14 ms, przy 30 hz lekko ponad 12ms (na 45l i strojeniu na 35hz) dobre beda takie wartosci?? czy nalezalo by jeszcze "przyspieszyc" jaka wartosc opuznienia jest optymalna przy tego typu skrzyniach??

co do strojenia wyzej to zobaczylem w WinISD i pogorszy sie dynamika :/

Skomentuj

Fakt osorry prozak nie doczytalem :(.
                            B-r mozesz dac sobie nawet w gore byle by byla przestrzen do "wydmuchania powietrza". Glosnik raczej w bok, do gory latwo uszkodzic, do dolu nie ma sensu - probowalem.
                            A jeszcze jedno jesli ten wzmak to MF-2 czy cos w tym stylu to nie bedzie miec 150 i jest beznadziejny. Poszukaj opinii o nim. Jesli juz go kupiles to sprzedaj na dyskotece na jakiejs wiosce :P

Skomentuj

Czaruję...
                            X